Με τα δίκτυα νέας γενιάς επικοινωνιακών δικτύων μπορεί να αναπτυχθούν λύσεις χρησιμοποιώντας hardware χαμηλού κόστους, ειδικά στο κομμάτι της ασύρματης επικοινωνίας, δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του φόρουμ «5G Techritory» -που πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας- ο καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής στο London South Bank University και επικεφαλής στο ερευνητικό κέντρο Cognitive Systems, Τάσος Νταγιούκλας.
Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα του ερευνητικού κέντρου, είπε ότι δίνει έμφαση στη δημιουργία αυτόνομων συστημάτων για μια «έξυπνη πόλη» αναφορικά με ζητήματα ασφάλειας. Για παράδειγμα, σε περίπτωση ενός ατυχήματος ή ενός περιστατικού στο οποίο πρέπει να επέμβει η αστυνομία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν drones, τα οποία διαθέτουν κάμερες και καταγράφουν οπτικοακουστικό υλικό, στο οποίο γίνεται ανάλυση σε πραγματικό χρόνο. Με άλλα λόγια, όπως εξήγησε ο Τάσος Νταγιούκλας, το κέντρο αναπτύσσει την τεχνολογία για τα απαιτούμενα συστήματα, σε επίπεδο εργαστηρίου, έτσι ώστε σε πραγματικό χρόνο με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται από τον τόπο του συμβάντος, να γίνεται ανάλυση για τη σοβαρότητα ενός περιστατικού. Το επόμενο βήμα είναι η εμπορική αξιοποίηση του συστήματος που έχει αναπτυχθεί σε εργαστηριακό επίπεδο, δημιουργώντας υπεραξία για το ερευνητικό κέντρο.
Πέρα από την ανάπτυξη συστημάτων για μια «έξυπνη πόλη», το κέντρο συνεργάζεται με το ερευνητικό εργαστήριο του στρατού στη Βρετανία (DSTL) για την ανάπτυξη του 5G in a box. Η υποδομή αυτή έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει έκτακτα περιστατικά σε απομονωμένες περιοχές, όπου δεν υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο 5G, αναπτύσσοντας ένα δίκτυο και αποστέλλοντας δεδομένα.
Ενδεικτικά, ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου Cognitive Systems αναφέρει ότι στόχος είναι σε περίπτωση πυρκαγιάς σε ορεινή δύσβατη περιοχή, οι πυροσβέστες, χωρίς να έχουν εξειδικευμένη τεχνική γνώση, να έχουν τη δυνατότητα με ένα κουτί με software (σαν υπολογιστή) να δημιουργήσουν μια υποδομή έτσι ώστε να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και ταυτόχρονα να χρησιμοποιήσουν μια δορυφορική ζεύξη, έτσι ώστε μπορούν να επικοινωνούν με το κέντρο επιχειρήσεων. Το σημαντικό κομμάτι με το «5G in a box» είναι η δυνατότητα επεξεργασίας δεδομένων που συλλέγονται, ακόμα και με τη χρήση drone, για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης. Στην περίπτωση μιας πυρκαγιάς, οι πυροσβέστες έχοντας συλλέξει όλα τα δεδομένα με την επικοινωνία και με οπτικό υλικό, μπορούν να τα επεξεργαστούν με το «5G in a box» και ανάλογα με την πορεία του ανέμου κ.λπ. να προχωρήσουν σε εκτίμηση για την κατεύθυνση της φωτιάς.
Σε ό,τι αφορά την DASA, είπε πως ενδιαφέρεται για τη χρήση του 5G in a box σε επίπεδο στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Περαιτέρω, ο καθηγητής του London South Bank University αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του Brexit για τα βρετανικά ακαδημαϊκά ιδρύματα. Μετά το Brexit τα βρετανικά πανεπιστήμια δεν προσελκύουν φοιτητές από την ΕΕ, ενώ παράλληλα άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια έχουν αναπτύξει αγγλόφωνα προγράμματα, όπως η Ολλανδία, σημείωσε. Κυρίως, το Brexit έχει επηρεάσει το επίπεδο της έρευνας και των διδακτορικών σπουδών, επισήμανε. Όπως εξήγησε, τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στη Βρετανία δεν δίδουν στους φοιτητές εφόδια για να μπορούν να κάνουν διδακτορικό, με αποτέλεσμα να βρετανικά πανεπιστήμια να αναζητούν απόφοιτους από 5ετή ή 4ή προγράμματα σπουδών, είτε από την Ευρώπη είτε από Ινδία και Κίνα.
Επίσης, μια άλλη σημαντική επίπτωση είναι η δυνατότητα πρόσβασης Horizon Europe. Αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο, η Βρετανία θα πρέπει να βρει εναλλακτικό πρόγραμμα, τόνισε ο καθηγητής του βρετανικού πανεπιστημίου.