Οι προτάσεις του προγράμματος ΑΕΙ για την αειφόρο ανάπτυξη της Εύβοιας συζητήθηκαν σε ειδική εκδήλωση στη Χαλκίδα. Ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός για την υλοποίηση οδικών έργων, με βάση έναν σύγχρονο κεντρικό οδικό άξονα και πολλές ακτινωτές διακλαδώσεις στην ενδοχώρα και τα παράκτια μέτωπα του νησιού και παράλληλα λιμενικών υποδομών σύνδεσης της Εύβοιας με τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων.
Tην έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης κήρυξε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, υπογραμμίζοντας ότι το ΤΕΕ τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και το τοπικό τμήμα του ΤΕΕ υποστηρίζει την προσπάθεια για την ανασύσταση και ανάπτυξη της Εύβοιας, με έργα και πράξεις.
Οι προτάσεις του προγράμματος για την αειφόρο ανάπτυξη της Εύβοιας, δίνουν έμφαση στον εναλλακτικό, τον πολιτιστικό, το φυσιολατρικό, το θαλάσσιο – αλιευτικό τουρισμό και τον αγροτουρισμό, τόνισε η Επιστημονικά Υπεύθυνη του προγράμματος, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ & Μέλος ΔΕ Τ.Ε.Ε. Αντωνία Μοροπούλου, αναπτύσσοντας την βασική εισήγηση του ΑΕΙ. Η κα Μοροπούλου αναπτύσσοντας την εισήγηση της παρουσίασε εναλλακτικές διαδρομές στην Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής από την προϊστορική ως τη σύγχρονη εποχή, των παραδοσιακών οικισμών, τη δημιουργία μικρών αγροτουριστικών καταλυμάτων και την προώθηση νέων καλλιεργειών και του φυσικού περιβάλλοντος με αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών της πληροφορικής και παράλληλη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Καλωσόρισαν στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Εύβοιας Κώστας Λάππας και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εκδήλωση έγινε την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 11.00 μ.μ. – 13.30 μ.μ. στη Χαλκίδα (Αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου, Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας) -Λεωφ. Χαϊνά 93, Χαλκίδα- στο πλαίσιο του Ερευνητικού Έργου (ΑΕΙ) «Αειφόρος Ανάπτυξη Λιγότερο Αναπτυγμένων Περιοχών με τη Δημιουργία Νέων Τουριστικών Πόρων και Προϊόντων μέσω Ανάλυσης, Τεκμηρίωσης, Μοντελοποίησης, Διαχείρισης και Διατήρησης Πολιτιστικού Αποθέματος με χρήση Εφαρμογών ΤΠΕ», της Γενικής Γραμματείας Έρευνας Καινοτομίας (Α.Π.ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ 2976/17.06.2021) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» ΕΣΠΑ 2014-2020, στον Τομέα προτεραιότητας Πολιτισμός – Τουρισμός και Δημιουργικές Βιομηχανίες με συντονιστή το ΕΜΠ. Επιστημονικά Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ & Μέλος ΔΕ ΤΕΕ Αντωνία Μοροπούλου, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με τον Πρόεδρό του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό.
Η σύσκεψη-συζήτηση εργασίας με θέμα: «Αειφόρος Ανάπτυξη της Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας με την Δημιουργία Νέων Τουριστικών Πόρων και Προϊόντων μέσω Ανάλυσης, Τεκμηρίωσης, Μοντελοποίησης, Διαχείρισης και Διατήρησης Πολιτιστικού Αποθέματος με χρήση Εφαρμογών των Τεχνολογιών της Πληροφορικής» μεταδόθηκε ζωντανά μέσω livestreaming στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=KKHTxPx_t_k
Η Έφορος Αρχαιοτήτων Ευβοίας Αγγελική Σίμωσι, παρουσίασε τα μνημεία, τους τόπους και τα έργα του ΥΠΠΟΑ στην Εύβοια που βρίσκονται σε συνέργεια με τους σχεδιασμούς του ΑΕΙ. Έμφαση δόθηκε στην ανάπλαση της βιομηχανικής κληρονομιάς που συνδέεται με τα λατομεία λευκόλιθου την επανάχρηση των βιομηχανικών κτηρίων εξόρυξης στο Πήλι και τη δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου στα πρώην λατομεία λευκολίθου στο Παρασκευόρεμα. Η εισήγηση, προκειμένου να δημιουργηθεί τουριστική ροή, εστιάζει στην αξιοποίηση του νέου οδικού άξονα που έχει προγραμματιστεί για την άμεση σύνδεση της Αθήνας με τη Βόρεια Εύβοια και με συμπληρωματικά οδικά έργα που θα διευρύνουν τα πλεονεκτήματα της σύνδεσης αυτής σε όλη την περιοχή της Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας καθώς και στις αναγκαίες λιμενικές υποδομές για την καλύτερη διασύνδεσή της Εύβοιας με τις Σποράδες, στην πρόταση για δημιουργία νέων μαρίνων με στόχο την προσέλκυση θαλάσσιου τουρισμού καθώς και για τον εκσυγχρονισμό και τη μικτή χρήση αλιευτικών καταφυγίων. Η κα Μοροπούλου, παρουσίασε τα συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών και την αναπτυξιακή πλατφόρμα για την Εύβοια, για τα οποία τα απαραίτητα στοιχεία θα συγκεντρωθούν από το π.τ. ΤΕΕ Εύβοιας.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΤΕΠ, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργος Πετράκος τέλος, υπογράμμισε τη σημασία δημιουργίας επαρκών καταλυμάτων για τους επισκέπτες της Μονής Οσίου Δαυίδ, της Μονής Αγίου Ιωάννη Ρώσσου καθώς και την επαναλειτουργία του Δασικού Χωριού στους Παπάδες και του καταφυγίου στη Στενή, και επιφυλάχθηκε για την πλήρη παρουσίαση της πρότασης του ΙΤΕΠ μαζί με την Ένωση Ξενοδόχων στη Βόρεια Εύβοια.
Εκ μέρους της Κυβέρνησης, για την υλοποίηση των σχεδιασμών αυτών τοποθετήθηκαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Εύβοιας Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος παρουσίασε το σύνολο των έργων και χρηματοδοτήσεων για την Εύβοια λαμβάνοντας υπόψιν και τις προτάσεις της επιτροπής για την «Ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας», υπογραμμίζοντας τις νέες προοπτικές που δημιουργεί ο θαλάσσιος- αλιευτικός τουρισμός και τα υδατοδρόμια. Ο Γ.Γ. Μεταφορών του ΥΠΟΜΕΔΙ Γιάννης Ξιφαράς υπογράμμισε τις δυνατότητες συμβολής στα συμπληρωματικά οδικά δίκτυα και με την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης.
Διάλογος και παρουσίες
Στο διάλογο που ακολούθησε συμμετείχαν ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ο πρόεδρος της Ένωσης των Ξενοδόχων Εύβοιας Μίλτος Χέλμης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Εύβοιας Γιάννης Γεροντίδης, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιάννης Κοτρογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας Στερεάς Ελλάδας Βαγγέλης Κούκουζας,
Παρέστησαν ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών, Δημήτρης Βουδάνος και ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Αθλητισμού Κώστας Γαλάνης. Τοποθετήθηκαν επίσης οι μηχανικοί Σταύρος Καμαριώτης, μέλος του Προεδρείου της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, ο Παναγιώτης Παντελαίος, τέως μέλος διοικούσας ΤΕΕ, ο Γιάννης Κυριάκης, πρόεδρος αντιπροσωπείας ΤΕΕ Εύβοιας, οι Γιάννης Ρούσος, τέως μέλος αντιπροσωπείας ΤΕΕ, Σπύρος Βασιλείου, μηχανικός και πρόεδρος ιδιοκτητών ιστιοφόρων, ο Γιώργος Κωστόπουλος από το Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων και η Μαρία Μονσελά από το Δήμο Χαλκιδέων.
Έμφαση δόθηκε από όλους στην ανάγκη εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της Εύβοιας και δημιουργίας ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας στην Εύβοια και ιδιαίτερα των νέων καθώς και συντονισμού όλων των δράσεων για την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας που αποτελεί εγγύηση υλοποίησης του σχεδίου ανάπτυξης.