Τα κτήρια του πανεπιστημίου είναι κατασκευασμένα σε διαφορετικές χρονολογικές περιόδους ξεκινώντας από το 1929 έως και το 2011.
Πηγή Εικόνας: Google maps

Εγκρίθηκε η «Ανέγερση και Λειτουργία Φοιτητικών Εστιών και Εκπαιδευτικών Αμφιθεάτρων Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Χώρων Πολιτισμού μέσω ΣΔΙΤ» από την Διυπουργική Επιτροπή, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, Νίκου Παπαθανάση.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πρόκειται για νέο έργο ΣΔΙΤ συνολικού κόστους επένδυσης 64,2 εκατ. ευρώ και η σύμπραξη αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση καθώς και στις υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας νέων φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Φυλής.

Ειδικότερα προβλέπεται η ανέγερση φοιτητικών εστιών, 1.100 κλινών, για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στην περιοχή ‘Ανω και Κάτω Λίμνης του Δήμου Φυλής και δύο μικρών αμφιθεάτρων δυναμικότητας 160 θέσεων. Επιπλέον προβλέπεται και η ανέγερση του νέο Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Φυλής.

Το έργο αναμένεται να αναβαθμίσει την ποιότητα της εκπαιδευτικής εμπειρίας των φοιτητών καθώς το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, παρότι αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της χώρας, δεν διαθέτει ιδιόκτητες εστίες για την δωρεάν στέγαση των φοιτητών. Πέρα από τα κενά στέγασης, οι εν λόγω κτιριακές υποδομές θα καλύψουν και την ανάγκη σίτισης όσων πληρούν τα κριτήρια. Οι φοιτητικές εστίες σε συνδυασμό με την ανέγερση του νέου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Φυλής αναμένεται να επιδράσουν καταλυτικά στην ευρύτερη περιοχή, όπου σήμερα παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα εγκατάλειψης, ανομίας και παρακμής.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε:

«Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2022, δώσαμε το πράσινο φως για την έγκριση ενός ακόμα έργου ΣΔΙΤ συνολικού κόστους επένδυσης 64,2 εκατ. ευρώ, στο δήμο Φυλής. Ενός έργου πνοής που αφορά στην ανέγερση φοιτητικών εστιών και εκπαιδευτικών αμφιθεάτρων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το 3ο μεγαλύτερο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της χώρας, καθώς και στην ανέγερση του νέου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Φυλής. Παραμένουμε προσηλωμένοι στις δεσμεύσεις μας να βελτιώσουμε την καθημερινή ζωή των συμπολιτών μας όχι με λόγια αλλά με έργα. Συνεχίζουμε δυνατά και το 2023».

Ο πρόεδρος της ΔΕΣΔΙΤ, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε σχετικά:

«Προχωρήσαμε σήμερα στην έγκριση ενός ακόμα έργου ΣΔΙΤ, φτάνοντας αισίως τα 31 εγκεκριμένα επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Η ανέγερση φοιτητικών εστιών για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με την εξαιρετική συνεργασία του Δημάρχου Φυλής κ. Παππού, αποτελεί ένα οραματικό έργο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα στέγασης και την εκπαιδευτική εμπειρία των φοιτητών στο ΠΑ.Δ.Α.. Ταυτόχρονα, η λειτουργία των φοιτητικών εστιών θα αποτελέσει πυρήνα εκσυγχρονισμού του πολιτιστικού και οικιστικού περιβάλλοντος του Δήμου Φυλής. Η αναβάθμιση της παιδείας και η ουσιαστική στήριξη της νεολαίας αποτελούν βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην Ελλάδα προχωρά τα τελευταία τριάμισι χρόνια της διακυβέρνησής μας ένα ισχυρό πρόγραμμα υλοποίησης έργων ΣΔΙΤ, τα οποία δημιουργούν σημαντικές, για την χώρα, υποδομές και πιστοποιούν το αναπτυξιακό άλμα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Χάρη σε αυτό, η Ελλάδα αναγνωρίζεται διεθνώς ως χώρα με ένα από τα καλύτερα πλαίσια δημοπράτησης και υλοποίησης έργων ΣΔΙΤ».

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, δήλωσε:

«Με τη δρομολόγηση νέων έργων στήριξης της φοιτητικής στέγης, συνολικού κόστους επένδυσης 64,2 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνουμε τη συνεπή πολιτική της κυβέρνησης όπως εκφράστηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος. Υλοποιούμε ένα τρίπτυχο δεσμεύσεων, ως προς:

* Τη στήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με ένα εμβληματικό έργο τόσο για το ΠΑΔΑ, όσο και για το Δήμο Φυλής, που θα συμβάλλει στην αναζωογόνηση, την ποιοτική αναβάθμιση και το μετασχηματισμό της ευρύτερης περιοχής σε χώρο με νέες εκπαιδευτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δυνατότητες για τους φοιτητές και κατοίκους της.

* Τη μέριμνα για τη δημιουργία υψηλού επιπέδου υποδομών σε φοιτητικές εστίες, φοιτητικό εστιατόριο και εκπαιδευτικά αμφιθέατρα που θα είναι διαθέσιμα για τους δικαιούχους του ΠΑΔΑ, και το οποίο για πρώτη φορά αποκτά τη δυνατότητα να έχει ιδιόκτητες εστίες.

* Την ολιστική προσέγγιση για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα, τόσο μέσα από ένα πρόσφορο θεσμικό και διοικητικό πλαίσιο και ένα σύνολο σημαντικών εργαλείων και δράσεων που ενισχύουν την αυτονομία, την καινοτομία και την εξωστρέφεια, όσο και μέσα από υποδομές που διευκολύνουν στην απόκτηση μια πλούσιας εκπαιδευτικής εμπειρίας».