Φορτηγό ανακύκλωσης
Φορτηγό ανακύκλωσης
Φορτηγό ανακύκλωσηςΠηγή Εικόνας: dedisa.gr

Το νέο μοντέλο συνεργασίας μεταξύ περιφέρειας και δήμων και η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον τομέα της ανακύκλωσης από την έναρξη της προσπάθειας το 2020, να καταστεί η Αττική πράσινη περιφέρεια, πρώτη στην ανακύκλωση, παρουσιάστηκαν σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής, ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης και ο ΕΔΣΝΑ, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις επιδόσεις των δήμων στην ανακύκλωση και την πράσινη διαχείριση των απορριμμάτων, ανακοίνωσε ότι από το 2019 έως σήμερα: Αυξήθηκαν κατά 25% οι ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών και κατά 35% αυτές των βιοαποβλήτων που έχουν εκτραπεί από την ταφή στην Φυλή.

Τόνισε ότι το κλείσιμο της Φυλής θα γίνει πράξη όταν θα ολοκληρωθεί η κατασκευή και η λειτουργία των πάρκων κυκλικής οικονομίας και των Μονάδων Διαχείρισης Βιοαποβλήτων, που προβλέπει ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός της Περιφέρειας Αττικής (ΠΕΣΔΑ), ενώ το επόμενο μεγάλο βήμα αφορά την επαναχρησιμοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών, τομέας στον οποίο η «Αττική θα πρωταγωνιστήσει με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων».

Βασικό ρόλο στον τομέα αυτό θα έχουν τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης, εκπρόσωποι των οποίων, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ανέδειξαν τον ρόλο και τις προκλήσεις που θα προσδώσει το νέο αυτό μοντέλο συνεργασίας στην κυκλική οικονομία, εντός του πνεύματος και της εξελισσόμενης καμπάνιας, με σύνθημα «ο κάθε πολίτης της Αττικής να δίνει αξία στα σκουπίδια που παράγει».

Αναλυτικότερα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων και τους περαιτέρω βασικούς στρατηγικούς άξονες που αναπτύσσονται με συνέργειες μεταξύ της περιφέρειας, των δήμων, του ΕΔΣΝΑ και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), παρουσίασαν επίσης οι παριστάμενοι πρόεδροι των δύο φορέων Β. Κόκκαλης, Β. Καραμίντζιος και Β. Κόκκαλης.

Ο ΓΓ Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του ΥΠΕΝ Μανώλης Γραφάκος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, συνεχάρη την περιφέρεια για την αποφασιστική πορεία της στον τομέα της ανακύκλωσης, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια έχει γυρίσει σελίδα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και έχει αφήσει πίσω τους δογματισμούς, υιοθετώντας ένα σαφές σχέδιο που θα συμβάλλει στο να αλλάξουν τα ποσοστά ανακύκλωσης σε όλη τη χώρα. Επίσης ανακοίνωσε τη δημιουργία νέας ρυθμιστικής αρχής για τα απόβλητα, τα ύδατα και τα λύματα, με σχετικό νομοσχέδιο που στόχο θα έχει την αποτύπωση του οικονομικού αντίκτυπου των δράσεων ανακύκλωσης στους πολίτες.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ, δήμαρχος Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλος, εκπρόσωποι φορέων και συλλογικών συστημάτων ανακύκλωσης, υπό τον συντονισμό του αρμόδιου συμβούλου σε ζητήματα περιβάλλοντος Α. Μαυρόπουλου, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΑΝ Νίκος Χιωτάκης έκανε την κεντρική τοποθέτηση.

Επιδόσεις στον τομέα της ανακύκλωσης

«Είμαστε εδώ σήμερα, για να στείλουμε το ισχυρό μήνυμα συστράτευσης και συμπόρευσης, έτοιμοι να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και αποφασισμένοι να φέρουμε τα αποτελέσματα που προσδοκούν από εμάς οι πολίτες», τόνισε ο περιφερειάρχης στην τοποθέτηση του. Επικαλούμενος τα προσωρινά στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης, ανέφερε ότι έως τον Σεπτέμβριο του 2022 εκτράπηκαν από την ταφή 50.000 τόνοι βιοαποβλήτων και 130.000 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών, που αποτελούν το 9,5% και το 3,5%, αντίστοιχα, της συλλεγόμενης ποσότητας των αστικών στερεών αποβλήτων. Παρατήρησε ότι τα ποσοστά αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα με την χρήση του νέου εξοπλισμού για τη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων των 200 καφέ απορριμματοφόρων και 48.372 καφέ κάδων που προμηθεύει η περιφέρεια τους δήμους, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Στο ζήτημα αυτό, πρόσθεσε ότι το τελευταίο 4μηνο, 41 από τους 58 δήμους έχουν υλοποιήσει προγράμματα συλλογής βιοαποβλήτων, ενώ το τελευταίο δίμηνο οργανώθηκαν 58 τεχνικές συναντήσεις με δήμους για την λειτουργία του συστήματος χωριστής συλλογής. Ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι έχουν εγκατασταθεί σε 25 δήμους της Αττικής 23 Πολυκέντρα Ανακύκλωσης, 32 Υπογειοποιημένες Γωνιές Ανακύκλωσης 2 ρευμάτων, 62 συστήματα αποθήκευσης 4 και 5 ρευμάτων και προανήγγειλε ότι «έως το τέλος του 2023 θα έχουμε εγκαταστήσει, με υπόδειξη των κατάλληλων σημείων από κάθε δήμο, το σύνολο του εξοπλισμού και θα λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών σε όλη την Αττική».

Υπογράμμισε τη σημασία της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την αξία της ανακύκλωσης, και τα αποτελέσματα που επιφέρει η ολοκληρωμένη εκστρατεία, ενώ σημαντικό βήμα στην εφαρμογή του σχεδίου της περιφέρειας είναι η υλοποίηση ενός πιλοτικού προγράμματος εκπαίδευσης μαθητών στην ανακύκλωση, μέσω του οποίου διοργανώνεται Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης σε 77 δημοτικά σχολεία, 66 δήμων της Αττικής, στο οποίο θα συμμετάσχουν 20.267 μαθητές.

Επίσης σημαντικό βήμα στην προσπάθεια ενίσχυσης της ανακύκλωσης, είναι η λειτουργία των 50 κινητών πράσινων σημείων τα οποία είναι ειδικά μετασκευασμένα φορτηγά που κυκλοφορούν καθημερινά σε όλη την Αττική και σε σχολεία συλλέγοντας ανακυκλώσιμα υλικά. Ταυτόχρονα ενημερώνουν τους πολίτες και εφόσον συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης, εγγράφονται στην κάρτα προνομίων green card αποτελώντας μέλη μιας μεγάλης πράσινης συμμαχίας για την Αττική (έως σήμερα έχουν εγγραφεί περίπου 200.000 πολίτες).

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλης, υπογράμμισε: «Όσα έχουμε κάνει μέχρι σήμερα είναι μόνο η αρχή, αλλά είναι αρκετά για να μπορούμε να πούμε ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε τη στροφή της Αττικής για να γίνει πρότυπο στη διαχείριση των απορριμμάτων και την κυκλική οικονομία».

Ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ Β. Καραμίντζιος τόνισε μεταξύ άλλων: «Ως ΕΟΑΝ δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε δίπλα στην Περιφέρεια Αττικής, τον ΕΔΣΝΑ και τους δήμους, ασκώντας τον θεσμικό μας ρόλο και τις αρμοδιότητες μας, για να δημιουργήσουμε μια ισχυρή πράσινη συμμαχία που θα κινητοποιήσει τους πολίτες της Αττικής, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, ώστε να υιοθετήσουν μια νέα στάση ζωής. Μια στάση ζωής που θα θέτει ψηλά την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΑΝ Ν. Χιωτάκης αναφερόμενος στα υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης και συλλογής βιοαποβλήτων που πέτυχε τα τελευταία χρόνια η περιφέρεια, αναγνώρισε ότι η ανακύκλωση έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά σε όλα τα ρεύματα κατά 10% σε σχέση με το 2019, «αλλά δεν αρκεί» όπως είπε. Επισήμανε ότι η συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, υπηρετεί τους κοινούς στόχους και ότι θα αναζητηθεί «ένα ακόμη πιο αποτελεσματικό μοντέλο συνεργασίας για την επόμενη μέρα στην Αττική, το οποίο θα χρησιμεύσει ως οδηγός και στην υπόλοιπη Ελλάδα». Έκλεισε με τη δέσμευση ότι ο ΕΠΑΝ θα είναι δίπλα στην περιφέρεια, τον ΕΔΣΝΑ και τους δήμους, ασκώντας τον θεσμικό ρόλο και τις αρμοδιότητες, ως ισότιμα κι ενεργά μέλη της πράσινης συμμαχίας που έχει δημιουργηθεί στην Αττική.

Στην αρμονική συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της ανακύκλωσης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ Γ. Μαρκόπουλος, τονίζοντας ότι η συνεργασία είναι το κλειδί για να παραδώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. «Πρέπει να κάνουμε το περιβάλλον δική μας υπόθεση και το βάρος της διαχείρισης, πέφτει για άλλη μία φορά στον Α΄ και Β΄ Βαθμό Αυτοδιοίκησης. Μόνοι οι δήμοι μπορούν να τα καταφέρουν και θα τα καταφέρουν» τόνισε χαρακτηριστικά.