Σε μια διαφορετικού είδους βράβευση παρευρέθηκε νωρίτερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνηση, Κυριάκος Πιερρακάκης, αφού απένειμε επαίνους στο πλαίσιο της δράσης «Παίζω – Ανακαλύπτω – Δημιουργώ», στην οποία συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων, από όλη την Ελλάδα αλλά και την ομογένεια.
«Κατ΄ αρχάς, πολλά συγχαρητήρια σε όλους σας» είπε ο κ. Πιερρακάκης στα παιδιά «για τις ιδέες» τους τις οποίες χαρακτήρισε «καταπληκτικές». Ευχαριστώντας το ΕΚΟΜΕ για την ανάληψη της Πρωτοβουλίας και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για την φιλοξενία, ο υπουργός απευθύνθηκε στους μαθητές και τις μαθήτριες με δύο παρατηρήσεις.
«Μου έκανε φοβερή εντύπωση το πως το επιτραπέζιο έχει μείνει στη ζωή μας και καλώς έχει μείνει. Πολλά από τα παιχνίδια τα οποία μου αναφέρατε είναι παιχνίδια που έπαιζα εγώ. Είναι πολύ ωραίο το γεγονός ότι δε μένουμε μόνο στα ψηφιακά και το επιτραπέζιο υπάρχει. Θυμάμαι ακόμη πάρα πολύ ωραίες εργατοώρες που έχουμε περάσει πάνω από επιτραπέζια με φίλους στις ηλικίες σας» σχολίασε ο κ. Πιερρακάκης, προσθέτοντας ότι πλέον τα παιχνίδια εμπλουτίζονται από την ψηφιακή πραγματικότητα. Επιπλέον, ο υπουργός σημείωσε ότι κάποιες από τις δημιουργίες των παιδιών έμοιαζαν να έχουν κατασκευαστεί από επαγγελματίες, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι «όλα έχουν τεράστιες δυνατότητες και είναι πολύ σπουδαίο το γεγονός ότι βάλατε τόσο μεράκι, τόση ενέργεια και τόση αγάπη σε αυτό που κάνατε».
Με αυτή την αφορμή, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στο «πώς μπορεί κανείς να μαθαίνει όταν δε νομίζει ότι μαθαίνει». «Διάβασα ένα μυθιστόρημα όταν ήμουν 17 χρονών, το θυμάμαι ακόμα ότι είναι το καλύτερο που έχω διαβάσει ίσως. Το είχε γράψει ένας σπουδαίος Ιταλός καθηγητής, ο Ουμπέρτο Έκο, “το Εκκρεμές του Φουκώ”. Μέσα σε αυτό το μυθιστόρημα υπάρχει μια φράση που λέει “γινόμαστε αυτό που οι γονείς μας μας διδάσκουν, όταν δεν προσπαθούν να μας διδάξουν”» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «το ίδιο ισχύει για τους καθηγητές μας. Το ίδιο ισχύει και για τους φίλους μας. ‘Αρα όλο αυτό που κάνατε, είναι μια άσκηση διδασκαλίας». Ο κ. Πιερρακάκης παρότρυνε τους μαθητές και τις μαθήτριες «να πειραματιστείτε, να δείτε πράγματα τα οποία σας ενδιαφέρουν, να προσπαθήσετε διαρκώς να εμπλουτίσετε τους εαυτούς σας, πέρα και πάνω από τα διαβάσματα τα τυπικά του σχολείου και να δείτε πώς μπορείτε να κάνετε το χόμπι σας δουλειά στο μέλλον. Να κάνετε αυτό που πραγματικά αγαπάτε, αυτός είναι ο καλύτερος επαγγελματικός προσανατολισμός».
Εκ μέρους του Ιδρύματος Ωνάση, ο Πρόδρομος Τσιαβός, διευθυντής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας σημείωσε ότι πρόκειται για «μεγάλη χαρά» να βρίσκονται στη Στέγη του Ιδρύματος «όλες οι ομάδες των παιδιών και των καθηγητών που έκαναν πραγματικότητα αυτή την απίστευτη έκθεση-γιορτή». Ο κ. Τσιαβός σχολίασε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση έκανε σαφές ότι «η δημιουργικότητα και η γνώση μπορεί να γίνει και διαφορετικά» προσθέτοντας ότι «κάθε ένα από τα παιχνίδια που είδαμε ήταν για εμάς μια έκπληξη, κάθε μια από τις ομάδες ήταν μια ελπίδα».
Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) κ. Πάνος Κουάνης ευχαρίστησε αρχικά όλους τους συνεργάτες του για την ιδέα και τον διαγωνισμό, «όλη την ομάδα διεύθυνσης Ψηφιακού Περιεχομένου και Εκπαίδευσης από τον διευθυντή μέχρι το τελευταίο στέλεχος». Επίσης, έδωσε συγχαρητήρια στους μαθητές «και, κυρίως, στους δασκάλους γιατί χωρίς αυτούς δε θα υπήρχε η κατεύθυνση και το mentoring για να μπορέσουν να βγουν αυτά τα παιχνίδια». Ο κ. Κουάνης ευχαρίστησε τόσο τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, όσο και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ειδικότερα την αρμόδια γενική γραμματεία για τη συνεργασία. Τέλος, υπογράμμισε ότι αυτός ο διαγωνισμός βρίσκεται «στη βάση αυτού που κάνουμε εμείς γιατί συνδυάζει το παιχνίδι με τη μάθηση και την εκπαίδευση. Διακόσια σχολεία έχουν μέχρι τώρα συμμετάσχει. Φέτος, που είναι η 3η χρονιά, έχουμε ήδη 60», προβλέποντας ως προς τις συμμετοχές ότι «φέτος θα γίνει χαμός».
Το Σάββατο 17/12 και την Κυριακή 18/12 μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς αλλά και όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το εκπαιδευτικό παιχνίδι θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα βραβευμένα παιχνίδια που θα συνεχίσουν να εκτίθενται στους χώρους της Στέγης, στο κτήριο της οδού Γαλαξία 2-117 45, Νέος Κόσμος. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 12:00 μέχρι τις 17:00 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://form.jotform.com/223333268982361 για να δηλώσουν συμμετοχή, καθώς θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της δράσης θα διοργανωθούν θεματικά εργαστήρια το πρόγραμμα των οποίων είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: https://www.ekome.media/el/%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7/triimero-ekdiloseon-paizo-anakalypto-dimiourgo-ekome-stegi-tou-idrymatos-onasi/. Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι ελεύθερη, αλλά οι ενδιαφερόμενοι θα χρειαστεί να δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση educate@ekome.media καθώς θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για τους εκπαιδευτικούς που θα παρακολουθήσουν τα εργαστήρια θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.