Mytilineos: Συμφωνία για κατασκευή μονάδας ναυτιλιακών αποβλήτων
Όμιλος Mytilineos
Mytilineos: Συμφωνία για κατασκευή μονάδας ναυτιλιακών αποβλήτων
Όμιλος Mytilineos

Την απόσχιση των κλάδων κατασκευών και παραχωρήσεων και τη δημιουργία δύο κλάδων δραστηριότητας (μεταλλουργία και ενέργεια) προβλέπει το πλάνο μετασχηματισμού της MYTILINEOS που παρουσίασε σήμερα επίσημα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

«Είμαστε μια εταιρεία που αποτελεί περισσότερο από 3% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας και περίπου το 3% των ελληνικών εξαγωγών, με 5.000 εργαζόμενους, σε περισσότερες από 30 χώρες, περισσότερους από 10.000 προμηθευτές, και 2,35 δισεκ. ευρώ κοινωνικό προϊόν. Αξιοποιούμε την εμπειρία μας, τη γνώση και τις δεξιότητες της ίδιας της εταιρείας, για να εξοπλίσουμε τους ανθρώπους που θα γίνουν εκείνοι οι φορείς εξέλιξής μας. Στόχος μας είναι να ξεκλειδώσουμε περαιτέρω την αξία μας και να τη μεγεθύνουμε για τους μετόχους και για την κοινωνία», τόνισε κατά την παρουσίαση ο κ. Μυτιληναίος.

Στις δύο νέες εταιρείες που δημιουργούνται (ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ στις κατασκευές και Μ Παραχωρήσεων στις παραχωρήσεις) θα εισφερθούν τα υφιστάμενα και διεκδικούμενα έργα καθώς και κεφάλαια ύψους 1 δισεκ. ευρώ. «Αναδύονται projects περισσότερων από Euro 20 δισ. στο άμεσο μέλλον, τα οποία δύναται να δημοπρατηθούν είτε ως Δημόσια έργα, χρηματοδοτούμενα μέσω του Δημοσίου προγράμματος επενδύσεων ή/και του Ταμείου Ανάπτυξης, είτε μέσω σύμπραξης Δημόσιου – ιδιωτικού τομέα και μακροχρόνιων παραχωρήσεων», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος. «Η ΜΕΤΚΑ, πρόσθεσε, αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τα δημόσια έργα αλλά τώρα είναι εδώ. Έχουμε πιο σύγχρονη νομοθεσία από παλιά, για να γίνουν τα έργα αυτά πρέπει η κατασκευαστική δουλειά να τεθεί σε διαφορετικό τρακ», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ευχή να προχωρήσει το νέο μοντέλο που θέλει να εισάγει στις κατασκευές η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ. Μυτιληναίος προσδιόρισε ως το μεγάλο στοίχημα του μετασχηματισμού τον κλάδο της ενέργειας που θα περιλαμβάνει πέντε διευθύνσεις: Ανανεώσιμες πηγές, θερμική παραγωγή και διαχείριση ενέργειας, λιανική προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας κι φυσικού αερίου, προμήθεια και εμπορία για μεγάλους εταιρικούς πελάτες και συμβατικά έργα παραγωγής, εξοικονόμησης, έξυπνες πόλεις, κ.α.

Στον τομέα της μεταλλουργίας, πρόσθεσε, σήμερα η MYTILINEOS λειτουργεί την μοναδική σε όλη την Ευρώπη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλούμινας και πρωτόχυτου αλουμινίου με ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις και την μεγαλύτερη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα με στοχευμένες εξαγορές (ΕΠΑΛΜΕ) και οργανικές επενδύσεις έχει εισέλθει δυναμικά στον χώρο του ανακυκλωμένου αλουμινίου και ανακύκλωσης ψευδαργύρου μόλυβδου (πιλοτικές εγκαταστάσεις στη Σίνδο Θεσσαλονίκης). Σημείωσε δε ότι το γεγονός πως η Αλουμίνιον της Ελλάδος σήμερα στέκεται στο σημείο που είναι ενώ λόγω ενεργειακής κρίσης αντίστοιχες μονάδες στην Ευρώπη έκλεισαν, οφείλεται στο συνδυασμό με την ενεργειακή δραστηριότητα του ομίλου. «Χωρίς αυτήν θα είχε τελειώσει το Αλουμίνιον της Ελλάδος», ανέφερε χαρακτηριστικά προειδοποιώντας συνολικά για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας. Ανήγγειλε πάντως την διάθεση νέων προϊόντων στους μεγάλους πελάτες που θα περιλαμβάνουν συνδυασμό θερμικής παραγωγής και ανανεώσιμων.

Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ακόμη μεταξύ άλλων:

-Τα αποτελέσματα του 2022 θα είναι υψηλότερα από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών.

-Ως προς την πορεία της μετοχής: Η MYTILINEOS κατατάσσεται στις θέσεις 48-53 σε σχέση με τις εταιρείες του δείκτη FTSE-100 ως προς τον κύκλο εργασιών, τα λειτουργικά και τα καθαρά κέρδη αλλά στην 150η θέση στην κεφαλαιοποίηση.

-Η διαδοχή στην διοίκηση της εταιρείας δεν γίνει με «δαχτυλίδια» αλλά με την δημιουργία ηγετικής ομάδας. Ο ίδιος ωστόσο τόνισε ότι «δεν πρόκειται να φύγει αύριο».

-Αν κάποιος είχε τοποθετηθεί με Euro100 χιλ., στη MYTILINEOS το 1995, όταν έγινε η εισαγωγή της Εταιρείας στο Χρηματιστήριο και υποθέτοντας ότι δεν συμμετείχε σε κάποια αύξηση κεφαλαίου, σήμερα θα είχε συνολική θέση αξίας πάνω από Euro7εκ. με απόδοση πάνω από 7.000%, συνυπολογίζοντας και τα μερίσματα που έχουν διανεμηθεί.