O ψηφιακός μετασχηματισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε διεθνές και σε εγχώριο επίπεδο που οδηγεί στην άνοδο της «αόρατης» τραπεζικής βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης σε πάνελ του ετήσιου συνεδρίου για την Οικονομία του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με την συμμετοχή της κα Sophia Bantanidis, Future of Finance Analyst, Citi Global Insights, του Νίκου Χριστοδούλου, Partner, Consulting Leader, Deloitte και της Χριστίνας Θεοφιλίδη, γενικής διευθύντριας λιανικής τραπεζικής και εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας.
Η κα Bantanidis επισήμανε ότι από στα μέσα της δεκαετίας του 2010 το χρηματοπιστωτικό σύστημα τόσο με την ραγδαία είσοδο των νέων τεχνολογιών όσο και με την δυναμική εμφάνιση των καλούμενων challenger banks, αλλάζει μορφή και αρχίζει να εμφανίζεται η «αόρατη τραπεζική». Με απλά λόγια μια τράπεζα που δεν την βλέπεις και δεν την σκλεφτεσαι καθώς οι περισσότερες εργασίες και προϊόντα αλλά και το ίδιο το χρήμα γίνονται ψηφιακά.
Η κα Bantanidis αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη σημασία που πρέπει να δώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο metaverse. Θα πρέπει οι τράπεζες να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις και στον συγκεκριμένο τομέα και να χαράξουν ανάλογα την στρατηγική τους, σε συνδυασμό πάντα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των πελατών τους
Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδούλου έκανε αναφορά σε πρόσφατη διεθνή μελέτη της Deloitte σύμφωνα με την οποία η 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο ψηφιακή ωριμότητας ακόμη και σε διεθνές επίπεδο. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει τεράστια βήματα προς την κατεύθυνση της ψηφιοποιήσης τους και έχουν καταφέρει να βρουν την ισορροπία μεταξύ του φυσικού δικτύου καταστημάτων που είναι απαραίτητο και των ψηφιακών εναλλακτικών δικτύων, τόνισε.
Η Χριστίνα Θεοφιλίδη έδωσε έμφαση στην ταχύτητητα των νέων αλλαγών που θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις δυνατότητες της πελατειακής βάσης των τραπεζών, ώστε να επιτευχθεί το άριστο επίπεδο ικανοποιήσης τους. Αναφέρθηκε επίσης στην σημασία συμμαχιών και συνεργασίων των τραπεζών με fintech και ψηφιακές πλατφόρμες στην πορεία ψηφιακού μετασχηματισμού του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πρός όφελος πάντα της πελατειακής βάσης.
Εδωσε επίσης έμφαση στη διατήρηση του δικτύου φυσικών καταστημάτων παράλληλα με τις τεχνολογικές εξελίξεις, κάνοντας αναφορά και στην θετική επίδραση της φηφιοποιήσης του τραπεζικού συστήματος από την φηφιοποιήση του δημόσιου τομέα. Επίσης έδωσε έμφαση στην σημασία της εκπαίδευσης της πελατειακής βάσης των τραοπεζών ώστε να μπορούν να πραγματοποιουν το ψηφιακό τους ταξίδι στις τραπεζικές συναλλαγές.
Θ. Σκυλακάκης: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει έντονα θετική επίπτωση στην ελληνική οικονομία το 2023 και θα αποτρέψει την ύφεση
Το 2023 θα είναι μία χρονιά στην οποία το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει πολύ μεγάλη θετική επίπτωση την ελληνική οικονομία, προκαλώντας επενδυτική έκρηξη, τόνισε, μεταξύ των άλλων, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου «33ο Greek Economic Summit», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.
Ανέφερε επίσης ότι αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Ελλάδα θα έχει το 2023, ανάπτυξη κοντά στα επίπεδα του 2019, όπως τόνισε, ενώ την ίδια στιγμή στην Ευρώπη ο ρυθμός είτε θα επιβραδυνθεί σημαντικά, είτε πολλές χώρες θα βρεθούν σε ύφεση.
Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα είναι μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που έχει καταθέσει και 3ο αίτημα πληρωμής. Τόνισε επίσης ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίησή του, έχουν σημειώσει πολύ μεγαλύτερη του αναμενομένου επιτυχία, ωστόσο ανέφερε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά.
Παράλληλα ανέφερε ότι η αύξηση των επιτοκίων έστρεψε πολλές επιχειρήσεις στο Ταμείο.
Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ανέφερε ότι το Ταμείο συμβάλει σημαντικά στην στήριξη της ελληνικής οικονομίας, αναφερόμενος και ο ίδιος στην εκτίμηση πως αν δεν υπήρχε το Ταμείο ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα θα ήταν πολύ χαμηλότερος.
Τάχθηκε υπέρ της καινοτομίας αναφέροντας όμως ότι εκ των πραγμάτων καινοτομία σημαίνει ρίσκο, κάτι που δεν αναλαμβάνουν με μεγάλη ευκολία οι επιχειρήσεις, αν και τόνισε ότι το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον (γεωπολιτικό και οικονομικό) βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση.
Τέλος η Λουκία Σαράντη, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις και αναφέρθηκε στην ανάγκη καλύτερου συντονισμού μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπως επίσης και σε σχέση με τις τράπεζες. Παράλληλα τόνισε ότι ωφελημένες θα βγουν ακόμη και οι επιχειρήσεις εκείνες που δεν θα κάνουν των προγραμμάτων του Ταμείου, αφού θα κάνουν χρήση των δημοσίων έργων που θα γίνουν, αλλά και των προγραμμάτων που θα υλοποιήσουν άλλες επιχειρήσεις.
Γ. Κοντόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος του Χ.Α): Πύλη κεφαλαίων η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί πύλη κεφαλαίων από το εξωτερικό, όπως αποτυπώθηκε και στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο στο Λονδίνο που διοργάνωσε το Χ.Α και η Morgan Stanley, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Γιάνος Κοντόπουλος μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, “33ο Greek Economic Summit”.
Επεσήμανε ότι θα πρέπει να αλλάξουμε το αρνητικό αφήγημα για το Χρηματιστήριο, με θετικές εκπλήξεις, όπως π.χ η ιδιωτικοποίηση του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, που θα φέρει σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό και η κυβέρνηση θα δώσει σήμα ότι “ψηφίζει” το Χρηματιστήριο ως μοχλό ανάπτυξης.
Επίσης η ρευστότητα της αγοράς και αλλαγή της εικόνας της μπορεί να έλθει και από την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Επεσήμανε ότι το Χρηματιστήριο, ακόμη και στις δύσκολες συγκυρίες, στηρίζει την οικονομία, τονίζοντας ότι το 2021 αντλήθηκαν μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών 8,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από το 70% ήλθαν από το εξωτερικό.
Ο κ, Γ. Κοντόπουλος σημείωσε ότι η διοίκηση του Χ.Α αναπτύσσει εξωστρέφεια και είναι σε επικοινωνία με μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις για να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της χρηματιστηριακής αγοράς, σε μία περίοδο που το κόστος χρήματος αυξάνεται, ενώ τόνισε ότι εξετάζονται κίνητρα για την προσέλκυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για την εισαγωγή τους στο Χ.Α.
Ακόμη θα δοθεί σημαντική προσπάθεια για προσέλκυση εταιρειών εισηγμένων σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού μέσω της διπλής εισαγωγής.
Απαντώντας σε ερώτηση τι μπορεί να περιμένει το Χ.Α το 2023, μία εκλογική χρονιά, τόνισε ότι τους ξένους επενδυτές δεν ενδιαφέρουν τόσο οι εκλογές, αλλά αν αλλάξει η οικονομική πολιτική μετά από αυτές.