Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν τον βασικό χρηματοδότη των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), στηρίζοντας την πράσινη μετάβαση, ακόμη και σε δύσκολες περιόδους, τόνισε ο Θοδωρής Τζούρος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, από το βήμα του Sixth Sustainability Summit που διοργάνωσε ο Economist.

Η χρηματοδότηση σε ΑΠΕ αντιστοιχεί στο 8% περίπου του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών ενώ οι ξένες τράπεζες απουσιάζουν από τα συγκεκριμένα projects, είπε ο κ. Τζούρος, ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που παρουσιάζει η αγορά τους τελευταίους μήνες αλλά τις ευκαιρίες που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Τράπεζα Πειραιώς πρωταγωνιστεί στη διαδικασία ενεργειακής μετάβασης της χώρας, έχοντας προβεί σε χρηματοδοτήσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία σε έργα ΑΠΕ ενώ είναι η πρώτη τράπεζα που ενέταξε έργο αυτής της κατηγορίας στο Ταμείο Ανάκαμψης, σημείωσε. «Συνεργαζόμαστε με όλους τους εγχώριους και διεθνείς παίκτες της αγοράς και αξιοποιούμε την τεχνογνωσία και την βαθιά γνώση που έχουμε για τον κλάδο, λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική και τις προκλήσεις που υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα κατέγραψε από το 2013 συνολική αύξηση της τάξης του 120% στη δυναμικότητα των ΑΠΕ, από τα 4,3GW στα 9,4GW, με αποτέλεσμα να αντιστοιχούν στο 43% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από 20% μια δεκαετία πριν. Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είχε καθοριστικό ρόλο παρέχοντας μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση που ανήλθε στα 8 δισ.ευρώ.

Το ενδιαφέρον για τον κλάδο των ΑΠΕ αναμένεται να ενταθεί καθώς η χώρα θα χρειαστεί επενδύσεις της τάξης των 12 δισ.ευρώ, εκ των οποίων 9-10 δισ.ευρώ θα προέλθουν από τραπεζικό δανεισμό, για την υλοποίηση του προγράμματος RePower EU programme που προβλέπει την αύξηση της δυναμικότητας στα 19GW έως το 2030.

Ο κ. Τζούρος επισήμανε ότι τους τελευταίους δέκα μήνες υπάρχουν μια σειρά από προκλήσεις και στον κλάδο των ΑΠΕ λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, αύξησης του κόστους κατασκευής, μετάβασης από τo καθεστώς του feed-in tariffs σε corporate Συμφωνητικά Πώλησης της Παραγόμενης Ενέργειας (PPA)s, αύξησης των επιτοκίων και κορεσμού των δικτύων μεταφοράς. Την ίδια στιγμή, όμως, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες καθώς χρηματοδοτεί το 50% των επενδύσεων με πολύ ευνοϊκούς όρους, πρόσθεσε.