Η στρατηγική γεωπολιτική θέση της χώρας μας, η οποία εξελίσσεται σε έναν περιφερειακό ενεργειακό κόμβο που συγκεντρώνει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον αποτέλεσε το κεντρικό θέμα στις επιχειρηματικές συναντήσεις που είχε η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) στο διεθνές συνέδριο World Energy and Capital Assembly (WECA) 2022, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με ανακοίνωση στο εν λόγω συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν ανώτατα διευθυντικά στελέχη (C-Level) εταιρειών ενέργειας, τραπεζών και επενδυτικών ταμείων τα κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν αφορούσαν στην ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων και την ανάγκη νέων επενδύσεων-χρηματοδότησης για την εκμετάλλευση τους, η κλιματική αλλαγή και ο δρόμος προς την πράσινη μετάβαση, η σημασία του φυσικού αερίου ως μεταβατικό καύσιμο, η διαφοροποίηση στην προμήθεια φυσικού αερίου από την Ρωσία , καθώς και οι λύσεις δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.

 

 

Η αποστολή της Enterprise Greece που συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου, πραγματοποίησε 19 επιχειρηματικές συναντήσεις για να παράσχει πληροφόρηση αναφορικά με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, τις πρόσφατες ρυθμιστικές και κλαδικές εξελίξεις, τις επενδυτικές ευκαιρίες στην έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων, καθώς και στις τεχνολογίες που συμβάλλουν στην Πράσινη Μετάβαση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην στρατηγική γεωπολιτική θέση της χώρας η οποία εξελίσσεται σε έναν περιφερειακό ενεργειακό κόμβο που συγκεντρώνει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φετινό συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη χώρα μας συγκυρία που αφορά στην πρόσφατη έκδοση αναθεωρημένης NAVTEX, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για έρευνες υδρογονανθράκων από αμερικανική κοινοπραξία σε «θαλάσσιες περιοχές», Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Οι εν λόγω περιοχές με συνολικό εμβαδό 40.000 τ.χλμ., που αποτελούν συνέχεια της Λεκάνης του Ηροδότου η οποία διαθέτει σημαντικά πιστοποιημένα κοιτάσματα (Ισραήλ, Κύπρος), παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον από γεωλογική άποψη, καθώς η αρχική ανάλυση σεισμικών δεδομένων εκτιμά πιθανά κοιτάσματα 280 δισ. κ.μ., ποσότητα ικανή να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας μας για 50 χρόνια περίπου, εφόσον αυτή επιβεβαιωθεί από τα επόμενα και αναλυτικότερα δεδομένα.