«Όλη αυτή η υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά περιοχή, που για πάρα πολλά χρόνια, πολλές δεκαετίες, αποτελούσε την ντροπή της Θεσσαλονίκης, σήμερα μετατρέπεται σε κόσμημα», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια αυτοψίας που πραγματοποίησε, χθες, στις εργασίες για την αποκατάσταση και ανάπλαση του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης.
Συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, αντιπεριφερειάρχες και δημάρχους της περιοχής, ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφθηκε δύο σημεία του δυτικού παράκτιου μετώπου, όπου υλοποιούνται εργασίες: την περιοχή των βυρσοδεψείων, όπου σήμερα κατεδαφίστηκαν αυθαίρετες κατασκευές και παραθαλάσσια έκταση στο Καλοχώρι, όπου πραγματοποιήθηκε δενδροφύτευση με τη συμμετοχή του ίδιου, μικρών μαθητών και φοιτητών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Μάλιστα, ο περιφερειάρχης συνομίλησε με τα παιδιά, τα οποία και ευχαρίστησε για την προσφορά τους στο σημαντικό αυτό έργο που είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο.
«Σε λίγο καιρό, όταν ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η περιοχή αυτή θα είναι έτοιμη για να υποδεχθεί πολίτες και επισκέπτες. Θα γίνει το νέο τοπόσημο της Θεσσαλονίκης», τόνισε, επισημαίνοντας πως θα είναι μια περιοχή που θα μπορούν οι επισκέπτες να κάνουν ποδήλατο, να περπατήσουν, να έχουν ήπιας μορφής ψυχαγωγικές δραστηριότητες κ.ά.
«Βέβαια», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης, «εκτός όλων αυτών, βάζουμε ένα τέλος σε μια σημαντική περιβαλλοντική υποβάθμιση, που επηρέαζε εκτός από την ποιότητα και την ίδια την υγεία των πολιτών της γύρω περιοχής. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει έτσι, αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, προκειμένου να αποκαθιστά και να παραδίδει στη κοινωνία τόπους που έχουν πραγματικά σημαντική αξία για τη ζωή όλων μας».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τους αντιπεριφερειάρχες για το σημαντικό έργο που παράγουν, όπως και τα υπόλοιπα στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και τους δήμους, για την εξαιρετική συνεργασία, τις εθελοντικές οργανώσεις, που βοήθησαν στη δενδροφύτευση, αλλά και τον κ. Βαρνάβα, ο οποίος με τον λόγο του, όπως είπε, «αποτελεί έναν φωτεινό φάρο για όλους μας».
«Είμαστε πενήντα μέτρα από τη θάλασσα. Τα νερά και τα φερτά υλικά, επειδή δεν υπάρχει καλή απορροή στις εκβολές του χειμάρρου του Δενδροποτάμου, διασταλάζουν δεξιά και αριστερά από την κοίτη και δημιουργούν αυτό το φαινόμενο της κακοσμίας, της μόλυνσης του εδάφους και δεν μπορούσε παλαιά να σταθεί εδώ κανείς ούτε τρία λεπτά. Τώρα μυρίζει ελάχιστα. Ήδη, σε ένα κομμάτι δεξιά και αριστερά από την κοίτη του χειμάρρου έχουν γίνει εργασίες, τις έχουμε δει και τώρα καθαρίζεται αυτό το επίμαχο σημείο και απομακρύνονται όλα τα υλικά. Το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2023», σημείωσε -μεταξύ άλλων- ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τη συμβολή του κ. Τζιτζικώστα στη δρομολόγηση των έργων.
«Στο σημείο αυτό κατεδαφίζονται και όλες οι λαμαρινοκατασκευές και τα πρόχειρα παραπήγματα που κατασκευάστηκαν από ερασιτέχνες ψαράδες και επίσης έχει καθαριστεί και εκείνο το τμήμα προς Θεσσαλονίκη, έχει απομακρυνθεί ο αμίαντος και άλλα υλικά και είμαστε στη διαδικασία κατεδάφισης και αυτών των γυμνών και παρατημένων κτιρίων που βλέπετε, γιατί όλα ήταν αυθαίρετα και όλα κυριολεκτικά επιβάρυναν και βρόμιζαν την περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου εξήγησε -μεταξύ άλλων- πως αυτό που τη χαροποιεί περισσότερο είναι το γεγονός πως «στους προβληματισμούς των πολιτών που αναρωτιούνται πού πάνε τα χρήματα της Ευρώπης, εδώ μπορούν να τα δουν να γίνονται πράξη», ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος επισήμανε πως όταν απομακρυνθεί ο τεράστιος σκουπιδότοπος από την περιοχή θα είναι το στολίδι της πόλης, ενώ αναφέρθηκε και στα όσα έχουν γίνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο (αντιστήριξη όλου του παράκτιου αναχώματος με βράχια, απομάκρυνση εκατοντάδων τόνων ελαστικών, καθαρισμός από επικίνδυνα απόβλητα 500 στρεμμάτων, περίφραξη χώρου, δενδροφυτεύσεις κλπ), αλλά και στην ολοκλήρωση, σε έναν χρόνο, ενός έργου συγχρηματοδοτούμενου με την ΕΥΑΘ, τη σύνδεση του αγωγού της υπερχείλισης των δυτικών συνοικιών με βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου.
Ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης υπογράμμισε, από την πλευρά του, πως «για χρόνια αυτή η περιοχή, ήταν η πιο υποβαθμισμένη περιοχή της Θεσσαλονίκης» και πρόσθεσε πως στόχος της προσπάθειας είναι όλη αυτή η χρηματοδότηση να πιάσει τόπο και να ξανάρθουν παιδιά και οικογένειες και να επιστρέψει το φυσικό κάλλος της περιοχής, που τόσο έχει λείψει από τη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.