Τους λόγους, για τους οποίους ο εγχώριος τομέας καινοτομίας συγκεντρώνει το ενδιαφέρον παγκόσμιων κολοσσών της τεχνολογίας, όπως και το γιατί η ελληνική τεχνολογική αγορά διαμορφώνει, πλέον, διεθνοποιημένο προφίλ, εξήγησαν οι συμμετέχοντες, σήμερα, στη δεύτερη ημέρα του 3ου Φόρουμ Καινοτομίας, με τον τίτλο «Καινοτομία: Κινητήρια δύναμη της οικονομίας».
Το φόρουμ συνδιοργανώνουν, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά την εναρκτήρια ομιλία της, η υπουργός Ψηφιακής Στρατηγικής και Ανάπτυξης του Κρατιδίου της Έσσης, Δρ. Κριστίνα Σίνεμους, σημείωσε «υποστηρίζουμε start-ups και spin-offs με το πρόγραμμά μας Distr@l, το πρώτο πρόγραμμα χρηματοδότησης σε εθνικό επίπεδο, που είναι αποκλειστικά προσανατολισμένο σε ψηφιακά έργα« προσθέτοντας πως «από τα περίπου 90 χρηματοδοτούμενα έργα, σχεδόν τα 30 είναι επί του παρόντος start-ups και spin-offs, με όγκο χρηματοδότησης 7,5 εκατομμυρίων ευρώ».
Ο ιδρυτής και CEO door2door, now part of NASDAQ listed Swvl; Founding Board Member of German Startup Association, Δρ. Τομ Κίρσμπαουμ, συμμετέχοντας στη θεματική ενότητα για τις καλύτερες πρακτικές νεοφυούς επιχειρηματικότητας από την Ελλάδα και τη Γερμανία υπογράμμισε ότι «η βιώσιμη καινοτομία θα πετύχει όταν εδραιωμένες εταιρείες και νεοφυείς επιχειρήσεις συνεργαστούν». «Και οι δύο μπορούν να μάθουν και να ωφεληθούν η μία από την άλλη, ώστε με μια υγιή συμβίωση να πετύχει ο μετασχηματισμός μιας ολόκληρης οικονομίας. Πρέπει να πετύχει, γιατί άλλες περιοχές του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Κίνα, είναι πολύ πιο εξελιγμένες σε αυτό το μονοπάτι, με διαφορετικούς τρόπους» ανέφερε και προσέθεσε: «Χρειάζεται πλέον μια πολιτιστική, δομική και οικονομική επιτάχυνση σε μια δεκαετία αλλαγής και καινοτομίας».
Ο Business Seeds Coordinator της NBG, Σπυρίδων Αρσένης, σχολιάζοντας το περιβάλλον ανάπτυξης καινοτομιών στην Ελλάδα, τόνισε ότι «η συγκυρία αξιολογείται ως ιδιαιτέρως ουσιαστική και σημαντική. Η χώρα βρίσκεται σε θετική πορεία ανάπτυξης στον χώρο της καινοτομίας. Το οικοσύστημά μας παρουσιάζεται πολύ δυναμικό, αλλά και πολύ νέο». Κατά τον ίδιο «η Ελλάδα αποτελεί, πλέον, πόλο έλξης νέων καινοτόμων εταιρειών, όπως και στόχο τοπικών εξαγορών από ισχυρούς σε παγκόσμιο επίπεδο οργανισμούς που προτίθενται να επενδύσουν στη χώρα». Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα έχει ήδη μπει στο μικροσκόπιο μεγάλων εταιρειών και ισχυρών funds», ενώ προσέθεσε πως «στο μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας έχουν εγγραφεί κοντά στις 700 νεοφυείς εταιρείες».
Η εταίρος της Metavallon VC, Μυρτώ Παπαθάνου, αφού παρουσίασε τη δραστηριότητα του φορέα της, λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχει δραστηριοποιηθεί σε 29 επενδύσεις, εκ των οποίων οι 26 είναι ενεργές και έχει συνεπενδύσει με πάνω από 35 funds από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων τρία στο Βερολίνο, στάθηκε στο τοπικό οικοσύστημα καινοτομίας για το οποίο, όπως είπε, πλέον δίνεται ώθηση κάθε νέα προσπάθεια να αποκτήσει διεθνοποιημένη δράση. «Οι ελληνικές εταιρείες οργανώνονται από την πρώτη ημέρα για να απευθυνθούν στην παγκόσμια αγορά. Αυτό συμβαίνει ήδη από το 2018», ανέφερε και προσέθεσε ότι «πλέον δεν αναπτύσσουμε σχήματα τεχνολογίας για την τεχνολογία, αλλά κυρίως με σκοπό και στόχο την εξωστρέφεια». Μάλιστα επισήμανε ότι «σήμερα, διαπιστώνουμε πως έχει αλλάξει η νοοτροπία των νέων επιχειρηματιών, αφού εμφανίζουν ένα προφίλ περισσότερο φιλόδοξο και δυναμικό».
Τέλος, ο υπεύθυνος του Επιχειρηματικού Επιταχυντή του Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας “Αρχιμήδης” του ΕΚΠΑ, σύμβουλος επιχειρήσεων και οικονομολόγος, Βασίλης Σιέμος, σχολιάζοντας το ακαδημαϊκό περιβάλλον στην Ελλάδα για την καινοτομία, υπογράμμισε ότι «ο νέος νόμος για τους τεχνοβλαστούς, η δημιουργία Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας, τα βιομηχανικά διδακτορικά, διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια, ώστε η γνώση και η έρευνα που παράγουν, να στοχεύσει στην επίλυση προβλημάτων με αποτελεσματικό τρόπο και με όφελος για εκείνους που θα το καταφέρουν». Σημείωσε ότι «αυτό αποτελεί βασική συνθήκη για την ανάπτυξη των start-ups, αλλά και ευκαιρία για την καλλιέργεια δεξιοτήτων μιας νέας γενιάς επαγγελματιών και επιστημόνων, που θα στελεχώσουν το οικοσύστημα και θα συμβάλλουν ποικιλοτρόπως στην ανάπτυξή του». Ο ίδιος εξήγησε ότι «το ΕΚΠΑ κινείται εδώ και τρία χρόνια προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, με τη λειτουργία του Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας “Αρχιμήδης”».