Θέμα χρόνου είναι να μάθουν οι ενδιαφερόμενοι -ιδιοκτήτες οικοπέδων που είναι εκτός σχεδίου δόμησης αν τελικά θα υπάρξει τελική ή μεταβατική λύση του ΥΠΕΝ στο πρόβλημα που το ίδιο το Υπουργείο δημιούργησε… Και αυτό γιατί στις 9 Δεκεμβρίου εκπνέει η μεταβατική διετία που έδωσε το ΥΠΕΝ για τις παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, επεξεργάζεται τα δεδομένα όπως και την πιθανή λύση σε ένα καυτό πρόβλημα που απασχολεί χιλιάδες οικοπεδούχους, οι οποίοι μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν εκδώσει οικοδομική άδεια.
Από την Παρασκευή 10 του μήνα τα οικόπεδα κατά των 4 στρεμμάτων θα μείνουν αναξιοποίητα διότι δεν θα έχουν εξασφαλίσει οικοδομική άδεια και πλέον θα απαγορεύετια, ρητώς, εκεί η όποια δόμηση.
Το πρόβλημα έχει εντοπίσει ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς και αναμένεται να το αντιμετωπίσει διότι θεωρεί αδύνατο οι αρμόδιες υπηρεσίες να ανταποκριθούν σε αντίστοιχα αιτήματα των ενδιαφερόμενων και να έχουν στα χέρια τους την οικοδομική άδεια.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι κατηγορίες οικοπέδων που θα ενταχθούν στο σχέδιο «διάσωσης» αφορά τα οικόπεδα 750 τετραγωνικών μέτρων που δημιουργήθηκαν πριν από το Νοέμβριο του 1962, οικοπεδα 1200 τ.μ. που σχηματίστηκαν πριν από τον Σεπτέμβριο του 1964 και οικόπεδα 2 στρεμμάτων πριν από το 1977.
Αναγκαία προϋπόθεση για την έκδοση οικοδομικής άδειας να είναι να έχουν πρόσωπο (φάτσα) σε δημοτικό , επαρχιακό ή εθνικό δρόμο.
Να σημειωθεί ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), έγκαιρα είχε αναφέρει ότι με το νόμο Ν.4759/2020, τροποποιήθηκαν οι όροι δόμησης για την εκτός σχεδίου δόμηση και καθορίστηκαν μεταβατικές διατάξεις έως την κατάργηση της δυνατότητας οικοδόμησης σε συγκεκριμένες ιδιοκτησίες με εμβαδόν μικρότερο των 4 στρεμμάτων. Δόθηκε μεταβατική περίοδος 2 ετών για την ισχύ των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση για μικρά οικόπεδα. Μετά τη λήξη αυτής της περιόδου θα επιτρέπεται η δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές μόνο με ελάχιστη αρτιότητα 4 στρεμμάτων.
Επομένως, μετά τις 9 Δεκεμβρίου 2022 καταργείται οριστικά η δυνατότητα της κατά παρέκκλισης δόμησης γηπέδων στις εκτός σχεδίου περιοχές όλης της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση που εξετάζεται είναι να έχουν το δικαίωμα να χτίσουν, μόνον όσοι ιδιοκτήτες μέχρι τις 9 Δεκέμβρη εκδώσουν είτε άδεια δόμησης είτε προέγκριση οικοδομικής αδείας πριν τη λήξη της προθεσμίας – και φυσικά μόνον για όσο διάστημα ισχύει η οικοδομική τους άδεια.
Αυτό σημαίνει ότι με την λήξη της παραπάνω ημερομηνίας, όλες σχεδόν οι ιδιοκτησίες με επιφάνεια μικρότερη των 4 στρεμμάτων θα χάσουν οριστικά τη δυνατότητα δόμησης και άρα θα απαξιωθούν πλήρως.
Όπως λέγεται στην αγορά: θα γίνουν από εκτάσεις ή οικόπεδα, σκέτα χωράφια….
Η Πολιτεία οφείλει σε αυτές τις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, να διαφυλάξει το δικαίωμα αξιοποίησης της περιουσίας των πολιτών, τονίζουν πηγές της αγοράς.
ΥΓ economix: Το αρμόδιο για τη δόμηση Υπουργείο αλλά και η κυβέρνηση συνολικά (και επιτελικά…) θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ήδη δεκάδες υπηρεσίες δόμησης ανά την Ελλάδα, κυρίως στην Ελληνική Περιφέρεια, έχουν κατακλειστεί (έστω ηλεκτρονικά…) από αιτήσεις και φακέλους για νέες άδειες – και η κατάσταση θα επιδεινωθεί μέχρι τις 9 Δεκέμβρη. Οι υπάλληλοι ήδη αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. Έχει υποχρέωση η Πολιτεία να δώσει τη δυνατότητα τουλάχιστον σε όοσυς καταθέσουν μέχρι 9 Δεκέμβρη αιτήσεις να διεκπεραιώσουν τις υπ[οθέσεις τους, ανεξαρτήτως αν εκδόθηκε μέχρι την ημερομηνία προθεσμίας η άδεια. Ειδάλως αναλαμβάνει την ευθύνη η Πολιτεία να καλύψει και τον εαυτό της και τους υπαλλήλους της απέναντι σε μαινόμενουνη (τουλάχιστον για αποζημιώσεις) πολίτε ςπου θα δουν να απαξιώνεται η περιουσία τους επειδή απλά «δεν πρόλαβαν»…