Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα διεθνών προδιαγραφών σχετικά με την αλόγιστη απόρριψη των αποτσίγαρων «Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα» που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή της Ραφήνας, επεκτείνεται και στη νησιωτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Νάξο.
Η πρωτοβουλία αποτελεί συνέργεια της Aegean Rebreath και της BAT Hellas, ενώ η εφαρμογή της στις Κυκλάδες είναι υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, τόνισε: «Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στηρίζει έμπρακτα πρωτοβουλίες όπως το πρότυπο πρόγραμμα “Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα”, το οποίο αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα συνέργειας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και των επιχειρήσεων. Η προστασία του περιβάλλοντος οφείλει να θεωρείται αυτονόητη πράξη και τέτοιου είδους πρωτοβουλίες επιβεβαιώνουν αυτή την πεποίθηση, προάγοντας τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου της χώρας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Aegean Rebreath, Γιώργος Σαρελάκος, σημείωσε: «Το πρόγραμμα “Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα”, δομημένο σε ένα εμπλουτισμένο πλέγμα δράσεων που στόχο έχει την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και τη διαμόρφωση και προώθηση στοιχειοθετημένων περιβαλλοντικών πολιτικών, έχει φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στο πεδίο αντιμετώπισης των αποτσίγαρων. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την υποστήριξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μας οδήγησε στην απόφαση να επεκτείνουμε τη δράση μας και στη νησιωτική Ελλάδα με σκοπό να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση ενός σύνθετου προβλήματος σε ένα ακόμα μέλος του Δικτύου Μπλε Δήμων. Στόχος μας είναι η συγκεκριμένη πρακτική να αποτελέσει μοντέλο και για την υπόλοιπη Ελλάδα».
Επιπλέον, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BAT Hellas, Vitalii Kochenko, ανέφερε: «Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για το πρόγραμμα “Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα”, καθώς αποτελεί έμπρακτο παράδειγμα βιωσιμότητας, αφού έχει καταφέρει με την εφαρμογή του να δημιουργήσει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και ταυτόχρονα με αυτό τον τρόπο να συμβάλει στο όραμα της ΒΑΤ Hellas για ένα καλύτερο αύριο».
Ο δήμαρχος Νάξου Δημήτρης Λιανός, δήλωσε: «Είναι χαρά μας να υποδεχτούμε το συγκεκριμένο, εξαιρετικά επιτυχημένο, πρωτοποριακό πρόγραμμα στο νησί μας, καθώς θα συνεισφέρει στις πολιτικές προφύλαξης και βελτίωσης του φυσικού περιβάλλοντος της Νάξου».
Όπως έγινε γνωστό, η εφαρμογή του προγράμματος στη Ραφήνα συνέβαλε στην αντιμετώπιση ενός από τα πιο σύνθετα προβλήματα στις παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς συντέλεσε στη μείωση-ρεκόρ κατά 62% εντός 6 μηνών στον αριθμό των αποτσίγαρων που βρέθηκαν στο έδαφος της περιοχής μέσω της χρήσης υψηλής τεχνολογίας με δορυφορικά συστήματα και αλγόριθμο Τεχνητής Νοημοσύνης.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις, όπως η ειδική σηματοδότηση για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής της Ραφήνας, όπως και η τοποθέτηση ειδικά σχεδιασμένων συλλεκτήρων για τα αποτσίγαρα, η οποία συντέλεσε στη συλλογή περισσοτέρων από 63.000 αποτσίγαρα στο διάστημα Οκτωβρίου 2021 – Σεπτεμβρίου 2022, τα οποία με τη συμβολή του προγράμματος δεν κατέληξαν στο περιβάλλον.