Την κοινή θέση ότι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, η επένδυση σε τεχνολογίες αιχμής και η χρηματοοικονομική θωράκιση αποτελούν τα «κλειδιά» για μια επιτυχημένη εξωστρεφή επιχείρηση, αλλά και την πεποίθησή τους ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, επισήμαναν οι εισηγητές της θεματικής ενότητας «μεταποίηση, βιομηχανία, εξαγωγές», στο συμπόσιο με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη πύλη ανάπτυξης για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο 2.0», που διοργάνωσε σήμερα η Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Hellas).
«Μυστικά δεν υπάρχουν προκειμένου να πετύχει μια επιχείρηση κυρίως σε ό,τι αφορά την εξωστρέφεια», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΛΒΙΑΛ, Τάνια Τζίκα, σημειώνοντας ότι σήμερα το 75% του κύκλου εργασιών της εταιρείας, ο οποίος φέτος αναμένεται σε πάνω από 150 εκατ. ευρώ, αφορά σε εξαγωγές, εκ των οποίων ποσοστό άνω του 60% κατευθύνεται στη Δυτική Ευρώπη. Αναφερόμενη στην ενεργειακή κρίση είπε ότι από την έναρξή της το κόστος της εταιρείας σε ενέργεια έχει τετραπλασιαστεί.
«Η Θεσσαλονίκη είναι εγκατεστημένη σε γεωγραφική θέση “κλειδί”, έχει τεράστια δυναμική και το νούμερο ένα asset της είναι οι άνθρωποί της», τόνισε από την πλευρά του ο επιχειρησιακός διευθυντής της Στέλμα ΑΤΕ, Δημήτριος Μαμαντζής. Εκτιμώντας ότι «το μέλλον διαγράφεται ευοίωνο», υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των συνεργιών των επιχειρηματιών με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το 70% του τζίρου της ΣΤΕΛΜΑ αφορά σε εξαγωγές και σημείωσε ότι η εξωστρέφεια είναι μονόδρομος για την βιωσιμότητα κάθε εταιρείας και χωρίς αυτήν «είναι αδύνατον κάποιος να προοδεύσει». Επισήμανε ακόμη την ανάγκη να δημιουργηθεί ισχυρό Brand name για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Για τις σημαντικές δυνατότητες της Θεσσαλονίκης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των εμπορευμάτων μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της DomolaM, Ζήσης Παγούνης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι το 40% του κύκλου εργασιών της εταιρείας προέρχεται από εξαγωγές, ενώ η εταιρεία «τρέχει» με ετήσιο θετικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 20%.
Την ανάγκη να επανατοποθετηθεί στο επιχειρηματικό περιβάλλον η Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Olympia Electronics, Δημήτριος Λακασάς και χαρακτηρίζοντας ως «μαύρους κύκνους» τις απρόβλεπτες καταστάσεις όπως η πανδημία του κορονοϊού, σημείωσε ότι οι επιχειρηματίες με μακροπρόθεσμο σχέδιο και όντας ευέλικτοι τελικά θα «τα καταφέρουν».
«Το πιο σημαντικό κομμάτι για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, αλλά κυρίως για τη Βόρεια Ελλάδα σε σχέση με εθνικότητες και αφίξεις στον προορισμό μας, είναι η διασυνδεσιμότητα τόσο η οδική, όσο και η σιδηροδρομική», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόριος Τάσιος, ο οποίος και μίλησε στην ενότητα «μεταφορές-τουρισμός» του συμποσίου.
Ο κ. Τάσιος αναγνώρισε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές συνδέσεις λόγω του αεροδρομίου «Μακεδονία», σημειώνοντας όμως πως «υπολείπονται ακόμη πτήσεις όπως από τις ΗΠΑ». «Έχουμε τους δρόμους έτοιμους -Εγνατία Οδό, Ιόνια Οδό και ΠΑΘΕ- μας λείπει ο σιδηρόδρομος σε ένα επίπεδο για τη διασύνδεση της πόλης με την περιφέρεια, δηλαδή τη Χαλκιδική», παρατήρησε. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι «μιας και στην επόμενη προγραμματική περίοδο χρήματα υπάρχουν και για την καθαρή ενέργεια, δηλαδή την ηλεκτροκίνηση, θα πρέπει πάση θυσία στα επόμενα πέντε χρόνια αυτό να το δούμε να συμβεί».
Σε ό,τι αφορά στον τομέα των Logistics στα προϊόντα και στο πλαίσιο της σύμπραξης της αγροδιατροφής με τον τουριστικό τομέα, ο κ. Τάσιος τόνισε ότι «φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει έλλειψη όσον αφορά το μεταφορικό μέσο για το κομμάτι της διανομής των αγροτικών προϊόντων και κυρίως από μικρούς παραγωγούς».
Σχετικά με τη στρατηγική προσέλκυσης ξένων τουριστών επισήμανε ότι «θα πρέπει να δούμε στα μάτια την κεντρική Ευρώπη ξεκάθαρα ως τους μελλοντικούς πελάτες που θα φέρουν και μια υπεραξία στον προορισμό της Β. Ελλάδας» και εξέφρασε τη θέση του ότι Β. Ελλάδα και ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη όπως και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη «παίρνουν τα πάνω τους και την επόμενη πενταετία μπορούν να πρωταγωνιστήσουν».
Οι συνθήκες για τη διεξαγωγή εμπορίου «δυσκολεύουν, αφού από την παγκοσμιοποίηση πάμε στην περιφερειοποίηση», επισήμανε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ICC Ελλάδος και δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας και παρατηρώντας ότι η πανδημία του κορονοϊού «δημιούργησε για τα κράτη νέα τεράστια υπερχρέωση», εκτίμησε ότι «αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας την επόμενη διετία». Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό που πλήττει την παγκόσμια οικονομία, με τον μέσο όρο στην ευρωζώνη να είναι στο 11%, ο κ. Δούκας εκτίμησε ότι «με μαθηματική ακρίβεια τα επιτόκια θα ανέβουν σε πολύ υψηλά επίπεδα».
Μιλώντας για το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC, γαλλικά: Chambre de commerce internationale) ανέφερε ότι ιδρύθηκε το 1919 μετά τον ‘Α παγκόσμιο πόλεμο από ανθρώπους που «αντί να πολεμήσουν επέλεξαν να κάνουν εμπόριο» και σημείωσε ότι σε αυτό συμμετέχουν ως μέλη πάνω από 45 εκατ. επιχειρήσεις και έχει παρουσία σε 102 χώρες και επισήμανε ότι η επόμενη διεθνή τους διάσκεψη θα γίνει στη Γενεύη το 2023. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες να συμμετέχουν στη διάσκεψη, αλλά και να εγγραφούν ως μέλη του ICC.
Η Θεσσαλονίκη ασφαλώς και μπορεί να αποτελέσει πύλη ανάπτυξης για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, με τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική της θέση να ευνοούν μια τέτοια εξέλιξη, επισήμανε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. Ταυτόχρονα, όπως είπε, η πόλη μπορεί να καταστεί Κέντρο Πολιτισμού και Παιδείας, Διαμετακομιστικό και χρηματοοικονομικό κέντρο «αρκεί να της δώσουν την ευκαιρία να το πράξει».