Οι ηγέτες της G20 αναφέρθηκαν στα ζητήματα που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο στον κόσμο, όπως η ενέργεια και το διεθνές εμπόριο. Μέρος της συζήτησης αποτέλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και το πως επιρρεάζει τον τομέα της ενέργειας και τις εξαγωγές σιτηρών.
Οι χώρες της G20 συμφωνούν στο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης
Οι επικεφαλής διαπραγματευτές των κρατών-μελών της G20, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Ρωσίας, συμφώνησαν στο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής στην Ινδονησία, επιβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Το κείμενο αυτό, το οποίο δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη από τους ηγέτες των κρατών της G20, αναφέρει τον όρο «πόλεμος», τον οποίο μέχρι τώρα απέρριπτε η Ρωσία η οποία κάνει λόγο για «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Στην τελική ανακοίνωση οι χώρες της G20 χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» την προσφυγή ή την απειλή για προσφυγή σε πυρηνικά όπλα και ζητούν να παραταθεί η συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών.
«Υπήρχαν και άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις της κατάστασης», αναφέρεται στο προσχέδιο.
«Δεχόμενοι ότι η G20 δεν είναι το φόρουμ για να επιλυθούν ζητήματα ασφαλείας, αναγνωρίζουμε ότι τα ζητήματα ασφαλείας μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία», προσθέτει.
Να «αφήσουν το εμπόριο να κάνει τη δουλειά του» κάλεσε τους ηγέτες της G20 η επικεφαλής του ΔΝΤ
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργίεβα προειδοποίησε σήμερα τους ηγέτες της G20 να μην επιτρέψουν στον προστατευτισμό «να εδραιωθεί» και πρόσθεσε ότι η διάσπαση της παγκόσμιας οικονομίας σε γεωπολιτικά μπλοκ θα βλάψει σημαντικά την ανάπτυξη.
Στην ομιλία της ενώπιον των ηγετών της G20 κατά τη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στην Ινδονησία η Γκεοργκίεβα επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή 345 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, του υψηλού πληθωρισμού και των κλιματικών καταστροφών. Η ίδια τόνισε ότι οι χώρες θα πρέπει «να επιτρέψουν στο εμπόριο να κάνει τη δουλειά του».
«Η άρση των εμποδίων, κυρίως για τα τρόφιμα και τα λιπάσματα, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των δεινών εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων», υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον προστατευτισμό να εδραιωθεί και στον κόσμο να διαχωριστεί σε ξεχωριστά μπλοκ», πρόσθεσε.
Η Γκεοργκίεβα προειδοποιεί εδώ και καιρό κατά της διάσπασης της παγκόσμιας οικονομίας σε μπλοκ των οποίων θα ηγούνται οι ΗΠΑ και οι δυτικοί τους σύμμαχοι από τη μία και η Κίνα και άλλες χώρες από την άλλη, εξηγώντας ότι αυτό θα οδηγήσει στην υιοθέτηση διαφορετικών τεχνολογικών και ρυθμιστικών προτύπων και θα εντείνει τον εμπορικό προστατευτισμό.
Υπάρχει ακόμη χρόνος να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση και «να αποφύγουμε να καταλήξουμε κοιμισμένοι σε έναν κόσμο που θα είναι πιο φτωχός και λιγότερο ασφαλής», εκτίμησε η Γκεοργκίεβα.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε εξάλλου το αίτημά της προς τις χώρες της G20 να επιταχύνουν τις προσπάθειες να προσφέρουν ελάφρυνση του χρέους στις πιο φτωχές χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία covid-19, τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό.
Η πρόεδρος της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προτιμά να καίει φυσικό αέριο αντί να το πουλά
Η Ρωσία ενδιαφέρεται περισσότερο να χρησιμοποιήσει το φυσικό της αέριο ως όπλο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι το καταστρέφει αντί να το πουλά, κατήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σήμερα από την ετήσια σύνοδο κορυφής της G20.
Η Μόσχα διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην ΕΕ νωρίτερα φέτος ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της επέβαλε το μπλοκ για την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Βλέπουμε ότι η Ρωσία καίει το αέριό της αντί να το πουλά», σχολίασε η φον ντερ Λάιεν.
Η συμπεριφορά της Ρωσίας «δημιουργεί ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και προκαλεί τη ραγδαία άνοδο των τιμών», πρόσθεσε.
Για τον λόγο αυτό η ΕΕ στηρίζει τη θέσπιση ανώτατου ορίου στην τιμή του πετρελαίου, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, εξηγώντας ότι αυτό θα ωφελήσεις και τις χώρες μικρού και μεσαίου εισοδήματος.
«Αλλά η καλύτερη απάντησή μας στην κατάσταση αυτή είναι να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειες», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν. Αυτή «είναι η μόνη απάντηση τόσο στην κλιματική όσο και στην ενεργειακή κρίση» η οποία επίσης προσφέρει και τεράστιες ευκαιρίες για άλλες περιοχές του πλανήτη.
Η Ευρώπη θα επενδύσει τουλάχιστον 4 δισεκ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως το υδρογόνο τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό θα προκαλέσει και μαζικές ιδιωτικές επενδύσεις, επεσήμανε η ίδια.
Ο Μακρόν ζητεί από τον Σι Τζινπίνγκ να παρέμβει στον Πούτιν
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα από τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ να παρέμβει στον ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να πειστεί να σταματήσει την «κλιμάκωση» στην Ουκρανία και να επιστρέψει στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανακοίνωσε το Ελιζέ.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε η Κίνα να συμβάλει να περάσουν στον πρόεδρο Πούτιν μηνύματα προκειμένου να αποφύγει την κλιμάκωση και να επιστρέψει σοβαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφεραν οι υπηρεσίες της γαλλικής προεδρίας.
Ο κ. Σι από την πλευρά του εξέφρασε την «υποστήριξή του στις ευρωπαϊκές προσπάθειες μεσολάβησης», ειδικά αυτές του γάλλου προέδρου, και «επανέλαβε την σθεναρή αντίθεσή του στη χρήση ατομικών όπλων» από τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας, πάντα σύμφωνα με το Ελιζέ.
«Επαναβεβαίωσε επίσης την υποστήριξή του στην αποκλιμάκωση, στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και τη βούλησή του να τερματιστεί αυτή η σύρραξη», συμπλήρωσε η γαλλική προεδρία.
Κατά την άποψη του Παρισιού, «οι γραμμές έχουν αρχίσει να μετακινούνται» σε ό,τι αφορά την Κίνα, καθώς το Πεκίνο αναζητεί «ισορροπία» όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Ο Σι Τζινπίνγκ είπε καθαρά πως αυτή η περίπλοκη κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί με επείγοντα τρόπο», ανέφερε σύμβουλος του γάλλου προέδρου.
Παράλληλα, οι δυο ηγέτες εξέφρασαν τη βούλησή τους να «προχωρήσουν μπροστά» σε πολλά θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, που εκτείνονται από τον αγροδιατροφικό τομέα ως την αεροναυτική βιομηχανία, κατά την ίδια πηγή.
Ο κ. Μακρόν θα ήθελε να επισκεφθεί την Κίνα στις αρχές του 2023, εάν το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, με δεδομένη την πολιτική «zero COVID» του Πεκίνου, διευκρίνισε το Ελιζέ.
Καθώς άρχιζε η συνάντηση των δύο ηγετών στο Μπαλί, στο περιθώριο της G20, ο κ. Μακρόν κάλεσε τον κ. Σι οι δύο χώρες να «ενώσουν» τις «δυνάμεις» τους εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι η παγκόσμια «σταθερότητα» είναι επίσης προς το «συμφέρον» της Κίνας.
Η Κίνα έχει αποφύγει να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου, και συνεχίζει να διστάζει, όπως πολλές χώρες του λεγόμενου παγκόσμιου Νότου, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας, να επικρίνει τη Μόσχα.
Παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά ζητάει ο Ζελένσκι
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στη σύνοδο κορυφής της G20 μέσω βιντεοσύνδεσης, τάχθηκε υπέρ της παράτασης «επ’ αόριστον» της συμφωνίας που επιτρέπει εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της χώρας του στη Μαύρη Θάλασσα, η ισχύς της οποίας εκπνέει την Παρασκευή.
«Η πρωτοβουλία μας για τις εξαγωγές σιτηρών αξίζει να παραταθεί επ’ αόριστον, ανεξαρτήτως του πότε θα τελειώσει ο πόλεμος», είπε ο κ. Ζελένσκι στη συνεδρίαση των ηγετών, κεκλεισμένων των θυρών, στη σύνοδο κορυφής. Πρότεινε επίσης η συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν το Κίεβο και η Μόσχα με μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, και επέτρεψε να εξαχθούν κάπου 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, να επεκταθεί σε ακόμη δυο ουκρανικά λιμάνια,
Παράλληλα, στην παρέμβασή του ο κ. Ζελένσκι έκρινε πως «είναι ώρα» να τερματιστεί ο «καταστροφικός» πόλεμος της Ρωσίας.
«Είμαι πεισμένος πως είναι η ώρα, αυτή τη στιγμή, (ότι) ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας πρέπει και μπορεί να τερματιστεί», ότι πρέπει να «αποκατασταθεί η ειρήνη», είπε ο αρχηγός του κράτους.
Πρότεινε παράλληλα να προωθηθεί ανταλλαγή «όλων» των αιχμαλώτων πολέμου της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατήγγειλε «τις παλαβές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων» από τη ρωσική πολιτική ηγεσία, επιμένοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει «καμιά δικαιολογία για εκβιασμούς» αυτής της φύσης, απευθυνόμενος στη «G19» – προφανώς αποκλείοντας τη Ρωσία.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι κάλεσε τους ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι να αντιταχθούν “στην εργαλειοποίηση” των τροφίμων και της ενέργειας και ζήτησε ενότητα
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε σήμερα από τους ηγέτες της G20 «να αντιταχθούν σθεναρά» στην «εργαλειοποίηση» των διατροφικών προϊόντων και της ενέργειας, σε μια κεκαλυμμένη κριτική της Ρωσίας, συμμάχου του Πεκίνου, ενώ κάλεσε τις χώρες σε ενότητα.
«Πρέπει να αντιταχθούμε σθεναρά σε κάθε πολιτικοποίηση, εργαλειοποίηση, χρήση ως όπλου των διατροφικών και ενεργειακών θεμάτων», δήλωσε ο Σι στην ομιλία του στη σύνοδο κορυφής της G20 που διεξάγεται στην Ινδονησία. Παράλληλα ζήτησε την άρση των κυρώσεων, όπως αυτές που έχουν υιοθετηθεί από πολλές χώρες εναντίον της Ρωσίας.
Εξάλλου ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε τους ηγέτες των πιο ανεπτυγμένων οικονομιών παγκοσμίως να περιορίσουν τις επιπτώσεις από την άνοδο των επιτοκίων, που εφαρμόστηκε για να αντιμετωπιστεί η ραγδαία άνοδος των τιμών.
«Οι ανεπτυγμένες οικονομίες πρέπει να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί η προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής και να σταθεροποιήσουν τα χρέη σε βιώσιμο επίπεδο», επισήμανε.
Ωστόσο ο Σι ζήτησε να υπάρξει ενότητα μεταξύ των μελών της G20. «Όλες οι χώρες πρέπει να αντικαταστήσουν τη διχόνοια με την ενότητα, την αντιπαράθεση με τη συνεργασία και τον αποκλεισμό με τη συμπερίληψη», υπογράμμισε.
Αναφέρθηκε μάλιστα σε σειρά παγκόσμιων εξελίξεων που εξακολουθούν «να δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις για την ανάπτυξή μας», όπως η πανδημία της covid-19, η ολοένα και πιο εύθραυστη παγκόσμια οικονομία, οι γεωπολιτικές εντάσεις καθώς και η επισιτιστική και ενεργειακή κρίση.
«Κανείς δεν πρέπει (…) να δημιουργεί μια μικρή αυλή με ψηλούς τοίχους ή κλειστές και αποκλειστικές ομάδες», σημείωσε ο Κινέζος πρόεδρος, μια δήλωση που θεωρήθηκε ότι απευθυνόταν προς τις ΗΠΑ, τις οποίες το Πεκίνο έχει επανειλημμένα κατηγορήσει ότι δημιουργούν συμμαχίες.
Τέλος, ο Σι τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Αφρικανικής Ένωσης στη G20.