Εκδήλωση με θέμα: «Αναπτυξιακά-Χρηματοδοτικά εργαλεία 2023-2027: Η επόμενη ημέρα» συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ) και ο ΣΕΒ με στόχο να δοθεί στοχευμένη πληροφόρηση στις επιχειρήσεις για τα αναπτυξιακά-χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού, πράσινης οικονομίας και περιφερειακής ανάπτυξης
Ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, στάθηκε στην κρισιμότητα της αξιοποίησης των πόρων και των χρηματοδοτικών εργαλείων, επισημαίνοντας ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία να αποφύγουμε λάθη και καθυστερήσεις του παρελθόντος, ώστε να αξιοποιήσουμε, απλά να απορροφήσουμε τους πόρους».
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας και οικοδεσπότης της εκδήλωσης Πάνος Λώλος, επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας του ΣΒΣΕ και του ΣΕΒ, τονίζοντας πως «τα ζητήματα που συζητούνται είναι ιδιαιτέρως σημαντικά τόσο για τις εταιρείες μέλη του Συνδέσμου όσο και για την περιφερειακή ανάπτυξη».
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Ιωάννης Τσακίρης, επισήμανε ότι η 4η Βιομηχανική Επανάσταση για τις επιχειρήσεις αποτελεί σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, αλλά και επιβίωσης και πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αντιληφθούν πως οι δράσεις του νέου ΕΣΠΑ, εφόσον πραγματοποιηθούν άμεσα και στοχευμένα, θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητά τους. Πρόσθεσε, ότι οι δράσεις ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 σχεδιάστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να συνδυάζουν την ψηφιακή και πράσινη αναβάθμιση με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, διοχετεύοντας ταυτόχρονα τους ευρωπαϊκούς πόρους, με κριτήρια τόσο τις διαφορετικές ανάγκες των ΜμΕ, όσο και την τεχνολογική ένταση της κάθε επένδυσης. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακίρης «το ΕΣΠΑ αλλάζει. Η χώρα μας αλλάζει με αρωγό τους κοινοτικούς πόρους του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027».
Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός ανέφερε ότι, κονδύλια ύψους 108.000.000 ευρώ θα διατεθούν για κρίσιμες αναπτυξιακές υποδομές, ενώ τόνισε ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προχωρά σε μια τεράστια σε μέγεθος και αξία επένδυσης, την ΟΧΕ Ασωπού με το Βιομηχανικό πάρκο εξυγίανσης Οινοφύτων, το οποίο έρχεται να αποδείξει ότι Ανάπτυξη και Περιβάλλον δεν είναι αντίπαλοι, αλλά συνοδοιπόροι στην υπηρεσία του ανθρώπου.
Στην τοποθέτησή του ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα Ορέστης Καβαλάκης, τόνισε: «Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του καθεστώτος «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα», το οποίο ήταν και το πρώτο θεματικό καθεστώς που βγήκε στον αέρα μετά την ψήφιση του νέου Αναπτυξιακού νόμου. Υποβλήθηκαν 401 αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων συνολικού επενδυτικού κόστους άνω του 1 δισ. ευρώ, με αιτούμενες ενισχύσεις 470 εκατ. ευρώ, αποδεικνύοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στα αναπτυξιακά εργαλεία που αναπτύσσουμε».
Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Εταιρειών Χρηματοδοτικής Μίσθωσης, Ζαχαρίας Βλάχος, παρουσίασε τα πλεονεκτήματα υπαγωγής στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο για τις επιχειρήσεις που επιλέγουν τη χρηματοδοτική μίσθωση (leasing).