Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης υποβαθμισμένων περιοχών της Ελλάδας που διαθέτουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα προσφέρει ο περιπατητικός τουρισμός σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χάρης Κουθούρης με βάση ελληνικές και ξένες μελέτες. Έρευνες διεθνώς έχουν καταγράψει, όπως τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι τα κίνητρα και οι προσδοκίες για τη συμμετοχή ενός ατόμου σε δράσεις περιπατητικού τουρισμού διαφέρουν, αλλά συνολικά αφορούν στη αναζήτηση όλης της δέσμης των παραγόντων της υγείας και της ευημερίας, περιλαμβάνοντας βιολογικά, ψυχολογικά, πνευματικά και συναισθηματικά οφέλη.

Απώτερος στόχος του περιπατητικού τουρισμού αποτελεί η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και η δημιουργία αισθημάτων των τουριστών προς το φυσικό περιβάλλον. Ο περιπατητικός τουρισμός αποτελεί μορφή ενεργούς κινητικά εναλλακτικού τουρισμού και ως εκ τούτου συνδυάζεται με την ανάδειξη των πολιτιστικών, ιστορικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων γνωστών ή άγνωστων προορισμών σε όλη τη χώρα.

Προορισμοί στην Ελλάδαα που ευνοούν στην ανάπτυξη της πεζοπορίας ως μια τουριστική υπαίθρια δραστηριότητα αναψυχής εκτείνονται, σύμφωνα με τον ίδιο, σε όλη την επικράτεια, περιλαμβάνοντας από περιαστικούς προορισμούς, εθνικούς δρυμούς στην ενδοχώρα έως και πλειάδα ελληνικών νήσων στο Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος.

Η οροσειρά της Πίνδου, η οποία διασχίζει την Ελλάδα από το βορρά προς νότο αποτελεί τη βάση ανάπτυξης ενός μεγαλειώδους δικτύου μονοπατιών, που διασχίζουν ορεινούς όγκους, βουνά, δάση, φαράγγια, μονοπάτια δίπλα σε πεντακάθαρα ποτάμια αφορούν σε αριθμό χωρίς τέλος και αστείρευτες ομορφιές.

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρεται ο ίδιος, στην περιοχή των Γρεβενών τη δυνατότητα επίσκεψης και πεζοποριών στην περιοχή της Βάλια Κάλντα και άλλων διαδρομών προς τις αλπικές λίμνες. Την περιοχή του Μετσόβου με επίσκεψη στις πηγές του Αώου, την περιοχή των Πιερίων με πεζοπορία στα αμέτρητα μονοπάτια του Ολύμπου και διανυκτέρευση σε καταφύγια ή γύρο παραδοσιακά χωριά. Την περιοχή των Ιωαννίνων με επίσκεψη στα Ζαγοροχώρια πεζοπορώντας σε μονοπάτια διαφόρων επιπέδων δυσκολίας στην Γκαμήλα, τον Σμόλικα, τα Τζουμέρκα ή σε φαράγγια γύρω από τον Βοϊδομάτη και τον Αώο ποταμό. Πεζοπορία στην Εύβοια απολαμβάνοντας τη βιοποικιλότητα, εξερεύνηση ιστορικών προορισμών στη διάρκεια πεζοπορίας μονοπατιών σε νησιά των Κυκλάδων, της Κρήτης, του Ιονίου, σε δίκτυα σύγχρονων πιστοποιημένων διεθνώς μονοπατιών. Η Θεσσαλία καλύπτει με πεζοπορικές διαδρομές από μικρές έως πολυήμερες τον κύριο κορμό της Πίνδου και προσφέρει την επίσκεψη σε προορισμούς όπως τη λίμνη Πλαστήρα, το Περτούλι, τα Μετέωρα, την Ελάτη. Η Πελοπόννησος τα τελευταία χρόνια αναδεικνύει πλούσιο δίκτυο διεθνώς πιστοποιημένων διαδρομών και μονοπατιών σε όλους σχεδόν τους νομούς της αναδεικνύοντας τους ορεινούς όγκους της Λακωνίας, της Αρκαδίας, της Αχαΐας, της Κορινθίας.

Η πεζοπορία, δεν παραλείπει να τονίσει ο καθηγητής, αποτελεί υπαίθρια κινητική δραστηριότητα αναψυχής, ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ελλάδα και διεθνώς. Καθοριστικό ρόλο για την επιτυχή και ασφαλή έκβαση μιας πεζοπορίας έχουν τα προσόντα των εκπαιδευτών-εμψυχωτών που συνοδεύουν τα άτομα. Γενικά η πεζοπορία στατιστικά θεωρείται μια από ασφαλέστερες υπαίθριες δραστηριότητες κινητικής αναψυχής. Για να καταλήξει τονίζοντας:
«Η πεζοπορία αποκτά τον επιθετικό προορισμό “τουριστική”, εκφράζοντας τον “Περιπατητικό Τουρισμό”, όταν διεξάγεται σε προορισμούς μακριά από την μόνιμη περιοχή κατοικίας των συμμετεχόντων. Όταν δηλαδή απαιτείται μετακίνηση ή και ταξίδι του περιπατητή για την προσέγγιση της περιοχής δράσης. Αρκετές φορές μια περιπατητική διαδρομή απαιτεί και την διανυκτέρευση του συμμετέχοντα από μία έως πολλές ημέρες. Επαγγελματικά, ο περιπατητικός τουρισμός περιγράφεται ως ένα άρτια “σχεδιασμένο, οργανωμένο και επιτηρούμενο κατά την υλοποίησή του” τμήμα ενός μεγαλύτερου τουριστικού προγράμματος ή προσφερόμενου προϊόντος/πακέτου. Η συνέχιση μιας αειφόρου ανάπτυξης του πεζοπορικού τουρισμού στη χώρα μας αποτελεί μια πρόκληση. Μια πρόκληση που οφείλει να στηριχθεί εθνικά σε αρχές πράσινης φιλοσοφίας και οικονομίας. Να δώσει την ευκαιρία σε πολλές, διαφορετικές περιοχές και προορισμούς να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Να οριοθετήσει τον αριθμό των τουριστών που ανά έτος δύναται ένας προορισμός να υποδεχθεί. Τέλος όλα πρέπει να στηριχθούν στην άρτια σύγχρονη επαγγελματική εκπαίδευση και εθνική πιστοποίηση των συνοδών – εμψυχωτών των προγραμμάτων περιπατητικού τουρισμού, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν με ασφάλεια και ποιότητα τις εκατοντάδες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται ετησίως σε διεθνώς προσφερόμενα προγράμματα πλήθους προορισμών της ελληνικής επικράτειας».