Την πολιτική της κυβέρνησης να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς η απολιγνιτοποίηση και μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας σε άλλο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης υπερασπίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «ΟΤΑ και Δίκαιη Μετάβαση», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κοζάνη. «Επιλέξαμε ως χώρα το πιο γρήγορα, καθότι τώρα έχουμε την δυνατότητα να διαχειριστούμε πλούσιους ευρωπαϊκούς πόρους που θα διατεθούν στην περιοχή», επισήμανε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, εξηγώντας ότι εκτός από τα χρήματα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης υπάρχουν και οι χρηματοδοτήσεις «από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και από τομεακά προγράμματα υπουργείων προσφέροντας επιλογές που δεν τις είχαμε στο παρελθόν».
Παρότι οι διαδικασίες διαχείρισης των προγραμμάτων για λόγους διαφάνειας και λογοδοσίας είναι χρονοβόρες ο κ. Βορίδης ζήτησε από τους δημάρχους και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας «να κινηθούν γρήγορα και με αποτελεσματικότητα».
Αναφερόμενος στα ζητήματα ενίσχυσης προσωπικού τόσο στην Περιφέρεια όσο και στους δήμους, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι λόγω της ιδιαιτερότητας της απολιγνιτοποίησης στην περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας «ικανοποιήθηκε το 100% των αιτημάτων». Προανήγγειλε δε ότι τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 13Κ του ΑΣΕΠ θα βγουν στο τέλος του μήνα και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης σημείωσε ότι με αυτήν την προκήρυξη θα ικανοποιηθούν αιτήματα πρόσληψης προσωπικού που αφορούν στην περίοδο 2020-2022.
Σε ό,τι αφορά στη μεταρρύθμιση για τον μηχανισμό κατανομής αρμοδιοτήτων σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης του Κράτους, που προσφάτως πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο, υπογράμμισε ότι «έως το τέλος του χρόνου θα ψηφιστεί στη Βουλή των Ελλήνων». Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «υπάρχουν πάνω από 20.000 αρμοδιότητες που ασκεί το Ελληνικό Κράτος , που είναι περιπλεγμένες με πολλές αλληλοκαλύψεις και οι οποίες θα ρυθμιστούν με την προωθούμενη μεταρρύθμιση, που φιλοδοξούμε να αποτελέσει τομή για τα ζητήματα διοίκησης». «Η αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού θεσμικά θα συμμετέχει σε αυτή την κατανομή των αρμοδιοτήτων» πρόσθεσε ο κ. Βορίδης προκαταλαμβάνοντας αντιδράσεις και αιτήματα δημάρχων και της Περιφέρειας να τους δοθούν αρμοδιότητες που σήμερα έχει το Κράτος δια των υπηρεσιών του.
Στο αίτημα του Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, ως προς τις εγκρίσεις εκτάσεων γης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ο ρόλος της περιφέρειας από γνωμοδοτικός να γίνει περισσότερο ουσιαστικός, ο υπουργός Εσωτερικός ήταν αρνητικός λέγοντας ότι «η προώθηση των έργων ΑΠΕ δεν είναι τοπικό ζήτημα για να το αφήσουμε στην κρίση θεσμών της περιφέρειας, αλλά επίσημη στρατηγική της χώρας» και ως εκ τούτου θα παραμείνει στην διακριτική ευχέρεια της κεντρικής κυβέρνησης.
Αναφερόμενος στον θεσμό της Αποκεντρωμένης διοίκησης ο κ. Βορίδης τόνισε ότι με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε στις αρχές καλοκαιριού «παραμένει ο θεσμός του Συντονιστή με ευθύνη το προσωπικό και τα οικονομικά ζητήματα και καθιερώνουμε τον θεσμό του Γενικού Γραμματέα ως μετακλητό πολιτικό προσωπικό, που διορίζεται με απόφαση του υπουργού». Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα πρόσωπα που θα αποτελέσουν τους νέους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων διοικήσεων.
Ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος υπεραμύνθηκε του σχεδίου της Δίκαιης Μετάβασης που υλοποιεί η κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι «αυτό που λείπει είναι οι συνέργειες των φορέων» και κάλεσε την Περιφέρεια και τους δήμους «να κινηθούν με περισσότερη ταχύτητα».
Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης ανέπτυξε το στρατηγικό πλάνο της περιφέρειας που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο της Δίκαιης αναπτυξιακής Μετάβασης, δίδοντας ιδιαίτερο βάρος στην Ενεργειακή Κοινότητα που προωθεί η Περιφέρεια και που θα λειτουργεί με ενεργειακό συμψηφισμό προς το συμφέρον των κατοίκων της περιοχής.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτ. Μακεδονίας και δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης, έκανε λόγο για «βίαιη απολιγνιτοποίηση» , που βιώνει η περιοχή, η οποία «σε συνδυασμό με την πληθυσμιακή γήρανση και την απουσία κινήτρων στους νέους να κάνουν οικογένεια δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα». Απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών υπογράμμισε ότι «ο λογαριασμός της απολιγνιτοποίησης δε βγαίνει με ορίζοντα το 2028, πόσο μάλλον με το 2023 που είχε αρχικά προσδιοριστεί από την κυβέρνηση».