Εκπρόσωποι πάνω από 35 επιμελητηρίων από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στο συνέδριο της ΚΕΕΕ (Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων), στις Βρυξέλλες.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, οι πόροι της ΕΕ και τα ενεργειακά ζητήματα, με τη συμμετοχή Ευρωπαίων αξιωματούχων, ευρωβουλευτών και προέδρων επιμελητηρίων, αναφέρει το δελτίο τύπου της ΚΕΕΕ.
Στο επίσημο δείπνο προς τιμήν της επιμελητηριακής κοινότητας τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρέσβης της Ελλάδος Διονύσιος Καλαμβρέζος, ενώ από πλευράς των προσκληθέντων ευρωβουλευτών όλων των κομμάτων οι ‘Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Ελίζα Βόζεμπεργκ, όπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση. Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο κ. Σχοινάς μίλησε για την μεγάλη ευκαιρία που ανοίγεται για την Ελλάδα, καθώς μετά από επιτυχημένες διαπραγματεύσεις θα έχει να διαχειριστεί πόρους 30 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων, εκφράζοντας την αισιοδοξία για τη συνέχεια και τονίζοντας στους εκπροσώπους των επιμελητηρίων πως σε αυτή τη δύσκολη περίοδο αποδεικνύεται πως η χώρα δεν είναι μόνη της.
Τη δεύτερη ημέρα, στο συνέδριο, που συντόνισε ο υπεύθυνος εξωστρέφειας και διεθνών σχέσεων της ΚΕΕΕ – πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανος Γεωργιάδης, απηύθυναν χαιρετισμό η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, ‘Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ, Ιωάννης Βράιλας.
Μεταξύ των θεματικών οι οποίες συζητήθηκαν ήταν τα εξής: «Ευκαιρίες και δυνατότητες που προέρχονται από τους χρηματοδοτικούς πόρους της ΕΕ – ενεργειακά ζητήματα», «Η πράσινη μετάβαση: χρηματοδοτικές ευκαιρίες για επιχειρήσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία στην περίοδο 2021-27», «Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα», «Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης».
Αναλυτικότερα, στο πρώτο μέρος του συνεδρίου, ο Κωνσταντίνος Νιάφας, στέλεχος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής, Τμήμα Κύπρου και Ελλάδας, ανέλυσε το «Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα», ενώ ο Αθανάσιος Σοφός, στέλεχος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής, Τμήμα Κύπρου και Ελλάδας, το «Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης».
Εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών ο Δημήτριος Φατούρος, υπεύθυνος Επικοινωνίας για Ελλάδα United Nations Regional Information Centre – UNRIC έκανε ενημέρωση με θέμα: «Ηνωμένα Έθνη και Επιχειρηματικός Κόσμος – Doing Business with the UN».
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, στο δεύτερο μέρος που ακολούθησε σχετικά με τα ενεργειακά ζητήματα, ο Ιορδάνης Τσώτσος, Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ και συντονιστής της Επιτροπής Ενέργειας, Φυσικών Πόρων και Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ανέπτυξε το θέμα: «Ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Ο Χαράλαμπος Κρεμμύδας, χειριστής Θεμάτων Συμβουλίου ECOFIN, Μονάδας Οικονομικής Πολιτικής, Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην ΕΕ, έκανε παρουσίαση σχετική με εν εξελίξει νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με το REPowerEU και η Δρ. Μαρκέλλα Σταμάτη, σύμβουλος Χάραξης Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ, αναφέρθηκε στην ενέργεια για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Στη συνάντηση και στο δείπνο εργασίας με το Δίκτυο Ελλήνων Βρυξελλών ARGO και τον πρόεδρο του, Σπύρο Παππά, αναπτύχθηκε το θέμα: «Μια ολιστική ματιά στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης – Το τίμημα της νομιμότητας ή η νέα κουλτούρα της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας». Στην ίδια συνάντηση ο Παναγιώτης Παπαναστασίου, σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βέλγιο, απηύθυνε ομιλία με θέμα: «Επιχειρηματικότητα στην εποχή της αβεβαιότητας. Μπορούν οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Ευρώπη να αποτελέσουν ευκαιρία ελληνικής επιχειρηματικής ανάπτυξης; Αλυσίδες αξίας και η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».