«Με φόρα» μπαίνει στον Νοέμβριο η ΔΕΘ-Helexpo AE, καθώς στη διάρκειά του η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει έξι συν μία διοργανώσεις, όπως επισήμανε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της εταιρείας, Τάσος Τζήκας. Το εκθεσιακό ημερολόγιο του μήνα θα ανοίξει με την 6η Art Thessaloniki (3-6 Νοεμβρίου), με τιμώμενο καλλιτέχνη τον Γιώργο Ζογγολόπουλο και με μια πολύ ιδιαίτερη μουσειακή έκθεση των διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών Ίλια και Εμίλια Κομπακόφ, οι οποίοι θα στείλουν ηχηρό μήνυμα κατά του πολέμου στην Ουκρανία (βλ. τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ), ενώ θα ακολουθήσουν η 36η διεθνής έκθεση Κosmima (5-7 Νοεμβρίου), το ιδιαίτερο θεματικό πάρκο για τα αρχαία ελληνικά μαθηματικά (που εγκαινιάζεται στις 5 Νοεμβρίου και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τις 30 Μαρτίου 2023), οι εκθέσεις τρίτων διοργανωτών Thessaloniki Boat and Fishing Show (4-6 Νοεμβρίου) και Pharma Point (5-6 Νοεμβρίου) και το εκθεσιακό τουριστικό δίδυμο Philoxenia-Hotelia (18-20 Νοεμβρίου). Παράλληλα, συνεχίζεται η λειτουργία της έκθεσης κρητικών προϊόντων.
Αναλυτικότερα, δυναμικά επιστρέφει φέτος, με περισσότερους από 40 εκθέτες και προσδοκίες για αυξημένη επισκεψιμότητα η 36η διεθνής έκθεση κοσμήματος, πολύτιμων λίθων, μηχανημάτων και εξοπλισμού Kosmima, μετά από την αναγκαστική «ανάπαυλα» του 2020 λόγω της πανδημίας και τη συρρίκνωσή της σε εκθεσιακό σαλόνι το 2021, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ), Πέτρος Καλπακίδης. Κατά τον κ.Καλπακίδη, η φετινή τουριστική περίοδος πήγε «εξαιρετικά καλά» για το ελληνικό κόσμημα, ειδικά σε νησιά όπως η Κρήτη, Ρόδος και Μυτιλήνη, με βασικό χαρακτηριστικό τις αυξημένες σε τεμάχια πωλήσεις χαμηλότερης αξίας κοσμημάτων.
Σε μια περίοδο ενεργειακής κρίσης και πληθωριστικών πιέσεων, πρόσθεσε, οι κοσμηματοπώλες βλέπουν ότι οι καταναλωτές διατηρούν -παρά τον περιορισμό των οικονομικών δυνατοτήτων τους- τη διάθεσή τους για αγορές έστω φθηνότερων κοσμημάτων, ενώ οι επαγγελματίες του κλάδου προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές, παρότι το κόστος της πρώτης ύλης έχει εκτοξευτεί: ένα κιλό χρυσού 24 καρατίων στοιχίζει πλέον πάνω από 53.000 ευρώ, όταν προ τριετίας-τετραετίας η τιμή του δεν ξεπερνούσε τα 40.000 ευρώ. Ο κ.Καλπακίδης κάλεσε τους αγοραστές να προτιμούν το ελληνικό κόσμημα, ενώ αναφέρθηκε και στον 33ο πανελλήνιο διαγωνισμό φιλοτέχνησης σχεδίου κοσμήματος, που φέτος είχε ως θέμα τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Εκτός από το αυξημένο εγχώριο ενδιαφέρον από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου, η KOSMIMA καταγράφει και διεθνείς συμμετοχές, από Τουρκία, ΗΠΑ, Βουλγαρία, Εσθονία και Ιταλία, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Κυριάκος Ποζρικίδης.
Ο Αρχιμήδης σε κινηματογράφο εικονικής πραγματικότητας
Όταν προ διετίας οι άνθρωποι της «Placebo Events» ξεκίνησαν τις ενέργειες για τη διοργάνωση ενός εκθεσιακού γεγονότος στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, έγιναν αποδέκτες κάποιων μάλλον απρόσμενων τηλεφωνημάτων. Οι άνθρωποι στην άλλη άκρη της γραμμής ζητούσαν πληροφορίες για μια έκθεση που είχε διοργανωθεί πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, είχε αποτελέσει τη μακροβιότερη των Αθηνών («ήταν γεμάτη επί οκτώ χρόνια») και είχε υποστεί ζημία από πλημμύρα, όπως επισήμανε ο Βασίλης Ζαρκαδούλας, εκ μέρους της εταιρείας. Επρόκειτο για την εμβληματική έκθεση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών», που τώρα η Placebo Events, σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo AE, αναβιώνει, αναπροσαρμόζει στα δεδομένα του 2022 και φέρνει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στο Περίπτερο 1 της ΔΕΘ.
Η έκθεση, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, καλύπτει την περίοδο των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών από τον 6ο έως και τον 4ο αιώνα μ.Χ., ενώ σύντομη αναφορά γίνεται στα προελληνικά μαθηματικά των Αιγυπτίων και των Βαβυλωνίων. Με το εισιτήριο των 10 ευρώ για τους μεμονωμένους επισκέπτες και 7 ευρώ/άτομο για τις οργανωμένες επισκέψεις σχολείων, οι επισκέπτες/τριες ξεναγούνται σε οκτώ σταθμούς των μαθηματικών, σε καθέναν από τους οποίους παρουσιάζονται τέσσερα ή πέντε πειράματα, ενώ για πρώτη φορά αναπόσπαστο κομμάτι της έκθεσης θα είναι ένας κινηματογράφος εικονικής πραγματικότητας, αφιερωμένος στη ζωή και τις εφευρέσεις του Αρχιμήδη.
Στην έκθεση, που έχει συγκροτηθεί με τη συμβολή μεταξύ άλλων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, οι επισκέπτες θα μπορούν να γράψουν αριθμούς με βάση τα ιερογλυφικά σύμβολα των αρχαίων Αιγυπτίων και τη σφηνοειδή γραφή των Βαβυλώνιων, να προσπαθήσουν να μοιράσουν με απόλυτη ακρίβεια έξι καρβέλια σε δέκα ανθρώπους, να μάθουν πώς υπολόγισε ο Θαλής το ύψος της πυραμίδας του Χέοπα μόνο με ένα σχοινί και πώς ο Ερατοσθένης μέτρησε το μήκος 250.000 σταδίων της περιφέρειας της Γης, να πειραματιστούν με τη μουσική κλίμακα στο μονόχορδο του Πυθαγόρα, αλλά και να διπλασιάσουν ένα τετράγωνο με τη βοήθεια του φιλοσόφου Σωκράτη. Οι εργασίες διαμόρφωσης της έκθεσης θα ολοκληρωθούν την προσεχή Παρασκευή και από το Σάββατο 5 Νοεμβρίου θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες της.
«Ευλογία, όχι καρκίνωμα» οι διοργανώσεις της ΔΕΘ για τη Θεσσαλονίκη
Στο μεταξύ, με αφορμή τα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν για τεράστια επιβάρυνση του κυκλοφοριακού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που αποδόθηκε στην έκθεση AGROTICA (σ.σ. συγκέντρωσε περίπου 115.000 επισκέπτες σε τέσσερις ημέρες), ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, επισήμανε ότι «η ΔΕΘ αποτελεί ευλογία για την πόλη και όχι καρκίνωμα όπως υποστήριξαν κάποιοι». Όπως είπε, το θέμα του κυκλoφοριακού και του πάρκινγκ αφορά στρατηγικά την πόλη και με την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ θα αντιμετωπιστεί σε σημαντικό βαθμό με τη δημιουργία του υπόγειου πάρκινγκ. «Με καλύτερη οργάνωση και συντονισμό των φορέων, η πόλη μπορεί να υποστηρίξει μεγάλες διοργανώσεις όπως η ΔΕΘ και η AGROTICA» είπε και πρόσθεσε ότι για το τρέχον Σαββατοκύριακο με τις πολλές διαφορετικές διοργανώσεις εντός της ΔΕΘ, η εταιρία έχει προνοήσει να διαθέσει 2.000 θέσεις στάθμευσης δωρεάν για εμπορικούς επισκέπτες και κοινό, μέσα στο εκθεσιακό της κέντρο.
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Αλέξης Τσαξιρλής, επισήμανε ότι το μεγαλύτερο «μπλοκάρισμα» του κυκλοφοριακού στην πόλη, από τις 12.00 ώς τις 14.00 το περασμένο Σάββατο δεν οφειλόταν στην AGROTICA, αλλά στο κλείσιμο της Εγνατίας για άλλους λόγους, ενώ πρόσθεσε ότι η πόλη πρέπει να διερωτηθεί αν τελικά θέλει μεγάλες εκδηλώσεις, που φέρνουν χιλιάδες επισκέπτες, γιατί τέτοιες διοργανώσεις προκαλούν κυκλοφοριακό, είτε πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη είτε στην Κολωνία είτε οπουδήποτε αλλού.