Στη κυβερνητική φιέστα για τα (εκ νέου) εγκαίνια του έργου του Ελληνικού, όπου μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με εκ του μακρόθεν μήνυμα ο Σπύρος Λάτσης, αναφέρθηκαν και οι δύο ονομαστικά σε όσους βοήθησαν την πρόοδο της επένδυσης αλλά φαίνεται ότι ξέχασαν αυτούς που κάνουν τη δουλειά….
Συγκεκριμένα στην ομιλία του ο νυν Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ρόλο του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και ονομαστικά στα στελέχη της κυβέρνησής του, το Υπουργείο Ανάπτυξης, τον Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό, τον Νίκο Παπαθανάση, το Υπουργείο Οικονομικών, τον Χρήστο Σταϊκούρα, το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Λίνα Μενδώνη. Και προσέθεσε μάλιστα και τη διοίκηση και τα στελέχη της εταιρείας Lamda Development. Αλλά ξέχασε παντελώς αυτούς που βασικά κάνουν τη δουλειά για το ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης, δηλαδή το ΥΠΕΝ, τόσο στο κομμάτι της περιβαλλοντικής αδειδότησης όσο και στα (εκατοντάδες) χωροταξικά-πολεοδομικά θέματα και τις αδειοδοτήσεις. Και δεν αναφερόμαστε καν στους άλλους επιμέρους εμπλεκόμενους φορείς, όπως άλλα υπουργεία ή τους φορείς της αυτοδιοίκησης.
Από την άλλη πλευρά, ο Σπύρος Λάτσης ανέδειξε τη συμβολή και των τριών τελευταίων κυβερνήσεων (Σαμαρά, Τσίπρα, Μητσοτάκη) και αναφέρθηκε ονομαστικά, ευχαριστώντας τους, στους Χρήστο Σταϊκούρα, Αδωνι Γεωργιάδη, Λίνα Μενδώνη, Ακη Σκέρτσο, Νίκο Παπαθανάση, Γρηγόρη Δημητριάδη, Γιώργο Γεραπετρίτη και Αλέκο Φλαμπουράρη. Επίσης αναφέρθηκε και ευχαρίστησε τα μέλη της οικογένειάς τους και τη διοίκηση και τα στελέχη της Lamda αλλά και τις διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, τον Στέργιο Πιτσιόρλα και τον Ανδρέα Ταπραντζή, τη συντονίστρια Ελληνικού κ. Πέπη Πέρκα, την τοπική Αυτοδιοίκηση, τους μετόχους της Lamda και το επενδυτικό κοινό για την υποστήριξή του, όπως είπε. Η ετεροβαρής αριθμητικά αναφορά του κ. Λάτση μεταξύ στελεχών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχει βάση τα όσα πραγματικά έγιναν τα τελευταία 10 χρόνια….
Ωστόσο όπως γνωρίζουμε από το ρεπορτάζ και τα έγγραφα που εκδίδονται αρμοδίως, o βασικός κυβερνητικός βραχίονας που αναλαμβάνει να κάνει τη δουλειά και να εκτελέσει τις αποφάσεις, μέσω ρυθμίσεων και αδειοδοτήσεων, είναι πλέον το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη το ανέδειξε αυτό με τον πλέον θεσμικό τρόπο, μεταφέροντας την αρμοδιότητα αδειοδοτήσεων κλπ από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο ΥΠΕΝ, συγκροτώντας ένα ενισχυμένο Γραφείο Ελληνικού (το οποίο, σημειωτέον, κάνει προσλήψεις μηχανικών για 3+3 χρόνια αυτή τη περίοδο). Τα περισσότερα θέματα περνούν από τα κεντρικά γνωμοδοτικά όργανα του ΥΠΕΝ (ΚΕΣΑ, ΚΕΣΥΠΟΘΑ κλπ), τις εισηγήσεις κάνει πολλές η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, τις αποφάσεις υπογράφουν οι Γενικοί Διευθυντές ή οι σημερινοί Υπουργοί (Ταγαράς, Σκρέκας) κλπ. Επομένως μάλλον ως unfair τουλάχιστον προς τους πολιτικούς-υπουργούς Χατζηδάκη, Σκρέκα, Ταγαρά και Οικονόμου μπορεί να θεωρηθεί η «παράλειψη» αυτή τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τον ισχυρό άντρα του ομίλου Λάτση. Αλλά είναι κυρίως ένα unfair προς τα στελέχη και τους υπαλλήλους του ΥΠΕΝ (και εν μέρει του Υπουργείου Πολιτισμού) που αναλαμβάνουν να κάνουν τη δουλειά και εν τέλει αναλαμβάνουν την τυπική ευθύνη…
Και είναι unfair διότι τα στελέχη κάνουν τη δουλειά… Τα μνημονευόμενα στελέχη όντως ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη και πίεσαν κλπ Αλλά τα κείμενα, τα σχέδια κλπ άλλοι τα έφτιαξαν και άλλοι τα εισηγήθηκαν στους Υπουργούς και τα πολιτικά στελέχη…
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ελέω επιτελικού κράτους, ο συντονιστικός ρόλος των Σκέρτσου, Γεραπετρίτη, Δημητριάδη ήταν σημαντικός αλλά επίσης αφορούσε κυρίως πίεση και παρακολούθηση κυβερνητικού έργου – το κυβερνητικό έργο άλλοι το έφερναν εις πέρας… Ίσως ο Γεραπετρίτης να έχει συμβάλει παραπάνω με τα νομικά κείμενα. Το ίδιο ισχύει και για τους Γεωργιάδη, Παπαθανάση, Μενδώνη, Σταϊκούρα, οι οποίοι όμως έχουν βάλει και τις υπογραφές τους τουλάχιστον….
Η «αδικία» προς τα στελέχη του ΥΠΕΝ ήδη μνημονεύεται στους διαδρόμους του ΥΠΕΝ (Μεσογείων, Αμαλιάδος. Πατησίων κλπ). Και πιθανόν να επηρεάσουν και την πρόοδο των διαδικασιών, καθώς εκεί γίνεται η δουλειά…