Μόνο 2 στα 10 νοικοκυριά ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα ηλιόλουστη και πως να αξιοποιήσουν την ενέργεια που χαρίζει ο ήλιος ενώ τα 8 στα 10 ξοδεύονται για να προστατευθούν. Ο παραδοσιακός ο απλός ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μία καλή λύση στην ενεργειακή κρίση αφού βοηθά στη μείωση κατά 20% της ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή ζεστού νερού. Τα στοιχεία του 2016 είναι αποκαρδιωτικά για τη χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα στην Ελλάδα , σύμφωνα με μελέτη με τίτλο η Ενεργειακή Κρίση και η ελληνική οικονομία που επιμελήθηκε κ Γιάννης Μανιάτης , αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος ,Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που παρουσιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο ταπεινός ηλιακός θερμοσίφωνας παραμένει μακριά από τα νοικοκυριά ενώ κατά το παρελθόν αναζητούσαν άλλες πιο ακριβές λύσεις για τη μείωση κατανάλωση ενέργειας.
Στη μελέτη αναφέρεται η δημόσια συζήτηση για τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να μειωθεί το σημερινό εξωπραγματικό κόστος ηλεκτρισμού στα ελληνικά νοικοκυριά, καταγράφουμε μια απολύτως αξιόπιστη λύση, η οποία δυστυχώς αγνοείται παντελώς από τις διάφορες επενδυτικές επιλογές εθνικής εμβέλειας.
Πρόκειται για ένα μοναδικό ελληνικό πλεονέκτημα, τον Ηλιακό Θερμοσίφωνα, που δεν τον συζητά κανείς, που έχει ξεχαστεί εδώ και 30 χρόνια, ο οποίος όμως είναι μία εγκατάσταση η οποία μπορεί να μειώσει άμεσα τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος στο νοικοκυριό μιας τετραμελούς οικογένειας, κατά περίπου 20%.
Από τις 7.000.000 κατοικίες και διαμερίσματα της χώρας, ηλιακός θερμοσίφωνας (πολλές φορές παλαιάς τεχνολογίας) έχει εγκατασταθεί μόνο στις 1.500.000 κατοικίες, ενώ 3.000.000 κατοικίες παραμένουν ενεργειακά απολύτως αθωράκιστες (χωρίς διπλά τζάμια, χωρίς ενισχυμένο κέλυφος).
Η εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα, ως παραγωγή πράσινης ενέργειας, εξοικονομεί 1.700 κιλά διοξειδίου του άνθρακα το έτος, κοστίζοντας μόλις 1.000 ευρώ, όταν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, κόστους 25 – 30.000 ευρώ, εξοικονομεί μόλις 1.400 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος Επιπλέον, η απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι πολλαπλάσια άλλων ΑΠΕ για την ίδια επιφάνεια (π.χ. σε ένα έτος, για την παραγωγή 3 MWh, ο ηλιακός απαιτεί 6,4 τ.μ., ενώ για την ετήσια παραγωγή 3MWh, το φωτοβολταϊκό απαιτεί 15,4τ.μ., δηλ. απόδοση 40%-60%, έναντι απόδοσης 15%-20%.
Οι ελληνικές εταιρείες στην κορυφή
Σημαντικός συντελεστής, για τη δημιουργία μιας συνολικής εθνικής προσπάθειας εγκατάστασης εκατοντάδων χιλιάδων (ελληνικών) ηλιακών θερμοσιφώνων, που άμεσα θα μειώσουν το κόστος ηλεκτρισμού κατά 20%, είναι το γεγονός ότι αυτός ο παραγωγικός κλάδος είναι κορυφαίος σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην πιο πρόσφατη ταξινόμηση των μεγαλύτερων κατασκευαστικών εταιρειών ηλιακών θερμοσιφώνων παγκοσμίως, στις πρώτες 6 θέσεις βρίσκονται 5 κινεζικές εταιρείες και 1 αυστριακή, ενώ στην 7η παγκόσμια θέση, εμφανίζεται ελληνική εταιρεία. Από τις 20 μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής θερμοσιφώνων οι 3 είναι ελληνικές: η Dimas (2η στην Ευρώπη, 7η στον κόσμο), η Papaemmanouel (4η στην Ευρώπη, 11η στον κόσμο) και η Cosmosolar (11η στην Ευρώπη, 18η στον κόσμο). Συνολικά, οι 22 εταιρείες του κλάδου απασχολούν 3.500 εργαζόμενους.