Νέο πακέτο χρηματοδότησης σχεδιάζει το ΥΠΕΝ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με σκοπό να αποκτήσουν πρόσβαση σε φωτοβολταϊκά, θερμοσίφωνες και σε άλλα μέσα που μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας. Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας σε ενημέρωση δημοσιογράφων του υπουργείου, τόνισε ότι ο σχεδιασμός είναι σε φάση υλοποίησης και στοχεύει στη μείωση της ενεργειακής δαπάνης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Να σημειωθεί οι πρώτες ανακοινώσεις είχαν γίνει από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Το πρόγραμμα χρηματοδότησης αφορά συστήματα αυτοπαραγωγής ρεύματος από τον ήλιο από νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες. Ήδη έχει ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση που διασφαλίζει τον απαιτούμενο “ηλεκτρικό χώρο” στο δίκτυο διανομής ενώ είναι έτοιμη η πλατφόρμα υποδοχής των αιτημάτων του ΔΕΔΔΗΕ. Όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας με βάση το νόμο τα φωτοβολταϊκά μπορεί να είναι μέχρι 10 κιλοβάτ και αθροιστικά να φτάσουν όλες οι υποδομές τα 2,5 γιγαβατ ισχύος. Όπως ξεκαθάρισε ακόμη και σε κορεσμένες περιοχές θα υποχρεούται ο ΔΕΔΔΗΕ να δώσει τη δυνατότητα σε νοικοκυριά επαγγελματίες και αγρότες να κάνουν φωτοβολταϊκά.
Το πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες θα έχει προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ και η προκήρυξη του προγράμματος θα γίνει ως το τέλος του έτους.
Για το πρόγραμμα “Αλλάζω συσκευή”, αναμένεται έγκριση από τις Βρυξέλλες προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι επιλαχόντες, πέρα από εκείνους που έχουν ήδη ανακοινωθεί. “Όσο υπάρχουν επιλαχόντες θα προσπαθούμε να βρίσκουμε κονδύλια”, ανέφερε ο κ. Σκρέκας.
Εντός, των επόμενων ωρών θα γίνει η προδημοσίευση (προς διαβούλευση) του οδηγού του προγράμματος “Εξοικονομώ για επιχειρήσεις”, ύψους 200 εκατ. ευρώ από τα οποία 100 εκατ. θα διατεθούν σε τουριστικές επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα στους τομείς εμπορίου και τουρισμού.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα υιοθετηθεί η πρόταση της Ε.Ε για έκτακτη φορολόγηση των επιχειρήσεων με ορυκτά καύσιμα όπως είναι τα διυλιστήρια με συντελεστή στο 33% και η αξιολόγηση θα γίνει σε βάθος τετραετίας. Επίσης ανακοίνωσε ότι στο μικροσκόπιο θα τεθούν και οι προμηθευτές ενέργειας, για τους οποίους στον ενδέκατο μήνα κάθε έτους (με πρώτο έτος φέτος, που εφαρμόστηκε ο νέος τρόπος υπολογισμού της τιμολόγησης του ρεύματος με προαναγγελία των χρεώσεων του επόενου μήνα) θα εξετάζονται τα συνολικά έσοδα του καθενός από τα τιμολόγια ρεύματος όπως και το αντίστοιχο κόστος της ενέργειας για να προκύψουν τα καθαρά έσοδα των προμηθευτών όλης της περιόδου εφαρμογής του μοντέλου και να γίνει η εκτίμηση τυχόν ανάγκης επιπλέον ανάκτησης υπερκερδών ή όχι.