Επενδύουμε στην έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη, στην καινοτομία και στη συνοχή της κοινωνίας μας, τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, στην εναρκτήρια συνάντηση των συμβουλευτικών ομάδων εργασίας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής και το Κέντρο καινοτομίας της, στην αίθουσα του Κέντρου Επιχειρηματικότητας «Κωνσταντίνος Μίχαλος» του ΕΒΕΑ.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο γ.γ. Έρευνας και Καινοτομίας Α. Κυριαζής και ο Μ. Δρίτσας, ως εκπρόσωπος του υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας Χ. Δήμα. Ο αν. προϊστάμενος της Μονάδας Προγραμματισμού, Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (ΜΟΝ-ΕΣΕΕ) Μ. Γκούμας παρουσίασε την «Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης 2021-2027», ενώ «Το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττική 2021-2027 ως εργαλείο Έξυπνης Εξειδίκευσης» παρουσίασε ο Δ. Δρόσης, προϊστάμενος της Ε.Υ.Δ. του Προγράμματος Αττική 2020 – 2027. Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι η Διαχειριστική Αρχή είναι έτοιμη για την μετάβαση στην νέα προγραμματική περίοδο με σημαντικό απόθεμα έργων και νέες καινοτόμες δράσεις, ενώ το ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020 βρίσκεται στις πρώτες θέσεις απορρόφησης μεταξύ όλων των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης στην οποία συμμετείχε και ο διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής Σ. Νικολαρόπουλος, έγινε αναφορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ), ενώ παρουσιάστηκαν και τα μέλη των Συμβουλευτικών Ομάδων.
Η Περιφέρεια Αττικής έχει αλλάξει σελίδα
Ο περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στους στόχους της νέας προγραμματικής περιόδου, επισημαίνοντας ότι η στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης της Περιφέρειας εισέρχεται στη δεύτερη φάση, μετά τα πρώτα βήματα που έγιναν κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Παρατήρησε ότι «η σημερινή εναρκτήρια εκδήλωση λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο που δοκιμάζει τις αντοχές και την ενότητα του ελεύθερου και δημοκρατικού κόσμου αλλά και του ίδιου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος». Σε αυτή η συγκυρία, πρόσθεσε, η Περιφέρεια επενδύει στην έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη, στην καινοτομία και στην ενότητα της κοινωνίας μας. «Με ικανοποίηση βλέπουμε όλοι μας, πως το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 7,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας και πάλι τις προσδοκίες, Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την ίδια κατεύθυνση. Αλλά και να διασφαλίσουμε συνθήκες κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας, που είναι απαραίτητες για την μόνιμη και σταθερή ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας»,
Ως Περιφέρεια σημείωσε, «καθημερινά αναδεικνύουμε όλα όσα έγιναν τα προηγούμενα τρία χρόνια στον τομέα της αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ. Δείχνουμε πως η Αττική αλλάζει και γίνεται καλύτερη και ισχυρότερη. Και από την άλλη, προβάλλουμε το σχέδιο μας για να καταστήσουμε την Αττική πράσινη και βιώσιμη. Ταυτόχρονα όμως, θέλουμε να αναδείξουμε την αξία και τη δύναμη της ευρωπαϊκής ιδέας και της ενωμένης Ευρώπης. Για μας η Ευρώπη αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή. Είναι η μεγάλη οικογένεια που παρά τις διαφορές που ως λαοί και έθνη έχουμε, μας ενώνουν πολλά περισσότερα και κυρίως η δύναμη της αλληλεγγύης, των κοινών αρχών κι αξιών, η προσήλωση στη δημοκρατία και τις ανθρώπινες αξίες.
Οικονομικός Βραχίονας το ΕΣΠΑ
Ο περιφερειάρχης αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ τόνισε πως αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο, «είναι ο οικονομικός βραχίονας που διασφαλίζει πως καμία χώρα, κανένας λαός, καμία Περιφέρεια της Ευρώπης, δεν θα μείνει πίσω». Παρατήρησε πως η Διοίκηση της περιφέρειας αξιοποίησε τους διαθέσιμους πόρους του ΕΣΠΑ, αυξάνοντας καταρχήν την απορροφητικότητά τους και χρησιμοποιώντας τους για να αλλάξει η Αττική. «Και πραγματικά, κάθε μέρα που περνά, η Αττική αλλάζει σε όλα τα επίπεδα», επισήμανε ο κ Πατούλης συμπληρώνοντας: «Βελτιώνεται η καθημερινότητα των πολιτών. Ενισχύονται οι υποδομές της. Υλοποιούνται έργα για την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία Με το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και με τον αυξημένο κατά 54% προϋπολογισμό του, ανοίγουμε μια νέα σελίδα για την Αττική. Το νέο περιφερειακό μας πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε πριν από περίπου 1 μήνα, περιλαμβάνει προϋπολογισμό άνω του 1,6 δισ. ευρώ και οι βασικοί πυλώνες χρηματοδότησης είναι:
* 200 εκ. ευρώ για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας
* 330 εκ. ευρώ για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή
* 130 εκ. ευρώ για Βιώσιμα και «έξυπνα» μεταφορικά δίκτυα και για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας
* 650 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και για την κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας.