Η καινοτομία είναι το κύριο όπλο για την οικοδόμηση του νέου και πιο ισχυρού, σύγχρονου και ανθεκτικού αγροδιατροφικού τομέα, και αυτό «δεν είναι σχήμα λόγου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος στη διάρκεια της τοποθέτησής του σε ημερίδα που έγινε στο πλαίσιο της Beyond με θέμα «EIT OPEN DAY GREECE: From Innovation to Impact – Powering the Future of Europe». Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ), οι Industry Disruptors Game Changers και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ).
Όπως σημείωσε ο κ. Στύλιος, ήδη έχει ξεκινήσει ο μετασχηματισμός του συστήματος παραγωγής με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και καινοτομιών στην Ελλάδα και το ΥΠΑΑΤ δημιουργεί τις συνθήκες και παρέχει τα κίνητρα εκείνα που θα λειτουργήσουν καθοριστικά για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες της αγοράς και να γίνει πιο ανταγωνιστικό, πράσινο και ψηφιακό. «Κοινώς να γίνουμε πιο καινοτόμοι», ανέφερε ο κ. Στύλιος, υπογραμμίζοντας ότι κάθε παραγωγός πρέπει να έχει στο μυαλό του «τι άλλο και πώς αλλιώς μπορώ να το κάνω;»
Πρέπει να καταστεί σαφές και ξεκάθαρο στη συνείδηση όλων ότι «σήμερα κανένας κλάδος της αλυσίδας αξίας οποιουδήποτε προϊόντος δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά εάν δεν έχει ενσωματώσει νέες καινοτόμες τεχνολογίες όπως είναι η ρομποτική, μηχανική μάθηση, μηχανική όραση και τεχνητή νοημοσύνη», τόνισε. Έτσι, πρόσθεσε, πέραν του πρωταρχικού στόχου της ποιότητας και υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, η εμπορικότητα και η προστιθέμενη αξία τους εξασφαλίζεται μέσα από την εφαρμογή καινοτομιών που διασφαλίζουν την ταυτότητα και ιχνηλασιμότητά τους.
Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τόνισε ότι μέσω αυτού θα τρέξουν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύο μεγάλα έργα, αυτό της ευφυούς γεωργίας και των εξωστρέφειας. «Το πρόγραμμα της ευφυούς γεωργίας είναι ύψους 30 εκατ. ευρώ, έχει γίνει η διαβούλευση και εντός του 2022 θα “τρέξει” η πρόκληση/προκήρυξη, όπου ένα εκτεταμένο σύστημα ευφυής γεωργίας θα χρησιμοποιηθεί και θα αξιοποιηθεί στη χώρα και τα δεδομένα του θα είναι προς διάθεση όλων των Ελλήνων παραγωγών. Πρόκειται για ένα σύστημα που θα πλαισιώνεται από επίγειους σταθμούς, drones και δορυφορικά δεδομένα», διευκρίνισε.
Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΠΑΑ του υπουργείου και στις δράσεις και ενέργειες που προωθούνται για την ανάπτυξη συνεργασιών μέσω επιχειρησιακών ομάδων, με στόχο την αναζήτηση καινοτόμων καλλιεργητικών πρακτικών που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Κατά τον κ. Στύλιο, οι νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται ραγδαία, είναι αυτές που μπορούν να δώσουν απαντήσεις στις προκλήσεις του μέλλοντος για τον αγροδιατροφικό τομέα, με στόχο να προσαρμοστεί αυτός και να απαντήσει στις νέες τάσεις και στα θέλω της αγοράς και να εκπληρώσει έτσι τον κοινωνικό του ρόλο, που είναι η διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας του ανθρώπινου πληθυσμού.
Στις προκλήσεις του αγροδιατροφικού τομέα που έχουν να κάνουν με την έλλειψη εδαφικών πόρων και διαθεσιμότητας των υδατικών, αναφέρθηκε ο Associate Professor, Greenhouse & Hydroponics Systems, Agricultural University of Athens / Chair of Board of Directors, SmartAgroHub S.A, Θωμάς Μπαρτζάνας, σημειώνοντας ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ο λιγότερο προετοιμασμένος και οχυρωμένος, απέναντι στην κλιματική αλλαγή/κρίση.
Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας των τροφίμων σημείωσε ότι «πρέπει να πάμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής στην Ελλάδα που θα είναι πιο ψηφιακό» και υπογραμμίζοντας την ανάγκη υιοθέτησης και εφαρμογής των νέων τεχνολογιών, όπως γεωργία ακριβείας και ευφυής γεωργία, τόνισε ότι ακολούθως τα δεδομένα που θα συλλέγονται πρέπει να επεξεργάζονται σωστά, ώστε να προκύπτουν οι χρήσιμες πληροφορίες που θα βοηθήσουν στη χάραξη ενός βιώσιμου μέλλοντος για το χώρο. «Πολλές φορές πνιγόμαστε στα δεδομένα, αλλά δεν έχουμε ούτε μία πληροφορία», είπε χαρακτηριστικά.
Ο αγροδιατροφικός τομέας χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση και απαιτείται ο σχεδιασμός και υιοθέτηση ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης για τη χώρα που δεν θα αλλάζει ανάλογα με το ποιος κυβερνά, επισήμανε ο Partner EY, Consumer Leader South East Europe, Θάνος Μαύρος. Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητος ο ψηφιακός μετασχηματισμός όλων των εμπλεκομένων με τον αγροδιατροφικό τομέα, μεγάλων και μικρών και σημείωσε ότι απαιτούνται διευκολύνσεις για την ανάπτυξη των συνεργειών και της συνεργατικότητας. Για την σπατάλη τροφίμων, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει από τις χειρότερες επιδόσεις στην ΕΕ και λέγοντας ότι ανέρχεται σε 142 κιλά/άτομο είπε «σε αυτό το πεδίο έχουμε πολλά που οφείλουμε να κάνουμε και μάλιστα γρήγορα».