Με επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια, στα data analytics και το cloud προσπαθούν να θωρακίσουν τη λειτουργία τους οι επιχειρήσεις στη σημερινή συγκυρία, που απαιτεί υψηλά αντανακλαστικά επιβίωσης. Η ψηφιακή ασφάλεια και η διαχείριση των κυβερνο-κινδύνων, οι στρατηγικές εφαρμογών και ενοποίησης, καθώς και οι υποδομές και οι λειτουργίες cloud είναι οι τρεις κορυφαίες τεχνολογικές προτεραιότητες για τις επιχειρήσεις το 2022.
Με αυτές, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Gartner Inc., οι επιχειρήσεις προσπαθούν να θωρακιστούν σε ένα περιβάλλον αυξημένης γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, καθώς μια σειρά από αστάθμητους παράγοντες, όπως ο πληθωρισμός, απειλούν το “business as usual”.
“Οι επιχειρήσεις επαναπροσδιορίζουν τους επενδυτικούς τους στόχους και τις προτεραιότητες τους. Παρά τη δυσμενή συγκυρία, δεν μειώνουν τους προϋπολογισμούς τους για την τεχνολογία, αλλά αντίθετα αυξάνουν τα budgets τους, για να χρηματοδοτήσουν τις κορυφαίες τεχνολογικές προτεραιότητες τους”, αναφέρει σε σχετικό report της η Gartner, όπως ενημερώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ.
Ωστόσο, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, “ο επιταχυνόμενος ρυθμός των αλλαγών σε όλα τα τεχνολογικά πεδία, από την ασφάλεια και τις υποδομές μέχρι τις εφαρμογές και τα οικοσυστήματα cloud, κάνει την επιλογή νέων ψηφιακών εργαλείων μια περίπλοκη υπόθεση, απαιτώντας από τις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν σε πιεστικό περιβάλλον όσον αφορά τις τεχνολογικές επενδύσεις, που θα τους προσφέρουν αξία».
Ανησυχία για τον πληθωρισμό
Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων για το ΙΤ αντιμετωπίζουν σήμερα μια σειρά από προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των πληθωριστικών πιέσεων και της πιθανής οικονομικής ύφεσης. Σύμφωνα με την έρευνα Gartner, το 86% των στελεχών προβλέπει ότι θα υπάρξει σημαντική άνοδος του πληθωρισμού, με την πλειοψηφία να αναμένει ότι οι πληθωριστικές επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές για τους επόμενους 12 έως 36 μήνες.
Ιστορικά, για τις επιχειρήσεις η απάντηση στην οικονομική αβεβαιότητα είναι η μείωση του κόστους και όχι οι πρόσθετες επενδύσεις. Ωστόσο, πλέον, έχει καταστεί σαφές ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τον πληθωρισμό και την οικονομική αβεβαιότητα, “εξορθολογίζοντας τα τεχνολογικά τους χαρτοφυλάκια, επενδύοντας σε λύσεις που θα αποφέρουν οικονομικά οφέλη ή οφέλη παραγωγικότητας στην πληροφορική, στους εργαζόμενους και στους πελάτες”.
Υπό αυτό το σκεπτικό, κάθε άλλο παρά περίεργο είναι το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις παγκοσμίως επιχειρούν να θωρακίσουν τη βιωσιμότητά τους με επενδύσεις σε τομείς τεχνολογικής αιχμής, όπως η κυβερνοασφάλεια, τα data analytics και το cloud.