Η ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου (ΟΕΥΕ) για την κλιμάκωση της βιώσιμης χρηματοδότησης σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες, για πρώτη φορά, προκειμένου να ξεκινήσει προβληματισμό όσον αφορά τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της βιώσιμης χρηματοδότησης στις χώρες εταίρους, με σκοπό την παροχή συστάσεων στην Επιτροπή σχετικά με τον τρόπο αύξησης της χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα. Σε μια εποχή κατά την οποία οι πολλαπλές παγκόσμιες κρίσεις επιβαρύνουν σοβαρά την παγκόσμια οικονομία, ανατρέποντας χρόνια προόδου προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), η παροχή βοήθειας στις χώρες εταίρους προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τα βιώσιμα έργα υποδομής τους είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ανάκαμψη, σύμφωνα με τη στρατηγική «Παγκόσμια Πύλη» (Global Gateway).
Η επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν δήλωσε: «Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι οικονομικές επιπτώσεις του έχουν επηρεάσει δραματικά χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, αυξάνοντας το χρηματοδοτικό κενό που απαιτείται για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Οι δημόσιοι πόροι εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά αυτό δεν αρκεί. Ως «Ομάδα Ευρώπη», εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να προσελκύσουμε ιδιωτικά κεφάλαια προς βιώσιμες επενδύσεις. Προσβλέπω στις συστάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου∙ θα τροφοδοτήσουν την επικείμενη στρατηγική βιώσιμης χρηματοδότησης της ΕΕ για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, η οποία θα στηρίξει και θα ενισχύσει την υλοποίηση της παγκόσμιας πύλης.»
Ο αρμόδιος Επίτροπος για τη γειτονία και τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση, κ. Όλιβερ Βάρχεϊ, πρόσθεσε: «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι ζωτικής σημασίας να αυξηθεί η βιώσιμη χρηματοδότηση σε όλες τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, μεταξύ άλλων στην άμεση Ανατολική και Νότια Γειτονία μας. Οι επενδυτικές ανάγκες στις χώρες αυτές, ιδίως τώρα, μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι μεγαλύτερες από ποτέ. Εάν θέλουμε οι εταίροι μας της γειτονίας να προβούν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να επενδύσουν σε βιώσιμα έργα, απαιτούνται περισσότεροι πόροι και πρέπει να κινητοποιήσουμε περαιτέρω τον ιδιωτικό τομέα. Τα οικονομικά και επενδυτικά μας σχέδια, τα οποία σχεδιάστηκαν από κοινού με τους εταίρους μας, θα έχουν αναμφίβολα σημαντική συμβολή στο θέμα αυτό.»
Καθήκον της ομάδας είναι να προσδιορίσει κατά τους επόμενους εννέα μήνες τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε, στο πλαίσιο της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη», να συμβάλει στην επίτευξη της απαιτούμενης χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα για τις μαζικές επενδύσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των πλέον πιεστικών παγκόσμιων προκλήσεων και τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι συστάσεις, που αναμένεται να υποβληθούν περί τα μέσα του 2023, θα αποτελέσουν τη βάση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής της Επιτροπής για την κλιμάκωση της βιώσιμης χρηματοδότησης σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η στρατηγική θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη γεφύρωση του επενδυτικού χάσματος στις χώρες εταίρους, καθώς και για την εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ «Παγκόσμια Πύλη» (Global Gateway).
Η ομάδα συγκεντρώνει 20 μέλη υψηλής ειδίκευσης που επιλέγονται με βάση την εμπειρογνωσία τους, από την εταιρεία ή το ίδρυμα που εκπροσωπούν, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη γεωγραφική ισορροπία και την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων. Τα 20 μέλη της ομάδας είναι:
- Ayaan Adam, ανώτερο διευθυντικό στέλεχος και διευθύνουσα σύμβουλος, African Finance Corporation Capital Partners
- Δρ. Kenneth Amaeshi, καθηγητής, Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο
- Obaid Amrane, διευθύνων σύμβουλος, Ithmar Capital
- Antoni Ballabriga, παγκόσμιος επικεφαλής του τμήματος «Υπεύθυνο Επιχειρείν», Banco Bilbao Vizcaya Argentaria
- Hans-Ulrich Beck, παγκόσμιος επικεφαλής του τμήματος «Προϊόντα ΠΚΔ»/Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Στρατηγική και Ανάπτυξη Προϊόντων, Sustainalytics
- Δρ. G Ganesh Das, επικεφαλής — Συνεργασία & Καινοτομία
- Michael Gotore, γενικός οικονομικός διευθυντής, Ναμίμπια Power Corporation
- Nadja Håkansson, ανώτερη αντιπρόεδρος του Hub Africa, Siemens Energy Africa
- Laetitia Hamon, προϊσταμένη του τμήματος «Βιώσιμη Χρηματοδότηση», Χρηματιστήριο Αξιών του Λουξεμβούργου
- Martin Jonasson, γενικός σύμβουλος, Andra AP-fonden
- Judy Kuszewski, πρόεδρος του Συμβουλίου Διεθνών Προτύπων Βιωσιμότητας, πρωτοβουλία υποβολής εκθέσεων απολογισμού σε παγκόσμιο επίπεδο (Global Reporting Initiative)
- Elodie Laugel, επικεφαλής του τμήματος για τις υπεύθυνες επενδύσεις και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, Amundi
- Senida Mesi, μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDSN)
- Uche Orji, διευθύνων σύμβουλος / Αρχή Κρατικών Επενδύσεων της Νιγηρίας
- Δρ. Nicola Ranger, επικεφαλής του τμήματος έρευνας «Βιώσιμη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη», Oxford Sustainable Finance Group, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
- Alice Ruhweza, περιφερειακή διευθύντρια για την Αφρική, Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF)
- Thede Rüst, Προϊστάμενος του τμήματος «Διαχείριση του χρέους αναδυόμενων αγορών», Nordea Asset Management
- Zalina Shamsudin, επικεφαλής διεθνών προγραμμάτων — Ασία-Ειρηνικός, Climate Bonds Initiative (Πρωτοβουλία για τα κλιματικά ομόλογα)
- Claus Stickler, Global Co-Lead, Allianz Investment Management SE
- Iker Vinageras, επικεφαλής του ESG Solutions, Bolsa Institucional de Valores
Επιπλέον, διορίστηκαν ως παρατηρητές 20 εκπρόσωποι από τα εξής ευρωπαϊκά ιδρύματα αναπτυξιακής χρηματοδότησης και τις πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες, καθώς και από σχετικούς διεθνείς οργανισμούς και φόρουμ: Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (AfDB), Ισπανικός Οργανισμός Διεθνούς Συνεργασίας για την Ανάπτυξη (AECID), Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB), Cassa Depositi e Prestiti (CDP), Συνασπισμός Υπουργών Οικονομικών υπέρ της Δράσης για το Κλίμα, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), Ευρωπαϊκή Ένωση Ιδρυμάτων Αναπτυξιακής Χρηματοδότησης (EDFI Association), Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Φινλανδικό Ταμείο Βιομηχανικής Συνεργασίας Ltd (FINNFUND), Ολλανδική Τράπεζα Ανάπτυξης (FMO), Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), Διαμερικανική Τράπεζα Αναπτύξεως (IADB), Διεθνής Πλατφόρμα Βιώσιμης Χρηματοδότησης (IPSF), Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Proparco (εξ ονόματος της ομάδας AFD), Δίκτυο κεντρικών τραπεζών και εποπτικών αρχών για την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (NGFS), Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών — Χρηματοοικονομική Πρωτοβουλία (UNEP-FI) και Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας.