Αμετάβλητες θα παραμείνουν οι προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο της Πληροφορικής, της Τεχνολογίας, των Τηλεπικοινωνιών, των ΜΜΕ και της Επικοινωνίας το 4ο τρίμηνο του 2022. Συνολικά, 8 κλάδοι της ελληνικής οικονομίας περιμένουν μείωση των προοπτικών απασχόλησης, μόλις δυο προσβλέπουν σε αύξηση, ενώ στον κλάδο της Πληροφορικής-Τεχνολογίας οι προθέσεις απασχόλησης θα μείνουν σταθερές το εξεταζόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup, ενημερώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ, και το 4ο τρίμηνο του 2022 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος) θα συνεχιστεί η επιφυλακτικότητα των Ελλήνων εργοδοτών στις προθέσεις προσλήψεων: οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης προβλέπονται μειωμένες κατά -3%, όπως αναφέρουν 510 Έλληνες εργοδότες.
Ο πιο ισχυρός τομέας στην Ελλάδα είναι η Εστίαση, Ψυχαγωγία και Ξενοδοχεία με τις προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν στο 12%, σημειώνοντας ωστόσο μείωση 4% συγκριτικά με το 3ο τρίμηνο του 2022. Συνολικά, το 24% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 33% προβλέπει μείωση και το 40% δεν περιμένει κάποια αλλαγή.
“Καθώς η απασχόληση στην Ελλάδα έχει βρει τους ρυθμούς της στα τα προ πανδημίας αναπτυξιακά, επενδυτικά και παραγωγικά επίπεδα, το 40% και 24% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει σταθερές ή αυξημένες, αντίστοιχα, προοπτικές προσλήψεων, με ένα 33% να επιδεικνύει μια σχετική επιφυλακτικότητα”, αναφέρει η ManpowerGroup Greece.
Δυναμικά εστίαση και τουρισμός
Ο πιο ανταγωνιστικός/ισχυρός τομέας στην Ελλάδα είναι η Εστίαση, Ψυχαγωγία & Ξενοδοχεία, με τις προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν στο +12, σημειώνοντας αύξηση κατά 18% από το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και κατά 15% από το αντίστοιχο περσινό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κλάδος της Εστίασης, Ψυχαγωγίας & Ξενοδοχείων κατατάσσεται στην 3η θέση παγκοσμίως ως προς την τριμηνιαία άνοδο του, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο τριμηνιαίας αύξησης κατά 8%.
Στον αντίποδα, ο κλάδος των Κατασκευών αυτό το τρίμηνο, συνιστά τον πιο “αδύναμο κρίκο” καθώς καταγράφει τον χαμηλότερο δείκτη προσλήψεων (-21), παραμένοντας ωστόσο σταθερός έναντι του προηγούμενου τριμήνου σε επίπεδο προθέσεων προσλήψεων.
Απασχόληση στη Βόρεια Ελλάδα
Η πιο ισχυρή περιφέρεια στην Ελλάδα είναι η Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, παρά το γεγονός ότι οι προσδοκίες στην περιοχή μειώθηκαν κατά 1% έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Η μόνη περιφέρεια που όχι μόνο δεν σημείωσε μείωση στις προθέσεις προσλήψεων από το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά τουναντίον καταγράφει τριμηνιαία και αύξηση 3%, ήταν αυτή της Βόρειας Ελλάδας.
Οι εργοδότες σε οργανισμούς με 250+ εργαζομένους είναι πιο αισιόδοξοι, καθώς είναι το μόνο μέγεθος οργανισμού που αναμένει αύξηση της απασχόλησης με αύξηση κατά 9% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2022.
Η εικόνα παγκοσμίως
παγκόσμιο κλίμα προσλήψεων παραμένει ισχυρό για το υπόλοιπο του 2022, σύμφωνα με την έρευνα της ManpowerGroup για τις προοπτικές απασχόλησης του 4ου τριμήνου (40.694 εργοδοτών). Οι προθέσεις προσλήψεων είναι θετικές σε 39 από τις 41 αγορές της έρευνας, με συνολικές καθαρές προοπτικές απασχόλησης +30%.
Οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων για το επόμενο τρίμηνο αποτυπώνονται στην Ασία-Ειρηνικό (40%) και τη Νότια και Κεντρική Αμερική (39%). Οι ισχυρότερες προοπτικές προσλήψεων σε επίπεδο χωρών εντοπίζονται στη Βραζιλία (+56%), την Ινδία (+54%) και την Κόστα Ρίκα (+52%) και οι ασθενέστερες στην Ουγγαρία (-5%), την Ελλάδα (-3%) και την Πολωνία (+1%).
Οι εργοδότες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (ΕΜΕΑ) αναφέρουν σταθερές προσδοκίες προσλήψεων (21%), ενώ οι προοπτικές απασχόλησης για τις χώρες κοντά στην Ουκρανία αναφέρουν μείωση από το προηγούμενο τρίμηνο έως και κατά 17%.