Η πανδημία “φρέναρε” μεν σε έναν βαθμό τη δυναμική του 5G, ωστόσο, ακόμη και υπό αυτήν τη συνθήκη, ο ρυθμός υιοθέτησης του 5G ξεπερνά όλες τις προηγούμενες γενιές κινητών επικοινωνιών μέχρι σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι η πέμπτη γενιά κινητών επικοινωνιών εκτιμάται ότι θα παράξει αξία $7 τρισ. στην παγκόσμια οικονομία έως το 2030, προσφέροντας ένα ιδιαίτερα ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα.
Σύμφωνα με νέα έκθεση των InterDigital και ABI Research, τη μεγαλύτερη οικονομική αξία προσδίδει στο 5G η δυνατότητα του να λειτουργεί ως καταλύτης για τον πολλαπλασιασμό των συνδεδεμένων συσκευών ανά τον πλανήτη, από smartphones έως ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, αλλά και για μια σειρά καινοτόμων εφαρμογών για επιχειρήσεις και φορείς.
Όπως ενημερώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ, η έρευνα επισημαίνει εφαρμογές, όπως η Επαυξημένη Πραγματικότητα (Augmented Reality-AR) και η Εικονική Πραγματικότητα (Virtual Reality-VR) ως τις καινοτόμες τεχνολογίες που ευνοούνται από τη σταδιακή διείσδυση του 5G τόσο στη ζωή των απλών καταναλωτών, όσο και – κυρίως – των επιχειρήσεων.
Πάντως, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ακόμη το 5G δεν έχει αποκτήσει τον αντίκτυπο, που μπορεί να αποκτήσει τόσο στην ευρύτερη κοινωνία, όσο και στις επιχειρήσεις. Εντούτοις, η υιοθέτηση του ξεπερνά όλες τις προηγούμενες τεχνολογίες κινητών επικοινωνιών, όσον αφορά το ποσοστό των συνδρομών, με το 5G να κερδίζει σταδιακά σημαντικό έδαφος.
Έξυπνες πόλεις
Η έκθεση υποστηρίζει ότι το 5G θα προσφέρει μεγάλη στήριξη στην ανάπτυξη ψηφιακών χώρων, “έξυπνων” πόλεων και “ευφυών” δημόσιων υπηρεσιών, με την προϋπόθεση ότι οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές θα άρουν τα εμπόδια για την καθολική πρόσβαση στο 5G.
“Η εποχή που ζούμε είναι ένα συναρπαστικό σημείο καμπής για το 5G και τον τρόπο ανάπτυξης και “κατανάλωσης” των τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Καθώς το 5G αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο, βοηθά στην επίλυση θεμελιωδών προβλημάτων και στην αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων, θέτοντας τα θεμέλια για νέες καινοτόμες εφαρμογές”, αναφέρει η μελέτη των InterDigital και ABI Research. “Το 5G μας δίνει σήμερα μια γεύση για το τι θα είναι δυνατό στο μέλλον”, αναφέρει η έκθεση των δύο φορέων.
Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι η υψηλή χωρητικότητα, η υψηλή αξιοπιστία και οι δυνατότητες χαμηλού latency του 5G αρχίζουν τώρα να δημιουργούν το επόμενο κύμα καταναλωτικών και επιχειρηματικών εφαρμογών, με τον ίδιο τρόπο που το 4G δημιούργησε το έδαφος για τη δημιουργία και την ανάπτυξη των κοινωνικών δικτύων, τη συνεργατική οικονομία και το πλούσιο περιεχόμενο.
“Απομένουν 8 χρόνια μέχρι το 2030, επομένως υπάρχει αρκετός χρόνος για να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για την παραγωγή τεράστιας οικονομικής αξίας από το 5G, αν και μέχρι τότε φυσικά η βιομηχανία θα έχει ήδη έρθει σε επαφή με το 6G, το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει, από την πλευρά του, νέες προοπτικές”, καταλήγουν οι αναλυτές.