Πηγή Εικόνας: Tama66 - pixabay

Την ανησυχία τους για το μέλλον του Αττικού αμπελώνα, ο οποίος διαρκώς μειώνεται και προτάσεις για την αντιμετώπιση των αρνητικών παραμέτρων, εξέφρασαν οι πρόεδροι των αμπελουργικών και οινοποιητικών συνεταιρισμών της Αττικής, στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήσαν στην Παιανία, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, της γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρ. Καλογήρου, βουλευτών, δημάρχων και παραγωγικών φορέων ενώ τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινός.

 

Κατά τη συνάντηση περιγράφηκαν οι αιτίες που οδήγησαν στη μείωση της έκτασης (2003: 112.447 στρέμματα, 2021: 62.230 στ.) και αφορούν σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, στην πανδημία Covid-19 και στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση.

 

Διατυπώθηκε η αναγκαιότητα ανάληψης πρωτοβουλιών όπως: Η συγκρότηση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, για την άμεση και μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση των αιτιών. Η υιοθέτηση αποτελεσματικής ελεγκτικής στρατηγικής προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κακές πρακτικές που υπονομεύουν τον υγιή ανταγωνισμό και η ανάληψη πρωτοβουλίας από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα διοργανώσει ειδική ημερίδα με στόχο την διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του Αττικού αμπελώνα. Την πρόταση εισηγήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Αυγερινός, ο οποίος μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του υπογράμμισε: «Εμείς ως Περιφέρεια και ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης πιστεύουμε ότι ο αμπελώνας και το κρασί της Αττικής έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες να δημιουργήσει ένα δυνατό brand name για το κρασί της Αττικής και για το λόγο αυτό με τις δυνάμεις που διαθέτουμε, με προγράμματα όπως για παράδειγμα η δράση «Οι δρόμοι του κρασιού της Αττικής» και το μέτρο «Προώθηση οίνων σε αγορές Τρίτων Χωρών», προσπαθούμε εμπράκτως να στηρίξουμε και να αναδείξουμε τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε πληθώρα οινοποιείων της Αττικής.

 

 

Οραματιζόμαστε το κρασί της Αττικής ως ένα σημαντικότατο περιουσιακό στοιχείο στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης της Αττικής, μέσω της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου τουριστικού πακέτου με επισκέψεις σε οινοποιεία, εκπαίδευση στην οινογνωσία, διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων οίνου στις ιστορικά σπουδαίες οινοπαραγωγικές περιοχές της Αττικής».