Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα υιοθετήθηκε ψήφισμα σχετικά με τις συνέπειες της ξηρασίας, των πυρκαγιών και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων: αύξηση των προσπαθειών της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Οι ακραίες συνέπειες της κλιματικής κρίσης που σημειώθηκαν αυτό το καλοκαίρι στην Ευρώπη έχουν δραματικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς όπως στην βιοποικιλότητα, στα δάση στην υγεία και φυσικά στην οικονομία.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει ένα ολοκληρωμένο, φιλόδοξο και νομικά δεσμευτικό ευρωπαϊκό πλαίσιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, με ιδιαίτερη έμφαση στις πλέον ευάλωτες ευρωπαϊκές περιφέρειες. Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στον καθορισμό ενός παγκόσμιου στόχου προσαρμογής και να διασφαλίσει ότι η διεθνής κοινότητα θα επιτύχει τον στόχο της για διεθνή χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ζητούν επίσης τη πλήρη αξιοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό καλούν να δημιουργηθεί γρήγορα ο νέος μόνιμος στόλος του «rescEU» και να συμπεριληφθεί σε αυτόν μηχανισμός για την αύξηση του υφιστάμενου εθελοντικού αποθέματος πυρόσβεσης με ταυτόχρονη σύσταση μόνιμης δύναμης πολιτικής προστασίας
σε επίπεδο Ένωσης. Τέλος ζητούν να ληφθούν μέτρα για την επισιτιστική ασφάλεια
και τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων και των δασών.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτρος Κόκκαλης παίρνοντας το λόγο στην
ολομέλεια ανέφερε τα εξής

«Οι ακραίες κλιματικές καταστροφές πλήττουν όλες τις χώρες, πλούσιες και φτωχές. Το ζήσαμε σε μεγάλη κλίμακα σε αυτό το θερμότερο και ξηρότερο καλοκαίρι στην ιστορία της Ευρώπης. Το ψυχρότερο όμως που θα ζήσουν τα παιδιά μας.

Ενόψει ενός ζοφερού μέλλοντος, είναι απαραίτητο να ανοίξουμε τα μάτια στην
πραγματικότητα και να αντιμετωπίσουμε την πολιτική μας αδράνεια, με οδηγό στην
επιστήμη.

Γνωρίζουμε ότι μόνο η ταχύτατη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μπορεί να μας κρατήσει κάτω από το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου και έξω από τις πύλες της πύρινης κόλασης που θα είναι πια τα καλοκαίρια μας.

Γιατί βρισκόμαστε σήμερα σε έναν αγώνα δρόμου να προλάβουμε τις τραγικές συνέπειες. Η επιστήμη έχει μιλήσει και πρέπει να λάβουμε υπόψη τα δεδομένα και να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό.

Είναι δημοκρατικό μας καθήκον και αίτημα δικαιοσύνης να μην αφήσουμε αβοήθητους, όσους και όσες με δική μας ευθύνη, όχι του Θεού ή της φύσης, πλήττονται όλο και περισσότερο από την κλιματική καταστροφή.

Αναμένουμε από την Επιτροπή τη δημιουργία του Ταμείου για την προσαρμογή που θα στηρίξει τις περιφέρειες στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων μετριασμού των επιπτώσεων της κρίσης, επί του Ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Η συζήτηση για τις απώλειες και τις ζημίες, το κορυφαίο ζήτημα για την επερχόμενη COP27,
πρέπει πλέον να ανοίξει και στην Ευρώπη.»