Οριστική λύση δίδεται στην ύδρευση του Ρεθύμνου από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης με την ένταξη της Πράξης «Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου: Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 22,4 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Α.Κ. Άρη Παπαδογιάννη, θα λύσει με οριζόντιο τρόπο, κάθε πρόβλημα ύδρευσης του Ρεθύμνου για τις επόμενες πολλές δεκαετίες, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια, σχετικής με το έργο συνέντευξης τύπου. «Με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών αλλά και των επισκεπτών ενός ξεκάθαρα τουριστικού προορισμού – που επιβάλλεται ν’ αντιμετωπίζει αυτές του τις ανάγκες, με τρόπο που ν’ απαντά παράλληλα αποτελεσματικά, στα θέματα που αφορούν την «Πράσινη Ανάπτυξη» και την προστασία του περιβάλλοντος, εργαστήκαμε συστηματικά, για να πετύχουμε τελικά, να βγάλουμε το έργο αυτό από τις «περιπέτειες» και να το βάλουμε σε ρότα απρόσκοπτης υλοποίησης», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Κ. Το έργο αυτό αποτελεί την αφετηρία, την προοπτική ανάπτυξης ολόκληρου του νομού και σύμφωνα με τον δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργο Μαρινάκη, «πρόκειται για ένα περιβαλλοντολογικό «θαύμα», δίνει λύσεις στην ύδρευση όλου του τουριστικού Ρεθύμνου, βοηθάει την άρδευση του Ανατολικού Ρεθύμνου, είναι «δίδυμο» έργο και αν θέλετε, η «αιτία» που δημιουργείται το μεγάλο έργο για την παραγωγή ενέργειας στο Ρέθυμνο. Όλα αυτά σήμερα, που είναι επιτακτική ανάγκη ν’ αποκτήσουμε αυτονομία», υπογράμμισε ο δήμαρχος ενώ από την μεριά του ο αντιδήμαρχος Αμαρίου, Εμμανουήλ Ψαρουδάκης επισημαίνει πως: «Το έργο αυτό, έχει ένα ξεκάθαρο φιλοπεριβαλλοντολογικό αποτύπωμα και για το Αμάρι. Ευελπιστούμε πως χρόνο με το χρόνο θα κερδίσουμε και κάποια τουριστικά αντισταθμιστικά οφέλη. Με το έργο αυτό, δίνονται κίνητρα, για να επισκέπτεται κάποιος την περιοχή μας και αυτό είναι κάτι που το θέλουμε όλοι στην περιοχή μας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπαδογιάννης, στο πρόγραμμα «ΥΜΕΠΕΡΑΑ» του υπουργείου Ανάπτυξης, μέσω του οποίου θα γίνει η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου, το οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά, «αποτελεί ένα εργαλείο για τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης. Για πρώτη φορά, ως Ο.Α.Κ., εντασσόμαστε ως δικαιούχος στο χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο. Ευχαριστούμε το Υπουργείο Ανάπτυξης για την εμπιστοσύνη που δείχνει στον Ο.Α.Κ., με την ενσωμάτωση του στους δικαιούχους του προγράμματος «ΥΜΕΠΕΡΑΑ» και είμαστε ευτυχείς διότι μας εξασφαλίζει με τον πλέον απόλυτο τρόπο, την άρτια και σε σύντομο χρονικό διάστημα, εκτέλεση και ολοκλήρωση, του πολύ σημαντικού αυτού έργου. Είναι ένα πρόγραμμα που δίνει δυνατότητα υλοποίησης μεγάλων έργων Ανάπτυξης για την Προστασία του Περιβάλλοντος στην Κρήτη, το οποίο στον Ο.Α.Κ., θέλουμε πραγματικά να το αξιοποιήσουμε, στο μέγιστο δυνατό επίπεδο, καθώς έρχεται και «κουμπώνει» με πολλές από τις δράσεις του Οργανισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, έγινε ακόμη γνωστό από την πλευρά του διευθυντή Διαχείρισης Υδραυλικών Έργων του Ο.Α.Κ. Βαγγέλη Μαμαγκάκη ότι η «εγκατάσταση μελετάται έτσι ώστε να καλύπτει επαρκώς τις απαιτήσεις της παρούσας φάσης και της 20ετίας (Α’ Φάση – μέσης ημερήσιας δυναμικότητας 30χιλ. μ3/ημ.), ενώ έχει γίνει κατάλληλη πρόβλεψη χώρου και υποδομών για την επέκταση των έργων των μονάδων αυτών για την κάλυψη των αναγκών των μελλοντικών φάσεων επέκτασης του έργου 40ετίας (Β’ Φάση) […]. Τα μοντέλα δείχνουν ότι για τα επόμενα 40 με 45 χρόνια, έχει εξασφαλιστεί η υδροδότηση του Ρεθύμνου. Το έργο επίσης περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός υδροστρόβιλου στην είσοδο της εγκατάστασης, ο οποίος θα μας εξασφαλίζει παράλληλα και ενεργειακή επάρκεια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ένα νερό επιπέδου εμφιαλωμένου και παράλληλα η τιμή του στον καταναλωτή, θα είναι χαμηλή».
Το έργο στον προϋπολογισμό του, συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής, ενώ το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του, ολοκληρώνεται στις 31/12/2023.