«Δόθηκε πολύ μεγάλη προτεραιότητα από την ελληνική κυβέρνηση στα ζητήματα της ψηφιοποίησης κι έγιναν άλματα τα τελευταία τρία χρόνια» είπε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σε εκδήλωση, με θέμα «Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στις έξυπνες πόλεις», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum της 86ης ΔΕΘ.
Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως «για τις έξυπνες πόλεις μπορούν να αξιοποιηθούν εφαρμογές σε τομείς όπως των μεταφορών, της στάθμευσης, των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης. Επίσης, από τα πιο δημοφιλή είναι της πρόληψης των φυσικών καταστροφών, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η εξοικονόμηση ενέργειας, η πρωτοβάθμια υγεία, η μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού, η διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος. Σε πολλούς τομείς της ζωής μιας πόλης μπορεί κανείς να δει τέτοιου είδους εφαρμογές».
Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στα χρηματοδοτικά εργαλεία από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, που «τρέχουν» και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους δήμους της χώρας για να γίνουν πιο φιλικοί, πιο χρηστικοί και πιο αποτελεσματικοί προς τους δημότες και τις επιχειρήσεις.
«Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δείτε ότι στο επίπεδο των πόλεών μας θα δημιουργηθεί ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον με τις εφαρμογές αυτές προς τη διευκόλυνση των πολιτών», είπε ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε: «είμαστε σε προτεραιοποίηση των βημάτων και η επόμενη διετία θα είναι μία εικόνα ψηφιακής μεταμόρφωσης των δήμων».
Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος πρόσθεσε, από την πλευρά του, πως «οι δύο πυλώνες μιας έξυπνης πόλης είναι η χρήση των δεδομένων για να γίνονται ολοένα κι εξυπνότερες και η γρήγορη αντιμετώπιση των κρίσεων. Πρέπει να έχουμε ευέλικτες διαδικασίες σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κεντρικής διοίκησης για να λαμβάνονται γρήγορα οι αποφάσεις βάσει των δεδομένων που προκύπτουν από τα συστήματα, ενώ πρέπει να υπάρχουν οι άνθρωποι που θα μεταφράζουν τα δεδομένα και θα είναι εκπαιδευμένοι για να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις».
Ο Γρηγόρης Θεοδωράκης, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΓ, ανέφερε πως «η έννοια της έξυπνης πόλης δεν είναι μία στατική έννοια αλλά δυναμική. Το ζητούμενο είναι τα δεδομένα που παράγονται κάθε στιγμή, να είναι σε θέση οι τοπικές κοινωνίες να τα χρησιμοποιούν και να εκμεταλλεύονται τη νέα τεχνολογία που προχωρά και μεταλλάσσεται με ταχείς ρυθμούς».
Στο πώς σχεδιάζει η Θεσσαλονίκη να μετατραπεί σε έξυπνη πόλη, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του κεντρικού δήμου Μιχάλης Κούπκας. «Η Θεσσαλονίκη έχει λάβει χρηματοδότηση 6,8 εκατ. ευρώ για δράσεις έξυπνης πόλης από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και 9,9 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στη μελέτη εντάξαμε “έξυπνο πάρκινγκ”, ώστε ο πολίτης να κλείνει τη θέση χωρίς να ταλαιπωρείται στο παρκάρισμα, “έξυπνα φρεάτια” που θα συνδέονται με την πολιτική προστασία της πόλης, “έξυπνο σύστημα συλλογής απορριμμάτων”, όπου ο ίδιος ο κάδος θα ενημερώνει την υπηρεσία για την πληρότητα και τα απορριμματοφόρα θα ξέρουν πότε να συλλέξουν και “έξυπνο κυκλοφοριακό” με δίκτυο καμερών σε συνεργασία με το ΙΜΕΤ ΕΚΕΤΑ και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».
Στη διάρκεια του ίδιου πάνελ, ο Φλοριάν Τρεντεσό, πρότζεκ μάνατζερ της «Bouygues Energies & Services France» εξήγησε το παράδειγμα της Ντιζόν, που κατάφερε και έγινε η πρώτη έξυπνη πόλη σε όλη τη Γαλλία. Επίσης, στην ίδια θεματική ενότητα, που συνδιοργανώθηκε με το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, μίλησαν ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας και ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Εταιρείας Πληροφορικής OTS AE Σπύρος Παμπουκίδης.