Εγκαταλείπει το «πράσινο» προφίλ η κυβέρνηση ΝΔ σε προεκλογική χρόνια αφήνοντας χώρο σε άλλα κόμματα να καλύψουν το κενό;
Παρότι, παραδοσιακά, τα ΜΜΕ εστιάζουν στις οικονομικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, μια επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη πρέπει να αναδειχθεί ιδιαιτέρως διότι αποτελεί αλλαγή από τις προηγούμενες εμφανίσεις του: η πλήρης σχεδόν απουσία αναφοράς στα περιβαλλοντικά θέματα.
Και αυτό μάλιστα όταν τα τελευταία 5 χρόνια, πολύ πριν γίνει πρωθυπουργός αλλά και σε όλη τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας, η ΝΔ είχε επενδύσει στην καλλιέργεια ενός πράσινου προφίλ των πολιτικών που ακολουθεί, με προσωπική σφραγίδα Μητσοτάκη.
Χαρακτηριστικό σημείο της υποβάθμισης των περιβαλλοντικών θεμάτων από τον Πρωθυπουργό είναι πως στην ομιλία του στη ΔΕΘ δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στα περιβαλλοντικά θέματα. Απουσιάζει επίσης από τη συνέντευξή του η αναφορά έστω και μία φορά στη λέξη περιβάλλον! (σημ.: η λέξη χρησιμοποιείται μεταφορικά μία φορά) Η κλιματική κρίση αναφέρεται παρεπιπτώντως μόλις μία φορά. Η φύση απουσιάζει πλήρως!
Είναι χαρακτηριστικό της εστίασης που δίνεται (λόγω επικαιρότητας, προφανώς, αλλά και από επιλογή, όπως φαίνεται) στα θέματα ενέργειας, ότι η φράση «φυσικό αέριο» αναφέρεται στη συνέντευξη τύπου 38 (!) φορές (4 από δημοσιογράφους, οι υπόλοιπες από τον Πρωθυπουργό) ενώ η λέξη περιβάλλον και η λέξη φύση, όπως είπαμε, καμία!!!
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες παρουσίας του σε ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στην κλιματική αλλαγή, ούτε στην ομιλία του, ούτε στη συνέντευξη τύπου! Όταν ο ίδιος μάλιστα έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς διασκέψεις και πρωτοοβουλίες για την αντιμετώπισή της…
Ακόμη πιο χαρακτηριστικό είναι ότι απουσίαζαν από το σχέδιο που παρουσίαζε ο Πρωθυπουργός για τους επόμενους μήνες ακόμη και πρωτοβουλίες που φέρουν τη σφραγίδα της ΝΔ στις ελληνικές πολιτικές, όπως η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, οι αστικές αναπλάσεις, η διακυβέρνηση των περιοχών Natura 2000 κλπ.
Ενώ ταυτόχρονα εντυπωσιάζει ότι, παρόλο που ο πράσινος μετασχηματισμός της οικονομίας και οι πράσινες επενδύσεις αποτελούν το βασικό στόχο (μαζί με τον ψηφιακό μετασχηματισμό) τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όσο και του νέου ΕΣΠΑ (και μάλιστα με σημαντικά έργα που η σημερινή κυβέρνηση σχεδίασε), ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σε τίποτε από αυτά….
Σε αρρυθμία του επιτελικού κράτους και ενδεχόμενες προσωπικές κόντρες και ατζέντες εντός κυβέρνησης (που έκοψαν σημαντικά σημεία από τις αναφορές Μητσοτάκη) αποδίδουν κυβερνητικοί παρατηρητές την πλήρη έλλειψη αναφορών Μητσοτάκη στο περιβάλλον.
Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ωστόσο στο economix ότι μοιραία σε μια τέτοια ομιλία πάντα κάποιοι τομείς μένουν εκτός, χωρίς αυτό να σημαίνει αλλαγή κυβερνητικού σχεδιασμού.
Ωστόσο αυτό δεν απαντά στο ότι ο Πρωθυπουργός δεν θέλησε να αρπάξει την ευκαιρία συναφών ερωτήσεων ούτε στη συνέντευξη τύπου για να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης (έστω σε στρατηγικό επίπεδο ή σε επίπεδο επικοινωνίας) για το περιβάλλον.
Ίσως, αναφέρουν άλλες πηγές, η προσωρινή επαναφορά του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας (που αναλύθηκε από τον Πρωθυπουργό) να θεωρείται από το επιτελείο του Μαξίμου ή τον ίδιο ως προσωπική ήττα, καθώς η εμπροσθοβαρής απολιγνιτοποίηση ήταν το κύριο συστατικό στοιχείο που ξεκίνησε το «πράσινο προφίλ Μητσοτάκη», που πλέον, ως πολιτική, αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας καθώς οι εξελίξεις το επιτάσσουν.
4,5 ώρες ομιλιών, μόλις 4+1 αναφορές σε πράσινα θέματα
Σε αυτό το «μαύρο» που έπεσε από κυβερνητικής πλευράς στην επικοινωνία των πράσινων δράσεών της, σε σχεδόν 4,5 ώρες δημόσιων τοποθετήσεων του Πρωθυπουργού (1,5 σχεδόν ώρα ομιλίας και 3 ώρες συνέντευξης τύπου), μόνο 4 εξαιρέσεις είδαμε στη συνέντευξη τύπου για επιμέρους περιβαλλοντικά θέματα – και αυτά σε συνάρτηση ή ως παρεπόμενα άλλων:
1. Απολιγνιτοποίηση, μόνο σε συνάρτηση με τις τιμές ρεύματος και τις ενεργειακή επάρκεια. Η μόνη ατάκα Μητσοτάκη με πράσινο πρόσημο (αλλά σε σχέση με το κόστος): η απολιγνιτοποίηση είναι μονόδρομος. Φυσικά αναφέρθηκε και στις επενδύσεις σε ΑΠΕ και στην εξοικονόμηση ενέργειας.
2. Βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά σε σχέση κυρίως με την τουριστική ανάπτυξη. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι παραμένει βασικός στόχος της κυβέρνησης η βιώσιμη ανάπτυξη. Αναφέρθηκε επισταμένα στο ζήτημα της φέρουσας ικανότητας ορισμένων νησιών κυρίως για δόμηση και τουριστικές εγκαταστάσεις. Μίλησε επίσης για την απαγόρευση εγκατάστασης ΑΠΕ σε περιοχές που βλάπτουν το τοπίο, σε ερώτηση για την ενεργειακή επάρκεια.
3. Φωτιές, πλημμύρες και κλιματική κρίση, αλλά σε συνάρτηση με την πολιτική προστασία. Εδώ μάλιστα απέδωσε εύσημα στον υφυπουργό περιβάλλοντος αρμόδιο για τα δάση για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου και αναφέρθηκε στη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ.
4. Ορθολογική διαχείριση υδατικών πόρων, αλλά σε συνάρτηση με τον αγροτικό τομέα. Να τονιστεί εδώ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε προηγούμενη παρουσία του σε ΔΕΔΘ είχε αναφερθεί αναλυτικά σε θέματα υδάτων, δείχνοντας ότι έχει προσωπική γνώση και παρακολουθεί τα θέματα αλλά τώρα συνέβη σχεδόν το ακριβώς αντίθετο σε όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Επίσης, ίσως παρεμφερές, δεχόμενος ερώτηση για την προστασία των ζώων και ειδικά των ιπποειδών, μίλησε για τα ζώα συντροφιάς και δήλωσε ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τα ιπποειδή.
Βέβαια πρέπει να τονιστεί ότι ο Πρωθυπουργός δεν δέχτηκε και καμία ερώτηση με περιεχόμενο για θέματα περιβάλλοντος ή περιβαλλοντικής πολιτικής, πλην αυτής για τα ιπποειδή. Ούτε καν για μεγάλα έργα στην περιφέρεια…
Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την εγκατάλειψη της πράσινης ατζέντας
Έμπειροι παρατηρητές, μιλώντας στο economix, αναφέρουν ότι αυτή η επιλογή Μητσοτάκη, αν και κατανοητή σε τακτικό επίπεδο (εστίαση σε μέτρα για τους πολλούς, λόγω ακρίβειας – έμφαση στους νέους λόγω εκλογικής αδυναμίας της ΝΔ κλπ) ίσως αφήσει χώρο σε άλλα κόμματα (και ιδίως στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ) να αναδείξουν και να επενδύσουν σε μια περιβαλλοντική ατζέντα, κάτι που τους είχε στερήσει στην πράξη με τις περιβαλλοντικές πολιτικές που άσκησε η κυβέρνηση τα τελευταία 3 χρόνια.
Επίσης τονίζεται ότι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΝ, η έμφαση στα θέματα ενέργειας καταδικάζει το περιβάλλον σε ρόλο «φτωχού συγγενή» για μια ολόκληρη χρονιά σχεδόν (και μάλιστα προεκλογική), κάτι που μπορεί να αποδειχθεί μακροπρόθεσμα καταστροφικό. Κυρίως γιατί η κύρια δημόσια του Πρωθυπουργού σε μια χρόνια, όπως της ΔΕΘ, μεταφέρει μήνυμα κυβερνητικών προτεραιοτήτων σε ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση. Και φυσικά στην κοινωνία. Ήδη, μάλιστα, πολιτικοί παρατηρητές αναφέρονται στον Κώστα Σκρέκα, αρμόδιο υπουργό, σχεδόν μονοθεματικά, ως υπουργό Ενέργειας, αντικατοπτρίζοντας την κυβερνητική «παράλειψη» ενασχόλησης με θέματα περιβάλλοντος.