Σε διαχειριστή ακινήτων, με αποτελεσματικότητα ανάλογη με εκείνη της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρίας του κλάδου, θέλει να εξελιχθεί το Υπερταμείο, όπως επισήμανε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), Γρηγόρης Δημητριάδης, μιλώντας σε εκδήλωση του φορέα, με την ευκαιρία της 86ης ΔΕΘ. Ως μια πρώτη κίνηση, που μετουσιώνει σε πράξη τον σχεδιασμό για την πραγματοποίηση επενδύσεων, «έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες και έχουμε κάνει ανοιχτό call (πρόσκληση) σε funds, για την επένδυση ενός μικρού ποσού, 10 εκατ. ευρώ, για λογαριασμό μας. Κάνουμε δηλαδή ένα outsourcing (ανάθεση υπηρεσιών σε τρίτους), μέχρι να χτίσουμε τη δική μας δυνατότητα να κάνουμε επενδύσεις, με πολύ μεγαλύτερα ποσά, που θα ωφελήσουν τις εταιρείες μας (τις θυγατρικές του Υπερταμείου) και συνολικά την ελληνική οικονομία» υπογράμμισε ο κ.Δημητριάδης.
Πρόσθεσε ότι το «win-win-win», με άλλα λόγια μια κατάσταση επωφελής για όλους, είναι αυτό που επιδιώκει να πετύχει η ΕΕΣΥΠ ως προς την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας -κι ο στόχος αυτός περνά σε σημαντικό βαθμό από το real estate, αφού η διαχείριση ακινήτων αποτελεί δυσανάλογα μεγάλο κομμάτι στο χαρτοφυλάκιό της, πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο στα υπερταμεία άλλων χωρών. Το βασικό κομμάτι του real estate βρίσκεται, όπως είπε, στο χαρτοφυλάκιο της θυγατρικής του Υπερταμείου, Εταιρείας Διαχείρισης Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία έχει από μόνη της 70.000 ακίνητα, όχι στο σύνολό τους άμεσα αξιοποιήσιμα. Όμως, ακίνητα ανήκουν και σε άλλες θυγατρικές.
«Το πρώτο λοιπόν που έχουμε να κάνουμε είναι να συντονίσουμε όλο αυτό το real estate, να το κατηγοροποιήσουμε και να το αξιοποιήσουμε» διευκρίνισε. Η αξία των περιουσιακών στοιχείων του Υπερταμείου υπό διαχείριση υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ, αλλά η αντίστοιχη εικόνα για τα ακίνητα δεν είναι πλήρως ξεκάθαρη. «Αρχίζουμε να μετράμε και να ξέρουμε τι έχουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Δημητριάδης, επισημαίνοντας ότι μια αρχή έχει γίνει με την αποτίμηση 500 συν 500 ακινήτων -κάτι που αποτελεί όμως σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα 70.000 μόνο της ΕΤΑΔ.
O κ.Δημητριάδης επισήμανε ακόμα ότι το Υπερταμείο λειτουργεί στη βάση τριετούς στρατηγικού σχεδίου κι αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, αφού μπορεί μεν να σχετίζεται με το κράτος, αλλά ταυτόχρονα «είναι ανεξάρτητο από το πολιτικό σύστημα στο business και δεν έχει εκλογικό κύκλο». Πρόσθεσε ότι το Υπερταμείο δημιουργήθηκε σε μια δύσκολη φάση για την Ελλάδα, στα χρόνια των μνημονίων, αλλά το στοίχημα είναι να γίνει και στη συνείδηση των Ελλήνων «πραγματικά εθνικό και sovereign (κυρίαρχο)», καθώς στοχεύει στη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου, στην αύξηση της αξίας τους και στην παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών για τους πολίτες, αλλά και στην άντληση χρημάτων προς όφελος του δημοσίου και της αποπληρωμής του χρέους.
«Η Ελλάδα είναι ένα από τα καλύτερα οικόπεδα στην Ευρώπη, αν όχι το καλύτερο, αλλά αυτό το πλεονέκτημα απλά δεν το αξιοποιούμε» εκτίμησε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea Investments, Αριστοτέλης Καρυτινός. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η τρέχουσα κρίση δεν θα είναι μεγάλης διάρκειας και σημείωσε ότι αν -βάσει του καλού σεναρίου- ο πληθωρισμός και τα υπερβολικά υψηλά κόστη αρχίζουν να αποκλιμακώνονται από τα μέσα του 2023, δεν θα επηρεαστεί η προοπτική ανάπτυξης του real estate στην Ελλάδα.
Ο κ. Καρυτινός επισήμανε ακόμα ότι «σε λίγο καιρό, όσα κτήρια δεν έχουν αναβαθμιστεί σε “πράσινα”, δεν θα έχουν κανένα μέλλον, γνωστοποιώντας ότι η Prodea έχει μελετημένα έργα σε πράσινα κτήρια, ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2022.
Έμφαση έδωσε ο κ.Καρυτινός και στις προοπτικές που διανοίγονται για την Ελλάδα στον κλάδο των logistics, χαρακτηρίζοντας τον τομέα ως τον πιο στρατηγικό για την Ελλάδα, ενώ επισήμανε ότι παρότι το Δημόσιο μπορεί εύκολα να αναπτυχθεί στον συγκεκριμένο χώρο, λόγω των μεγάλων εκτάσεων που διαθέτει, ωστόσο οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην αξιοποίηση ακινήτων έχουν ένα βασικό πλεονέκτημα: «Εμείς έχουμε επενδύσεις κυρίως σε αστικά ακίνητα, εντός ζωνών κτλ. Άρα κανείς δεν θα έρθει με πανό, το παιχνίδι είναι καθαρό. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, το “Ελληνικό” θα είχε ήδη τελειώσει» είπε χαρακτηριστικά.