Την Τετάρτη είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΔΔΑ) που αφορά στην προετοιμασία των πρώτων επιτελικών στελεχών που θα προετοιμαστούν από το Κέντρο για να καλύψουν τις θέσεις ΠΕ επιτελικών στελεχών, σε εφαρμογή του νόμου για το επιτελικό κράτος. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 2,5 μήνες και η εισαγωγή σε αυτό θα γίνει με γραπτή ηλεκτρονική διαδικασία που για πρώτη φορά θα χρησιμοποιήσει το ελληνικό δημόσιο, θα υλοποιηθεί με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και θα αξιολογεί ουσιαστικά τις δυνατότητες των υποψηφίων. Πιο συγκεκριμένα θα καλυφθούν 315 θέσεις αυτή τη στιγμή και άλλες 35 από το πρόγραμμα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, συνεπώς συνολικά οι διαδικασίες αφορούν 350 θέσεις. Το πρόγραμμα σχεδιάζεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο ενώ ήδη η συμμετοχή των ενδιαφερομένων στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι πολύ μεγάλη και καθημερινά καταγράφονται εκατό αιτήσεις. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τη Γαλλική τεχνική βοήθεια (Expertise France), τη Γενική διεύθυνση μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ακαδημαϊκούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τα παραπάνω έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα την επιλογή και εκπαίδευση επιτελικών στελεχών του δημοσίου τομέα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Αφοσιωμένος υποστηρικτής του επιτελικού κράτους, δήλωσε, κατά την εκδήλωση, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος επισήμανε ότι μέσω του νέου αυτού προγράμματος θα εκπαιδευτούν άνθρωποι που θα μπορούν να αναλύσουν στατιστικά δημόσιες πολιτικές, θα βοηθούν στον τομέα της νομοθετικής παραγωγής και θα διαχειρίζονται με ευχέρεια τις ψηφιακές υπηρεσίες ώστε να ενισχυθεί συνολικά το συντονιστικό κέντρο της κυβέρνησης, ώστε να μπορεί αποτελεσματικά να υποστηρίζει και να παρακολουθεί τα υπουργεία σε αυτή τη δουλειά.
Ο κ. Βορίδης σχολίασε, άλλωστε, ότι ο νόμος για το επιτελικό κράτος έχει δεχτεί σφοδρότατη κριτική γιατί ουσιαστικά αυτό διαταράσσει παραδοσιακές ισορροπίες με το πολιτικό σύστημα και τόνισε ότι πλέον το 80% των διοικητικών πράξεων που εκδίδονταν από πολιτικά πρόσωπα, τώρα εκδίδεται σε υπηρεσιακό επίπεδο, αφήνοντας περιθώριο για την πραγματική και απαραίτητη δουλειά των υπουργών. Παρότρυνε επίσης τους δημοσίους υπαλλήλους και τους αποφοίτους της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία και έκανε λόγο για μεγάλη καινοτομία.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε ότι ο συνολικός σχεδιασμός για το θέμα θα αναβαθμίσει συνολικά την ελληνική δημόσια διοίκηση, τόνισε ότι δεν υπήρξε ποτέ καμία κυβέρνηση που να έχει εμπιστευτεί τόσο πολύ την υπηρεσιακή δημόσια διοίκηση και εκτίμησε ότι με τα νέα προγράμματα θα αυξηθεί πάρα πολύ η λειτουργική ικανότητα της δημόσιας διοίκησης να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι η μεταρρύθμιση που υλοποιεί η κυβέρνηση θα αφήσει ένα αποτύπωμα τα επόμενα χρόνια στην ελληνική δημόσια διοίκηση και στην ελληνική κοινωνία ενώ η πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ Παρασκευή Δραμαλιώτη υπογράμμισε ότι τα πρώτα επιτελικά στελέχη είναι πολύ σημαντικό να καλύψουν τις πρώτες θέσεις στις υπηρεσίες συντονισμού των υπουργείων και να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την επιτελική διακυβέρνηση. «Σε μια εποχή συνεχών κρίσεων, αβεβαιότητας και πολυπλοκότητας είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε καταρτισμένα στελέχη ικανά να διαχειριστούν τις κρίσεις και να υποστηρίξουν τη λήψη αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο» πρόσθεσε.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημόσιας Υπηρεσίας (INSP) της Γαλλίας Maryvonne Le Brignonen εξέφρασε τη χαρά της για τη συμμετοχή του ινστιτούτου στη διαδικασία και ανέφερε ότι και η Γαλλία βρίσκεται σε φάση μεταρρύθμισης καθώς πρόκειται να δημιουργήσει νέους διαγωνισμούς και νέους τρόπους εισαγωγής και εκπαίδευσης των ανώτερων δημοσίων υπαλλήλων.
Ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, τέλος, έκανε λόγο για μια αποστολή υψίστης σημασίας για την αναβάθμιση της ποιότητας παραγωγής έργων της δημόσιας διοίκησης και της ποιότητας των πολιτικών που υλοποιούνται.