Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) θα λάβουν μέρος στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η οποία θα διεξαχθεί στην Ελλάδα από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2022, με μια αποστολή υψηλόβαθμων αξιωματούχων με επικεφαλής τον Υπουργό Οικονομίας των ΗΑΕ, την Αυτού Εξοχότητα τον Abdulla Bin Touq Al Marri.
Τα ΗΑΕ θα είναι η Τιμώμενη Χώρα κατά τη διάρκεια της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στην Ελλάδα, συμμετέχοντας με μια αποστολή από εξέχοντα μέλη, η οποία αποτελείται από 60 φορείς του κρατικού και ιδιωτικού τομέα. Η αποστολή θα αναδείξει τη σημαντική οικονομική πρόοδο της χώρας, τα τελευταία τεχνολογικά προϊόντα των ΗΑΕ, καθώς και τους νέους οικονομικούς της τομείς.
Η συμμετοχή των ΗΑΕ στην 86η ΔΕΘ πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας να προσελκύσει 150 δισ. δολάρια ΗΠΑ σε εισερχόμενες ξένες επενδύσεις τα επόμενα 9 χρόνια, ώστε να καταστεί ένας από 10 κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς παγκοσμίως – ειδικότερα στους τομείς της νέας οικονομίας- έως το 2030.
Στόχος της συμμετοχής των ΗΑΕ στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας με τις επιχειρηματικές κοινότητες της Ελλάδας, των Βαλκανίων και του συνόλου των ευρωπαϊκών αγορών, δίνοντας ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και τις αμοιβαίες επενδύσεις στα ΗΑΕ και τις χώρες αυτές. Επίσης, η συμμετοχή των ΗΑΕ αναμένεται να αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στη φετινή έκθεση, χάρη στον μεγάλο αριθμό μελών και την ποικιλομορφία της αποστολής της χώρας, η οποία αποτελείται τόσο από κρατικούς όσο και από ιδιωτικούς φορείς από τα διαφορετικά εμιράτα της.
Η συμμετοχή των ΗΑΕ θα εστιάσει στην ανάδειξη του ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος της χώρας και της πληθώρας των διαθέσιμων επενδυτικών ευκαιριών σε όλους τους οικονομικούς της τομείς , ειδικότερα σε αυτούς της Νέας Οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του τεχνολογικού τομέα, σύμφωνα με το όραμα των ΗΑΕ για ένα μέλλον με ποικιλόμορφη και βιώσιμη οικονομία. Επιπλέον, τα ΗΑΕ θα εκμεταλλευτούν την παρουσία τους στην έκθεση για να αναδείξουν τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στις οποίες επικεντρώνονται σε μια σειρά από τομείς ζωτικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της Νέας Οικονομίας και των τομέων του μέλλοντος, σύμφωνα με το όραμα της χώρας για τα επόμενα 50 χρόνια.
Στόχος των ΗΑΕ είναι να δημιουργήσουν μια επιτυχημένη οικονομία που βασίζεται στη γνώση, καθώς και ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης παγκόσμιας κλάσης.
Τα ΗΑΕ επενδύουν συστηματικά στη δημιουργία ενός κορυφαίου πλαισίου για τις επιχειρήσεις πληροφορικής (ΙΤ) / τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και στην ανάπτυξη υποδομών με σκοπό τη δημιουργία του καλύτερου δυνατού οικοσυστήματος τεχνολογικών επενδύσεων για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις ΜΜΕ και τις πολυεθνικές εταιρείες.
Η αγορά του φαρμάκου στα ΗΑΕ παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες.
Βασικός στόχος της Κυβέρνησης των ΗΑΕ είναι ο υπερδιπλασιασμός της συνεισφοράς της μεταποιητικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ των ΗΑΕ, σε ένα ποσοστό της τάξης του 25%.
Γιατί τα ΗΑΕ συγκαταλέγονται στους κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς;
Τα ΗΑΕ ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό στον ιδιωτικό τομέα και επιβάλλουν κανονισμούς που απαγορεύουν τα μονοπώλια. Διαθέτουν ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, όπως επίσης και λογικά ενεργειακά τιμολόγια, οικονομική διαφοροποίηση και αγοραστική δύναμη.
Για την οικοδόμηση της μελλοντικής οικονομίας τους, τα ΗΑΕ σκοπεύουν να προσελκύσουν επιχειρηματίες και νεοφυείς επιχειρήσεις από τον τομέα της τεχνολογίας από ολόκληρο τον κόσμο. Η χώρα προσφέρει ένα φιλόξενο επιχειρηματικό κλίμα και διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων χωρών χάρη στην ανώτερη ποιότητα των υποδομών της, την εξειδικευμένη γνώση και τις εξατομικευμένες υπηρεσίες της.
Επιπλέον, τα ΗΑΕ είναι ένας από τους νέους προορισμούς που προσελκύουν καινοτόμα ταλέντα από την παγκόσμια αγορά εργασίας, ενώ αποτελεί και εκκολαπτήριο «τεχνολογικών εταιρειών-μονόκερων» (Tech Unicorns). Επίσης, τα ΗΑΕ διαθέτουν ένα ελκυστικό περιβάλλον χαμηλής φορολογίας, το οποίο ενθαρρύνει την καινοτομία σε όλους τους οικονομικούς τομείς. Είναι μια δυναμική, ανεκτική και ασφαλής κοινωνία, η οποία διαθέτει ισχυρές υποδομές και ένα δίκτυο υλικοτεχνικής υποστήριξης (logistics) παγκόσμιας κλάσης.
Μια έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη (UNCTAD) έχει κατατάξει τα ΗΑΕ στην πρώτη θέση στον Αραβικό κόσμο και στη 19η συνολικά σε ό,τι αφορά την ικανότητά της να προσελκύει εισερχόμενες ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ). Επιπλέον, τα ΗΑΕ κατατάσσονται στη 17η θέση διεθνώς όσον αφορά τις εξερχόμενες ΞΑΕ, οι οποίες ανήλθαν σε 22,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ το 2021, μια αύξηση 19% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Οι ελκυστικές επενδυτικές πρωτοβουλίες που είναι διαθέσιμες στα ΗΑΕ περιλαμβάνουν:
Έως 100% ξένη ιδιοκτησία στις ελεύθερες ζώνες
100% ξένη ιδιοκτησία σε όλους τους οικονομικούς τομείς, με εξαίρεση έναν περιορισμένο αριθμό στρατηγικών οικονομικών δραστηριοτήτων.
100% επαναπατρισμό κερδών.
Ένα αποτελεσματικό σύστημα βίζας για βίζα διαμονής 10ετούς διάρκειας με δυνατότητα ανανέωσης.
Ανταγωνιστικά χρηματοοικονομικά έξοδα, υψηλά επίπεδα ρευστότητας και ισχυρό τραπεζικό σύστημα.
Κανέναν συναλλαγματικό έλεγχο.
Χαμηλό πληθωρισμό.
Χαμηλούς τελωνειακούς δασμούς (από 0 έως 5% για σχεδόν όλα τα εμπορεύματα).
Ευέλικτο περιβάλλον χαμηλής φορολογίας, το οποίο θα περιλαμβάνει την επιβολή φόρου στα εταιρικά κέρδη ξεκινώντας από την 1η Ιουνίου 2023.
Διεθνείς δεσμοί ανάμεσα στα ΗΑΕ και την Ελλάδα
Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες χρονολογούνται από το 1976, οπότε και υπέγραψαν συμφωνία για τη θέσπιση μιας μεικτής επιτροπής οικονομικής, πολιτισμικής και τεχνικής συνεργασίας.
Οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στα ΗΑΕ και την Ελλάδα ενισχύθηκαν πρόσφατα, όταν η Αυτού Υψηλότης ο Σεΐχης Mohamed Bin Zayed Al Nahyan, Πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2022, ανοίγοντας την αυλαία σε μια νέα φάση γόνιμης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες σε όλους τους στρατηγικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος, με έναν τρόπο που ενισχύει τις βιώσιμες αναπτυξιακές δράσεις και των δύο χωρών. Επίσης, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμπού Ντάμπι, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου.
Η Ελλάδα και τα ΗΑΕ συμφώνησαν να αναπτύξουν μια πρωτοβουλία 4 δισ. € (4,22 δισ. $) για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις σε τομείς όπως οι υποδομές, οι ανανεώσιμες και νέες πηγές ενέργειας, η υγειονομική περίθαλψη, ο φαρμακευτικός τομέας, τα τρόφιμα και η γεωργία, και η υλικοτεχνική υποστήριξη (logistics).
Ο Υπουργός Οικονομίας των ΗΑΕ, η Αυτού Εξοχότης ο Abdulla Bin Touq Al Marri, και η αποστολή που τον συνοδεύει πρόκειται να πραγματοποιήσουν μια σειρά από συναντήσεις με Έλληνες Υπουργούς, υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα. Θα αναδείξουν δε τα μοναδικά οφέλη και τα πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν τις οικονομίες των δύο χωρών, οι οποίες προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών για τις εταιρείες και τις επιχειρηματικές κοινότητες στις δύο χώρες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ωφεληθούν από τις τρέχουσες οικονομικές συνέργειες, καθώς και να οικοδομήσουν νέες, βιώσιμες συνεργασίες που θα ενισχύσουν τις στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στα ΗΑΕ και την Ελλάδα.
Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν επίσης τη διεύρυνση και διαφοροποίηση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς ζωτικής σημασίας, με τέτοιον τρόπο ώστε να ενισχυθούν οι μελλοντικές σχέσεις, ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των υποδομών, της υγείας, της γεωργίας και της ασφάλειας τροφίμων, της τεχνητής νοημοσύνης, του τουρισμού, καθώς και σε άλλους τομείς που υποστηρίζουν την οικονομία του μέλλοντος.
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) είναι μια ιδιαίτερα σημαντική εμπορική έκθεση για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Η Έκθεση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1926. Η ΔΕΘ, αφουγκραζόμενη τη νέα πραγματικότητα της παγκόσμιας οικονομίας, το μεταβαλλόμενο περιβάλλον στους τομείς της υγείας και της ενέργειας, αλλά και τις καλπάζουσες εξελίξεις στην τεχνολογία, δηλώνει και πάλι το διαχρονικό «παρών» της, μένοντας πάντα πιστή στον πολυδιάστατο χαρακτήρα της.