ETE: καταγγελίες για απίστευτες αυξήσεις σε χρεώσεις προμηθειών εμβασμάτων SEPA
Στο μικρό ανυπότακτο γαλατικό χωριό της ενημέρωσης, φτάνουν πληροφορίες για απίστευτες αυξήσεις χρεώσεων σε πελάτες της Εθνικής Τράπεζας.
Συγκεκριμένα, ο Παραεκονομίξ πληροφορείται (και έχει και στοιχεία) ότι η μεγάλη και σίγουρη τραπεζική μας φίλη έχει κάνει… πολύ μεγάλες και πολύ σίγουρες αυξήσεις στις προμήθειες που χρεώνει για εμβάσματα και μάλιστα SEPA…
Ποιος πληθωρισμός; Ποιες ανατιμήσεις; Η ΕΤΕ σπάει τα κοντέρ….
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, ίδιο έμβασμα, ίδιου ποσού, ίδιου λογαριασμού αποστολέα και παραλήπτη (από ΕΤΕ σε άλλη ελληνική συστημική τράπεζα), με χρήση του εργαλείου SEPA (και μάλιστα με χρέωση SHA, δηλαδή ο αποστολέας πληρώνει το κόστος της ΕΤΕ μόνο), από κόστος 2,20 ευρώ στα τέλη Ιουλίου, ανέρχεται πλέον στα 3,70 ευρώ!!!!!!!
Ξανά: από 2,20 σε 3,70 μέσα σε σχεδόν ένα μήνα!!!
Η αύξηση είναι απίθανη: πρόκειται για αύξηση 68%!!!!!!
Σημείωση: ο πληθωρισμός τρέχει μόλις με διψήφιο ποσοστό. Και, στην αγορά, προϊόντα και υπηρεσίες μπορεί να έχουν αυξηθεί (κάποια) υπερβολικά, όμως δεν νοείται κανείς να δικαιολογήσει αυξήσεις τέτοιου ύψους!!!
Πώς φαίνονται αυτά να δικαιολογούνται από την ΕΤΕ;
Αν ερωτηθούν, επισήμως η απάντηση θα είναι ότι τα τιμολόγια της τράπεζας αναρτώνται κλπ. Βέβαια από χθεσινή δική μας έρευνα στην ιστοσελίδα της ΕΤΕ βρήκαμε τιμολόγιο εργασιών έκδοσης 5/9/2022 χωρίς καμία προ-ανακοίνωση μεταβολής χρεώσεων, δηλαδή η τράπεζα αποφασίζει και εφαρμόζει νέα τιμολόγια και χρεώσεις με άμεση ισχύ χωρίς ενημέρωση των πελατών της.
Και βέβαια η ΕΤΕ μπορεί να υποστηρίξει ότι η αύξηση στη χρέωση εμβάσματος είναι πολύ μικρότερη από αυτή που γράφουμε: από το 1 ευρώ που ήταν μέχρι πριν λίγο διάστημα ανέβηκε στο 1,20 ευρώ ανά έμβασμα (μέχρι 12.500 ευρώ), για μεταφορές ποσών σε άλλες ελληνικές τράπεζες (εντός ΕΤΕ η χρέωση είναι μηδενική). Επομένως δικαιούται η τράπεζα να λέει ότι αύξησε τη χρέωση κατά 20% μόνο. Αυτό το ύψος αύξησης μάλιστα είναι σήμερα λογικό στην αγορά, με τις αυξήσεις και επιβαρύνσεις που έχουν μεσολαβήσει από την αρχή του έτους. Και άλλωστε ποιος ασχολείται με 20 λεπτά του ευρώ; Έτσι δεν είναι;
Ίσως και να ήταν έτσι, αλλά μια τέτοια δικαιολογία είναι η μισή αλήθεια… Διότι αυτή η αύξηση αφορά όλα τα εμβάσματα…
Αν όμως επιλέξεις τον τρόπο εκτέλεσης του εμβάσματος με τον μηχανισμό SEPA (Single Euro Payment Area, με διάφορα εργαλεία) τότε θα «ανακαλύψεις» άλλου είδους-ύψους αυξήσεις… Στην ΕΤΕ λοιπόν αποφάσιαν από 1 ευρώ «χρέωση SEPA» ανά έμβασμα στις αρχές του έτους να ανεβάσουν τη χρέωση πλέον στα… 2,5 ευρώ!!!! Μιλάμε για την υπηρεία που παρέχεται από τις τράπεζες και το σύστημα της Ευρωζώνης και δίνει τη δυνατότητα άμεσης χρέωσης και πίστωσης, χωρίς χρονοκαθυστέρηση, μεταξύ τραπεζών σε ευρώ. Και η ΕΤΕ ξαφνικά αυξάνει τις χρεώσεις κατά 150%!!!!!
Στο συγκεκριμένο παράδειγμα δηλαδή. στις αρχές του έτους, ένα έμβασμα (για πληρωμή ενοικίου, για παράδειγμα, που είναι δημοφιλής συναλλαγή) κόστιζε 2 ευρώ, στα μέσα του καλοκαιριού 2,20 ευρώ (αύξηση περίπου 10%) και πλέον κοστίζει 3,70 ευρώ (1,20 το έμβασμα και 2,5 ευρώ η χρέωση SEPA, ανά έμβασμα μέχρι 12.500 ευρώ), δηλαδή όντως αύξηση που πλησιάζει το 70%!!!!
Είναι γεγονός ότι τα τραπεζικά ιδρύματα τα τελευταία 10-12 χρόνια έχουν εθιστεί πλέον σε ένα μοντέλο λειτουργίας που παράγει τζίρο και κέρδη από τις χρεώσεις προμηθειών συναλλαγών και όχι από την κλασική τραπεζική λειτουργία (διαφύλαξη χρήματος και δανειοδότηση).
Ακόμη, πολλές φορές οι τράπεζες εκμεταλλεύονται το μικρό ύψος των χρεώσεων για να κάνουν μεγάλες ποσοστιαίες αυξήσεις. Ή ακόμη και τη μικρή σε βάθος αγορά (των 4 συστημικών και λίγων μη συστημικών τραπεζών) που έχει πολύ μικρή διαφοροποίηση στις χρεώσεις λιανικής και ιδιαίτερα μεγάλο κόπο στην αλλαγή ιδρύματος – και ποντάρουν και στην πρακτική των εχόντων να έχουν λογαριασμούς σε όλες τις τράπεζες για να καλύπτονται από το μέγιστο όριο προστασίας καταθέσεων…
Όμως και οι αυξήσεις έχουν όρια: ούτε το 68% ούτε πολύ παραπάνω το 150% μπορούν να θεωρηθούν λογικές… Αλήθεια, πόσο άλλαξε το κόστος της ΕΤΕ (και κάθε τράπεζας) για τις συγκεκριμένες συναλλαγές εμβασμάτων μέσα στον Αύγουστο; Ή έστω από τις αρχές του έτους;
Είναι δυνατόν να περνάνε «στο ντούκου» τέτοιες ποσοστιαίες αυξήσεις; Τί μήνυμα δίνεται στην οικονομία;