Η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης συμμετείχε την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, στο 5o Mare Forum Mykonos, όπου μίλησε για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του θαλάσσιου τουρισμού στην χώρα μας.
Ειδικότερα, η Ολυμπία Αναστασοπούλου ανέφερε ότι «ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο ανάπτυξης της εθνικής και τοπικής οικονομίας μας, με τη συνολική οικονομική συμβολή του να ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις στο 1,4-1,5% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η έμμεση συμβολή θεωρείται ότι είναι 4 με 5 φορές υψηλότερη».
Παράλληλα, η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης τόνισε ότι «στο υπουργείο Τουρισμού παραμένουμε προσηλωμένοι σε δύο άξονες: τη βελτίωση των υποδομών των τουριστικών λιμένων-μαρινών και τη νέα στρατηγική μάρκετινγκ που τοποθετεί τον θαλάσσιο τουρισμό στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας».
Επιπροσθέτως, η κ. Αναστασοπούλου επεσήμανε ότι «στο πλαίσιο της υλοποίησης της μεταρρυθμιστικής μας ατζέντας για τον θαλάσσιο τουρισμό, η Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων έχει συνεδριάσει τέσσερις φορές τους τελευταίους πέντε μήνες, για την προώθηση των διαδικασιών που αφορούν εννέα τουριστικά λιμάνια σε όλη τη χώρα, ενώ τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση».
Τέλος, η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης σημείωσε ότι «προκειμένου η στρατηγική μας για τα νησιά να είναι στοχευμένη και αποδοτική, λαμβάνονται υπόψη οι εξής σημαντικοί παράγοντες:
Η δυναμική των νησιών, στην οποία λογίζεται η ιδιομορφία της νησιωτικότητας (πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα, τρωτότητα του νησιωτικού συστήματος), κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές ισορροπίες, επάρκεια ενεργειακών και υδάτινων πόρων, φυσική ποικιλομορφία (είδη, οικοσυστήματα, τοπία), στον παράκτιο και θαλάσσιο χώρο και η ευαλωτότητα τους σε φυσικούς & ανθρωπογενείς κινδύνους.
Η φέρουσα ικανότητά των νησιών, άρρηκτα συνδεδεμένη με την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την απομείωση των φυσικών, οικονομικών και κοινωνικοπολιτιστικών επιπτώσεων που προκαλούνται από φαινόμενα υπερτουρισμού τα οποία δημιουργούν σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στο επίπεδο ικανοποίησης των επισκεπτών.
Προς την κατεύθυνση αυτή, κρίνεται σημαντική η νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΟΤ για τη δημιουργία Φορέων Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMOs) που θα ενισχυθούν σημαντικά από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, και που εξασφαλίζουν την τουριστική ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του προορισμού, την προώθηση και διαχείριση τοπικών σημάτων ποιότητας, τη δυνατότητα σύστασης παρατηρητηρίων βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, με στόχο να διαφυλαχθεί ο φυσικός και πολιτιστικός πλούτος της χώρας μας».