Μία πολύ σημαντική εξέλιξη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των προκλήσεων που σχετίζονται με το περιβάλλον και την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Συγκεκριμένα ο Οργανισμός Ευρωπαϊκών Γεωλογικών Υπηρεσιών (EuroGeoSurveys, EGS) ανακοίνωσε την έναρξη του έργου της “Γεωλογικής Υπηρεσίας για την Ευρώπη (GSEU)”, η οποία θα υποστηρίξει άμεσα το όραμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, εστιάζοντας στη Γη και σε ό,τι βρίσκεται υπόγεια της (ενέργεια, νερό, ορυκτά). Μία Γεωλογική Υπηρεσία για την Ευρώπη για έναν υγιή πλανήτη και κλιματικά ουδέτερη οικονομία.
Βασικός στόχος του GSEU είναι να αναπτύξει και να καταστήσει μόνιμα διαθέσιμη μια πανευρωπαϊκή υποδομή γεωλογικών δεδομένων και σχετικές υπηρεσίες πληροφοριών για τη βιώσιμη και ασφαλή χρήση του υπεδάφους και των πόρων του. Η κοινοπραξία GSEU περιλαμβάνει 48 οργανισμούς – εταίρους, από 36 ευρωπαϊκές χώρες (συμπεριλαμβανομένων τόσο των εθνικών όσο και περιφερειακών οργανισμών γεωλογικής έρευνας και των συνδεδεμένων εταίρων). Το έργο θα διαρκέσει πέντε χρόνια από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 και χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος Horizon Europe, με πρόσθετη χρηματοδότηση από τις Γεωλογικές Υπηρεσίες της Ευρώπης, συνολικού ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ.
Το GSEU μέσω της υλοποίησής του: 1) θα αναπτύξει εναρμονισμένες πανευρωπαϊκές υπηρεσίες δεδομένων και πληροφοριών, 2) θα βασιστεί στην ήδη υπάρχουσα Ευρωπαϊκή Υποδομή Γεωλογικών Δεδομένων (EGDI) και 3) θα ενισχύσει το εθνικό και περιφερειακό δίκτυο των Γεωλογικών Ερευνών.
Το έργο θα επικεντρωθεί σε εννέα (9) θεματικά Πακέτα Εργασίας:
1) Συντονισμός και Διαχείριση
2) Κρίσιμες πρώτες ύλες, το Διεθνές Κέντρο Αριστείας και Ταξινόμηση Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών
3) Απογραφή γεωθερμικής ενέργειας & υπόγειας αποθήκευσης
4) Εκτίμηση, προστασία και βιώσιμη χρήση των υπόγειων υδάτινων πόρων της Ευρώπης
5) Εκτίμηση τρωτότητας ακτών & βελτιστοποιημένη χωροθέτηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων
6) Γεωλογικό πλαίσιο για το ευρωπαϊκό σύστημα γεωλογικών δεδομένων & πληροφοριών
7) European Geological Data Infrastructure – EGDI
8) Επικοινωνία, Διάδοση & Αξιοποίηση
9) Δίκτυο Γεωλογικών Ερευνών και βιώσιμες υπηρεσίες για την Ευρώπη
Η ΕΑΓΜΕ αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού Ευρωπαϊκών Γεωλογικών Υπηρεσιών (EuroGeoSurveys, EGS) και είχε καταλυτικό ρόλο τόσο στην εκπόνηση, όσο και στην υλοποίηση του προγράμματος με το επιστημονικό της προσωπικό και τον Εθνικό Εκπρόσωπο της και Προϊστάμενο Διεύθυνσης Ορυκτών Πόρων και Μεταλλευτικής, δρ. Κωνσταντίνο Λασκαρίδη. Μάλιστα στις 13-15 Σεπτεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί η 49η συνάντηση των Εθνικών Εκπροσώπων, δια ζώσης ύστερα από δύο χρόνια, στις εγκαταστάσεις της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. και στην οποία θα συμμετέχουν περίπου 50 εκπρόσωποι από 31 χώρες και 32 Γεωλογικά Ινστιτούτα.
Τα EuroGeoSurveys, συντονιστής του έργου GSEU, είναι μία μη κερδοσκοπική διεθνής ένωση των Γεωλογικών Ινστιτούτων & Υπηρεσιών της Ευρώπης που έχει προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των κορυφαίων γεωεπιστημονικών ιδρυμάτων για περισσότερα από 50 χρόνια. Τα EGS αντιμετωπίζουν από κοινού ευρωπαϊκά ζητήματα στον τομέα των γεωεπιστημών και συνεργάζονται σε έργα που ενημερώνουν άμεσα την κοινοτική, τοπική και εθνική πολιτική, προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών.