Νέα πρόταση χρηματοδότησης για το έργο «Επέκταση του συστήματος τηλε-ελέγχου – τηλεχειρισμού και ανίχνευσης διαρροών των εξωτερικών και εσωτερικών δικτύων ύδρευσης του Δήμου Αγίου Βασιλείου» κατέθεσε ο Δήμος Αγίου Βασιλείου.
Η πρόταση, με προϋπολογισμό 3.374.286,51 ευρώ, έγινε στο πλαίσιο της πρόσκλησης από το Ταμείο Ανάκαμψης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορά: «Σε αντλιοστάσια και δεξαμενές ύδρευσης, όπου προβλέπεται η αντικατάσταση του εξοπλισμού των πινάκων των γεωτρήσεων, η τοποθέτηση πινάκων δεξαμενών, ο απομακρυσμένος έλεγχος όλων των εγκαταστάσεων. Σε 900 ασύρματους υδρομετρητές (προμήθεια και τοποθέτηση), εξοπλισμός του Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου (πχ φορητοί Η/Υ) καθώς και λογισμικά διασύνδεσης με το υφιστάμενο σύστημα, εντοπισμού διαρροών κα». Με την πρόταση και σε συνέχεια έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη, ολοκληρώνεται ο έλεγχος των γεωτρήσεων, των δεξαμενών και των αντλιοστασίων, καθώς και των υδρομετρητών ασύρματης μετάδοσης, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη ο οποίος δήλωσε: «Στόχος μας είναι η συνεχής παρακολούθηση και επίβλεψη της λειτουργίας του συστήματος ύδρευσης (παροχή, πίεση, καταναλώσεις, διαχείριση ενέργειας κλπ), η συλλογή σχετικών δεδομένων και η εκτέλεση απομακρυσμένων χειρισμών για τον έλεγχο του. Με αυτή τη δράση στοχεύουμε στο έλεγχο των παροχών και τον καταναλώσεων, στην μείωση των διαρροών, στην μείωση του κόστους ύδρευσης προς όφελος των δημοτών μας, στην ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων και βέβαια στην εξοικονόμηση ενέργειας η οποία αποτελεί ένα στοίχημα για τους δήμους στο πλαίσιο της προσπάθειας να εξοικονομηθούν πόροι και παράλληλα να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής».
Στο μεταξύ εξασφαλίστηκε για τον Δήμο Αγίου Βασιλείου πρόσθετη χρηματοδότηση για την πληρέστερη ολοκλήρωση της παρέμβασης αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης των υπό ανακατασκευή δικτύων-υποδομών ύδρευσης στις πυρόπληκτες περιοχές των Μελαμπών και της Κρύας Βρύσης, στον ‘Αγιο Βασίλειο. Ως εκ τούτου, με βάση την πρόσθετη χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε, η συνολική δαπάνη του έργου υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, που σε συνδυασμό με την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών σε επίπεδο αγροτικής οδοποιίας με το ποσό των 400.000 ευρώ, αποτελεί ένα πρώτο ισχυρό πλέγμα παρεμβάσεων αποκατάστασης για τις υποδομές της περιοχής, που υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ.