«Για να καταστεί δυνατή η κατάρτιση ενός αποτελεσματικού και υλοποιήσιμου «οδικού χάρτη» για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στον τομέα της Εθνικής Άμυνας, αλλά και σε αυτόν της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας απαιτούνται κοινή αντίληψη, ευρύτερη συναίνεση και ανιδιοτελείς συνεργασίες και οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν δύναται να παραμείνουν αμέτοχες στο όλο εγχείρημα», επισημαίνει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς σε άρθρο του στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής με θέμα «Ένοπλες Δυνάμεις και κλιματική κρίση».
«Η κλιματική κρίση συνιστά την πιο καθοριστική πρόκληση της εποχής μας, με επιπτώσεις που δεν αφορούν μόνο στην παρούσα, αλλά και στις επόμενες γενιές. Η πραγματικότητα αυτή αποτελεί φάρο και οδηγό για την ελληνική Πολιτεία, η οποία με πλήρη συνείδηση της κρισιμότητας του προβλήματος και υψηλό αίσθημα ευθύνης και χρέους απέναντι σε όλους τους Έλληνες και κυρίως στα παιδιά μας, έχει θέσει την τελευταία τριετία την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως προτεραιότητα σε όλους τους τομείς του κυβερνητικού έργου.
Σε αυτή την προσπάθεια, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εξελίσσονται δυναμικά και ως διαχρονικός εγγυητής της ασφάλειας των Ελλήνων, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», τονίζει περαιτέρω.
«Η κλιματική κρίση», παρατηρεί, «επηρεάζει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις, φθείρει τις στρατιωτικές υποδομές, αυξάνει το κόστος συντήρησής τους και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα επιτάσσει τη διευρυμένη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών τόσο στο εσωτερικό της χώρας μας, όσο και στο πλαίσιο αρωγής σε συμμαχικά κράτη. Επιπλέον, οδηγεί αναπόφευκτα στην αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, η οποία αντανακλά και σε ανάγκη ενισχυμένης επιτήρησης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων ενώ δυνητικά μπορεί να εξελιχθεί σε υβριδική απειλή.
Εκτός από την αυτονόητη προσαρμογή στην επιχειρησιακή μας σχεδίαση, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχουμε υιοθετήσει μια δέσμη μέτρων και πολιτικών, με στόχο τη συνεισφορά στην αντιμετώπιση του φαινομένου ολιστικά και σε διυπουργική βάση, στο πλαίσιο της σταδιακής μετάβασης της χώρας μας σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Οι κύριοι άξονες της προσέγγισης αυτής εξειδικεύονται για το ΥΠΕΘΑ στην προσφάτως αναθεωρηθείσα Περιβαλλοντική-Ενεργειακή Πολιτική Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή για τις Ένοπλες Δυνάμεις».
Τέλος υπενθυμίζει ότι:
-«η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ενεργή συμμετοχή της χώρας μας, έχει αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες και δράσεις, μέσω εργαλείων υλοποίησης όπως η Μόνιμα Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF), προκειμένου να ενισχύσει την καινοτομία και να μειώσει την εξάρτηση του αμυντικού εξοπλισμού των κρατών-μελών από τα ορυκτά καύσιμα ενώ
-το έντονο ΝΑΤΟϊκό ενδιαφέρον αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, και στην προσφάτως εξαγγελθείσα ίδρυση του Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική Αλλαγή και Ασφάλεια με έδρα τον Καναδά, στο οποίο η χώρα μας θα συμμετάσχει επιδιώκοντας αναβαθμισμένο ρόλο».