Η Δρακόλιμνη Τύμφης στην Ήπειρο, ο Μύτικας στον Όλυμπο και το Φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη αποτελούν τρεις από τους κορυφαίους προορισμούς για πεζοπορία που όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν για να περάσουν τις διακοπές τους. Εκτός από το θέμα της προσωπικής προτίμησης για πολλούς τίθεται και το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Έτσι, αποφεύγουν τα ταξίδια με αεροπλάνο ή πλοίο και προσθέτουν ένα λιθαράκι στην προσπάθεια για μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει ενέργειες τα τελευταία χρόνια και λόγω της κλιματικής αλλαγής θέλει να εμπνεύσει τους Ευρωπαίους- νέους και μη- να αρχίσουν να ταξιδεύουν με πιο βιώσιμους και πιο πράσινους τρόπους ταξιδιού. Προτεραιότητα αποτελεί το ταξίδι με τρένο», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημιουργός ταξιδιωτικού περιεχομένου, Δημήτρης Καρβέλης και συνεχίζει: «Θέλω να μυήσω τον κόσμο να αγαπήσει τη φύση να κάνει πεζοπορία, καγιάκ, ράφτινγκ και ό,τι έχει να κάνει με τη φύση. Για όλη αυτή τη δραστηριότητα μου, τον Σεπτέμβριο του 2021 με κάλεσε η ΕΕ ως έναν από τους 12 Ευρωπαίους ταξιδιώτες που θα έπαιρναν μέρος και θα ταξίδευαν με το Connecting Europe Express, το ευρωπαϊκό τρένο που ξεκινούσε από τη Λισσαβώνα και κατέληγε στο Παρίσι, διασχίζοντας πολλές τις χώρες της Ευρώπης. Εκπροσωπώντας την Ελλάδα ταξίδεψα μέχρι το Ζάγκρεμπ και μοιράστηκα με το κοινό μου αυτό τον πιο βιώσιμο και πράσινο τρόπο ταξιδιού».
Ο 31χρονος Δήμητρης Καρβέλης έχει περισσότερους από 60 χιλιάδες ακόλουθους στο Instagram και το Tik Tok. Στο πλαίσιο του προγράμματος Discover EU, προετοιμάζει νέα βίντεο για τα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία θα αναδεικνύουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού της Ελλάδας και θα έχουν σκοπό να εμπνεύσουν τους νέους ώστε να έρθουν πιο κοντά στη φύση. Εκτός από τα λιγότερο τουριστικά ελληνικά νησιά, στα σχέδια του δημιουργού ταξιδιωτικού περιεχομένου είναι η ανάδειξη του εθνικού πάρκου της Πίνδου, αλλά και οι διαδρομές με τον οδοντωτό και το ιστορικό τρενάκι του Πηλίου.
Εκτός όμως από τα λιγότερο ρυπογόνα ταξίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει δράσεις οι οποίες επικοινωνούν ποια είναι τα προσβάσιμα μέρη για διακοπές, για άτομα με αναπηρία. «Αυτό που λέω στους ξένους είναι ότι άμα θέλετε να έρθετε στην Ελλάδα μπορείτε να έρθετε. Δεν είναι όπως είναι στη Γερμανία ή στη Σουηδία ή στην Αγγλία ή στις χώρες που έχουν αναπτύξει πολύ υψηλό βαθμό προσβασιμότητας, αλλά είναι δυνατό», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ακτιβιστής Καμίλ Γκουνγκόρ. Ο 34χρονος Καμίλ- ο οποίος είναι πολωνικής καταγωγής- γεννήθηκε στην Ελλάδα με νωτιαία μυϊκή ατροφία, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να γυρίζει τον κόσμο με το αναπηρικό του αμαξίδιο, όπου φυσικά αυτό καθίσταται εφικτό. «Δεν έχω πάει στη Σαντορίνη και δεν ξέρω αν θα μπορέσω να πάω γιατί είναι ένα μέρος όπως και τα πιο πολλά νησιά, που είναι αρκετά δύσκολο να δεις ανάπηρο. Δεν υπάρχουν προσβάσιμα μέσα μεταφοράς. Δυο ελληνικές πόλεις έχουν βραβευτεί πανευρωπαϊκά για την προσβασιμότητα τους είναι η Κομοτηνή και τα Χανιά. Υπάρχουν όμως και άλλα θετικά παραδείγματα όπως η Σύρος. Στην ερώτηση που μου κάνουν πολλοί για το που θα κατέτασσα την Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό πάντα λέω ότι είναι κάπου στη μέση. Δεν είναι σαν την Ισπανία ή τις Σκανδιναβικές χώρες αλλά δεν είναι και χάλια όπως άλλες βαλκανικές χώρες. Υπάρχει πρόοδος και γίνονται πράγματα όμως πρέπει να κάνουμε πολλή δουλειά», εξηγεί ο ακτιβιστής ο οποίος αναρτά τις φωτογραφίες και τις εμπειρίες από τα ταξίδια του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην ιστοσελίδα του: thetrawheeler.com.