Το τέλος της μακροχρόνιας προσπάθειας εξυγίανσης των τραπεζών είναι πλέον ορατό, σύμφωνα με τους κυριότερους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς και επενδυτικούς οίκους.
Οι ελληνικές τράπεζες αλλάζουν σελίδα, ξεπερνούν το στάδιο της εκκαθάρισης των ισολογισμών τους από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους (NPEs) και στρέφονται στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και στην πιστωτική επέκταση.
Οι βασικοί παράγοντες ενίσχυσης της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να είναι οι μειωμένες προβλέψεις μετά τον καθαρισμό των NPEs και η βελτίωση των εσόδων από την πιστωτική επέκταση.
Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων νέων δανείων, ενώ η οικονομική ανάκαμψη θα επιτρέψει επίσης στην κατανάλωση και στον τουρισμό να ανακάμψουν σημαντικά.
Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2022, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες παρουσιάζουν μονοψήφιο δείκτη μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, ένας στόχος που είχε τεθεί να επιτευχθεί στα τέλη του 2022. Βεβαίως ο δείκτης είναι υψηλότερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης, κάτω από το 5%.
Ο δείκτης ΝPE για τη Εurobank διαμορφώνεται στο 5,9% (2,5 δισ. ευρώ), η Εθνική στο 6,3% (1,9 δισ. ευρώ), η Αlpha Bank στο 8,2% (3,2 δισ. ευρώ) και η Πειραιώς στο 9,1% (3,4 δισ. ευρώ).
Επίσης οι τράπεζες αναμένεται να είναι ευνοημένες και από τη νέα πολιτική της ΕΚΤ. Η Moody΄s σημειώνει ότι ωφελημένες θα είναι οι τράπεζες της Νότιας Ευρώπης και οι ελληνικές επειδή έχουν μεγαλύτερο μερίδιο δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο από τις αντίστοιχες τράπεζες της Βόρειας Ευρώπης και εξαρτώνται περισσότερο από τη χρηματοδότηση καταθέσεων. Η αύξηση των επιτοκίων θα είναι ευνοϊκή για τις ελληνικές τράπεζες, με βελτίωση κατά 15% των εσόδων από τόκους για κάθε 100 μονάδες βάσης αύξησης των επιτοκίων, σημειώνει η Deutsche Bank .
Οι τιμές- στόχοι από τους διεθνείς οίκους
“Ψήφο” εμπιστοσύνης δίνουν οι επενδυτικοί οίκοι σε ό,τι αφορά τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών έπειτα από τα αποτελέσματα α΄6μηνου και υπογραμμίζουν τη σημαντική βελτίωση των μεγεθών τους , σημειώνοντας ότι αποτελέσματα α’ εξαμήνου παραμένουν δυνατά και ανθεκτικά, ενώ φαίνεται ότι άντεξαν το σοκ του β’ τριμήνου, λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού και της ενέργειας αλλά και των γεωπολιτικών ανησυχιών.
Για τη μετοχή της Εθνικής η JP Morgan δίνει τιμή- στόχο τα 4,50 ευρώ, έναντι 3,180 ευρώ (κλείσιμο Πέμπτης). Η αποτίμηση της μετοχής σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο είναι 5,9 φορές τα κέρδη του 2023 σε όρους P/E και 0,46 φορές την λογιστική αξία P/TBV, ενώ διαπραγματεύονται με premium 25% σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες αλλά και με 37% discount έναντι των βασικών ευρωπαϊκών τραπεζών σε όρους P/TBV. Η Deutsche Bank διατηρεί τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή της Εθνικής με τιμή-στόχο τα 4,4 ευρώκαι εκτιμά ότι παραμένει σε τροχιά σημαντικής ανάκαμψης, παρά την μακροοικονομική αβεβαιότητα. Τη σύσταση Buy και την τιμή-στόχο των 5,5 ευρώ διατηρεί η Axia Research.
Υψηλότερες τιμές από τα τρέχοντα επίπεδα δίνουν για τη μετοχή της Πειραιώς ξένοι επενδυτικοί οίκοι. Η Citigroup δίνει τιμή- στόχο τα 2 ευρώ, έναντι 0,9720 ευρώ (κλείσιμο Πέμπτης) η JP Morgan τα 1,80 ευρώ και η Deutsche Bank δίνει τιμή-στόχο τα 1,35 ευρώ.
Σύμφωνα με την JP Morgan η μετοχή της Πειραιώς είναι διαπραγματεύσιμη με 0,22 φορές σε όρους P/TBV και 6 φορές σε όρους P/E .
Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν οι επενδυτικοί οίκοι και για τον τίτλο της Alpha Bank. Η JP Morgan δίνει τιμή -στόχο τα 1,50 ευρώ, έναντι 0,9314 ευρώ (κλείσιμο Πέμπτης) και η Deutsche Bank τιμή-στόχο στο 1,45 ευρώ.
Οι μετοχές της Alpha διαπραγματεύονται με 5,5 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2023 και 0,34 φορές την ενσώματη λογιστική αξία P/TBV και διαπραγματεύονται με 19% έκπτωση σε σχέση με τις ελληνικές ομοειδείς τράπεζες και 53% έκπτωση σε σχέση με τις βασικές ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με την JP Morgan.
Για τη μετοχή της Eurobank η JP Morgan δίνει τιμή- στόχο τα 1,60 ευρώ, έναντι κλεισίματος 0,9550 ευρώ (συνεδρίαση Πέμπτης) και σημειώνει ότι μετοχές της Eurobank είναι διαπραγματεύσιμες σε 5,5 φορές τα κέρδη του 2023 σε όρους P/E και 0,51 φορές την ενσώματη λογιστική αξία P/TBV. Οι μετοχές διαπραγματεύονται με premium 27% σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες αλλά και με 30% discount έναντι των βασικών ευρωπαϊκών τραπεζών σε P/TBV.
Η Deutsche Bank για τη μετοχή της Eurobank δίνει τιμή-στόχο τα 1,20 ευρώ, όσο και η Citi , ενώ η Axia Research δίνει τιμή-στόχο το 1,45 ευρώ.