Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Ομίλου ΔΕΗ υπέγραψαν, σήμερα, Τετάρτη 3 Αυγούστου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. Γεώργιος Στάσσης.

 

Όπως ανακοινώθηκε, το Μνημόνιο υπεγράφη σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στην τελετή παρόντες ήταν επίσης, ο υπαρχηγός ΓΕΝ υποναύαρχος Γεώργιος Καμπουράκης και οι διευθυντές Γ΄ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ υποπτέραρχος Χρήστος Τελλίδης, του ΓΕΣ υποστράτηγος Ανδρέας Κορωνάκης και του ΓΕΑ υποπτέραρχος Δημήτριος Μπόζνος ενώ από πλευράς της ΔΕΗ Α.Ε. ο διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας της ΔΕΗ Μάριος Μπόμπουλος.

 

Με το Μνημόνιο, τα δύο μέρη προχωρούν σε μεταξύ τους κοινωφελή και αμοιβαίως επωφελή συνεργασία με σκοπό την από κοινού συμβολή αμφοτέρων στην προαγωγή και προώθηση αντικειμένων και τομέων αμοιβαίου ενδιαφέροντος στο γενικότερο πλαίσιο της αποστολής τους, με έμφαση στην επιστημονική έρευνα και την καινοτόμο ανάπτυξη, καθώς και στο πεδίο διασφάλισης της ποιότητας των εγκαταστάσεων, υλικών και εξοπλισμού που σχετίζονται με τις λειτουργικές ανάγκες των δύο φορέων.

 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, το υπουργείο και η ΔΕΗ αξιοποιώντας αμοιβαία και αμφίδρομα την υφιστάμενη τεχνογνωσία και τις δυνατότητες τους, θα προβούν εκατέρωθεν σε σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών για την επίτευξη των στόχων του υπογραφέντος Μνημονίου, προστίθεται στην ανακοίνωση.

 

Σημειώνεται ότι το Μνημόνιο τίθεται σε ισχύ από σήμερα, με την υπογραφή του από τους εκπροσώπους των δύο Μερών.

 

«Η υπογραφή του μνημονίου επιβεβαιώνει την κοινή μας βούληση, να προχωρήσουμε σε μια κοινωφελή και αμοιβαίως επωφελή συνεργασία, δίνοντας έμφαση στους τομείς της επιστημονικής έρευνας και της καινοτόμου ανάπτυξης, καθώς και στο πεδίο διασφάλισης της ποιότητας των εγκαταστάσεων, υλικών και εξοπλισμού που σχετίζονται με τις λειτουργικές ανάγκες των δύο φορέων» υπογράμμισε ο Ν. Χαρδαλιάς.

 

«Είμαι πεπεισμένος, ότι μέσω της εφαρμογής του παρόντος μνημονίου, η σύμπλευση της αμυντικής τεχνογνωσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με τις κατεχόμενες από τη ΔΕΗ καινοτόμες ενεργειακές και εφαρμοσμένες τεχνολογίες, μπορούν να προσφέρουν πρότυπες λύσεις, σε θέματα που αφορούν στο αμυντικό και ενεργειακό ζητούμενο, αλλά και να αποτελέσουν ταυτόχρονα υπόδειγμα αειφόρου ανάπτυξης και γεωπολιτικής ανέλιξης της χώρας» συμπλήρωσε.

 

Χαρακτήρισε την «καινοτομία και την τεχνολογία αιχμής» σημαντικά και αποτελεσματικά «όπλα» αντιμετώπισης των συγχρόνων διεθνών προκλήσεων.

 

«Υλοποιούμε την κυβερνητική πολιτική για την ψηφιακή και τεχνολογική μετάβαση, καθιστώντας τη χώρα μας κόμβο αμυντικής και ενεργειακής ανάπτυξης στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Ευρώπης» κατέληξε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

 

Από την πλευρά του ο Γεώργιος Στάσσης τόνισε: «Προχωρούμε σε μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία για την αξιοποίηση των τεχνολογικών υποδομών και του τεχνογνωσιακού momentum που διαθέτει τόσο η ΔΕΗ όσο και το υπουργείο».

 

«Πρόκειται», είπε, «για μια συνεργασία εθνικού χαρακτήρα, επείγουσα για τη μεγιστοποίηση της αξίας τεχνολογικών και καινοτόμων λύσεων και αναγκαία για την αντιμετώπιση ενός ιδιαίτερα δυναμικού οικονομικού και γεωπολιτικού περιβάλλοντος».

 

«Δεσμευόμαστε», συνέχισε, «να υπηρετήσουμε αυτούς τους στόχους από κοινού, αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα ως φυσικές πύλες εισόδου, επιλογής και υιοθέτησης των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών, στηρίζοντας με όλες μας τις δυνάμεις τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία».