Επιτακτική καθίσταται η ανάγκη σύνταξης απολογισμού Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), που συμπεριλαμβάνει όλες τις δράσεις ESG (Περιβάλλον – Κοινωνία – Διακυβέρνηση) ακόμη και από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας οικονομικών συμβούλων Nepa Economic Consulting, η χρηματοδότηση και αναζήτηση κεφαλαίων θέτει πλέον ως προαπαιτούμενο την ύπαρξη εταιρικού απολογισμού ΕΚΕ, μαζί φυσικά με τον οικονομικό απολογισμό. Ως αποτέλεσμα αυτού, η ζήτηση στο συμβουλευτικό τομέα για τη σύνταξη απολογισμών ΕΚΕ στις ΜΜΕ έχει εκτιναχθεί.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις υιοθετούν μια δομημένη στρατηγική για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (Ε.Κ.Ε.) και τις ορθές Πρακτικές Εταιρικής Διακυβέρνησης. Η ΕΚΕ (Corporate Social Responsibility) αποτελεί βασικό συστατικό της φιλοσοφίας μιας επιχείρησης και είναι μια έννοια με μεγάλο εύρος εφαρμογών και δράσεων. Αναφέρεται, κυρίως, στη στάση των επιχειρήσεων απέναντι στα βασικά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και τις πρωτοβουλίες που αυτές υιοθετούν, ώστε να συνδράμουν και να τα επιλύσουν, αναφέρει η Νepa σε ενημερωτικό της σημείωμα.
Παράλληλα, οι δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης προωθούν διαδικασίες τέτοιες, οι οποίες είναι ικανές να οδηγήσουν σε βελτιστοποίηση της διαχείρισης των πόρων που διαθέτουν και χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις (φυσικών, ανθρώπινων και υλικών), με τέτοιο τρόπο, ώστε να προκαλέσουν συνθήκες επιχειρηματικής αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης.
Όπως επισημαίνει η εταιρία οικονομικών συμβούλων, η κοινωνική ευθύνη δεν αποτελεί απλώς μια νομική υποχρέωση του εκάστοτε οργανισμού. Αποτελείται από ένα σύνολο δραστηριοτήτων, παρατηρήσιμων και μετρήσιμων διαδικασιών, που θεωρούν εξίσου σημαντικά τα συμφέροντα των μετόχων και των ανθρώπων, καθώς και τα οφέλη προς την κοινωνία, την κοινότητα και το περιβάλλον.
Σύμφωνα με έρευνα της ICAP για το 2021, το 81% των επιχειρήσεων του δείγματος υιοθετούν σε μεγάλο βαθμό δράσεις ΕΚΕ που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αναγνωρίζοντας ότι η λειτουργία τους, ανεξάρτητα από τη δραστηριότητα και το μέγεθός τους, μπορεί να έχει επίπτωση στο φυσικό περιβάλλον. Μάλιστα το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά αυξημένο κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020.
Η σύνταξη όμως ενός απολογισμού ΕΚΕ, αναφέρουν οι επιστημονικοί συνεργάτες της Νepa, δεν είναι μια απλή διαδικασία. Προκειμένου να έχει την αξιοπιστία που θα επιτρέψει την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά κεφάλαια, θα πρέπει να είναι σωστά δομημένος και τεκμηριωμένος, συμπεριλαμβάνοντας συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες της εταιρικής δραστηριότητας στους βασικούς άξονες ΕΚΕ και όχι γενικές αναφορές.
Στο πλαίσιο αυτό, η σύνταξη απολογισμού ΕΚΕ βασίζεται στην υιοθέτηση και εφαρμογή αντίστοιχων διεθνών προτύπων, περιλαμβάνει συγκεκριμένους δείκτες που είναι μετρήσιμοι και συγκρίσιμοι, ενώ γίνεται καταγραφή των δράσεων που συνδέονται με τις ορθές πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης, την κοινωνία και το περιβάλλον.