Θερινό σχολείο με τίτλο “Η Ευρώπη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία” διοργανώνει η Έδρα Jean Monnet του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ στις 25-27 Αυγούστου 2022 στη Σχολή του Αριστοτέλη, στη Νάουσα. Στόχος του Θερινού Σχολείου είναι να εξετάσει σε βάθος τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για τις πολιτικές προτεραιότητές της.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πέρα από τον άμεσο αντίκτυπο στις ζωές των Ουκρανών και τις υποδομές της χώρας, έχει τεράστιες γεωπολιτικές και πολιτικές επιπτώσεις για την Ευρώπη και τον κόσμο. Αμφισβήτησε μια σειρά θέσεων που οι Ευρωπαίοι θεωρούσαν δεδομένες: την ανεμπόδιστη παροχή ενέργειας, την ικανότητα των πολυμερών διαπραγματεύσεων να επιλύει τα διεθνή προβλήματα και, ειδικότερα, την ειρήνη ως μόνιμο χαρακτηριστικό στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ανεξάρτητα από την έκβαση της εισβολής, ο πόλεμος υποχρεώνει την Ευρώπη, ιδίως τα κράτη μέλη της ΕΕ, να συζητήσουν θέματα που μέχρι τώρα δεν θεωρούνταν αρκετά επείγοντα για να απασχολήσουν τον ευρωπαϊκό διάλογο. Ο πόλεμος επανέφερε τις προτάσεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής ταυτότητας με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατιωτικού σώματος καθώς και την αναδιαμόρφωση των σχέσεων με το ΝΑΤΟ, μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική αλλά και την αναζωογόνηση των προσπαθειών της ΕΕ να καταστεί αυτάρκης όσον αφορά την παροχή ενέργειας, με έμφαση σε πολιτικές με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.
Η νέα κρίση, που έρχεται να προστεθεί στην πανδημία, θέτει υπό αμφισβήτηση τον ρόλο της ΕΕ, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς. Τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης θα επηρεάσουν επίσης τις συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι βλέπουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα και τους ίδιους στην νέα Ευρώπη. Το Θερινό Σχολείο θα εξετάσει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των νέων προκλήσεων για την ευρωπαϊκή ενοποίηση που έθεσε η ρωσική εισβολή και τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις, από πολιτική, θεσμική και κοινωνική σκοπιά. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές θα αναλύσουν τις συζητήσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα, την ενωσιακή πολιτική για την ενέργεια και την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και θα εξετάσουν τις πιθανές εναλλακτικές, προσφέροντας στους συμμετέχοντες τα εργαλεία για να κατανοήσουν τις διάφορες πτυχές αυτών των εξελίξεων.
Το Θερινό Σχολείο θα περιλαμβάνει συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και ομάδες εργασίας για τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:
1. Οι προκλήσεις μιας ευρωπαϊκής άμυνας σήμερα: οι θεσμοί, η οικονομική διάσταση και η σχέση με το ΝΑΤΟ
2. Ενεργειακή ανεξαρτησία και αλληλεξάρτηση: επιστροφή στον άνθρακα ή ταχύτερη πορεία προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;
3. Πρέπει να αλλάξουμε τους θεσμούς της ΕΕ;
4. Πώς έχει αλλάξει η αντίληψη για τον ρόλο της ΕΕ στη συνείδηση των ευρωπαίων πολιτών;
Το Θερινό Σχολείο παρέχεται στα αγγλικά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υβριδικά (με φυσική παρουσία ή διαδικτυακά). Η παρακολούθηση με φυσική παρουσία θα πραγματοποιηθεί στη Σχολή του Αριστοτέλη στην πόλη της Νάουσας σε μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων τους 50. Οι συμμετέχοντες που θα παρευρεθούν με φυσική παρουσία θα καταβάλουν 70 ευρώ ως κόστος συμμετοχής, που θα καλύπτει τη διαμονή (2 διανυκτερεύσεις) και διατροφή σύμφωνα με το πρόγραμμα. Οι συμμετέχοντες που θα παρευρεθούν διαδικτυακά δεν θα πληρώσουν κόστος συμμετοχής.
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση και να εγγραφούν πριν από τις 20 Ιουλίου 2022. Δείτε τη σχετική φόρμα. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση: eudem@polsci.auth.gr ή ipapageo@polsci.auth.gr