Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Άρωμα Silicon Valley» έχουν φέρει στη Θεσσαλονίκη τα δύο hub της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας «Pfizer», αναδεικνύοντας τις γενικότερες «πολύ σπουδαίες προοπτικές» για την πόλη και τους ανθρώπους της, όπως επισήμανε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του ιδίου, του αρμόδιου υφυπουργού Θεόδωρου Λιβάνιο και του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη, στις εγκαταστάσεις των δύο κέντρων, στο συγκρότημα «East Plaza» στα ανατολικά της πόλης.

«Καταλαβαίνει κάποιος, τόσο από τους πάνω από 400 μηχανικούς, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πόλη και εξυπηρετούν τις παγκόσμιες ανάγκες της Pfizer, όσο και ευρύτερα από τις προοπτικές ανάπτυξης της συγκεκριμένης υποδομής, της επένδυσης στη Θεσσαλονίκη, ότι πραγματικά η πόλη έχει πολύ σπουδαίες προοπτικές, για τους μηχανικούς της και τους ανθρώπους της γενικά. Εμείς αυτές θα τις στηρίξουμε», επισήμανε ο υπουργός.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις εγκαταστάσεις των δύο κέντρων της Pfizer – Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) και Παγκόσμιων Επιχειρηματικών Υπηρεσιών (GBS)- υποδέχτηκαν τους κυρίους Πιερρακάκη και Λιβάνιο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Hellas AE Ζαχαρίας Ραγκούσης και ο επικεφαλής του πρώτου από τα δύο hub (CDI) Νίκο Γκαριμπόλντι (Nico Gariboldi).

Ο κ. Γκαριμπόλντι εξήρε το έργο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της κυβέρνησης στο πεδίο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και πρόσθεσε ότι συζητάει με πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι σχολιάζουν τον θετικό πρακτικό αντίκτυπο που είχαν στη ζωή τους οι παρεμβάσεις που έγιναν.

Υπενθυμίζεται ότι το CDI απασχολεί σήμερα 420 στελέχη, κυρίως μηχανικούς υψηλής εξειδίκευσης, οι οποίοι εργάζονται πάνω σε παγκόσμια πρότζεκτ της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, στους τομείς της μηχανικής μάθησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, ανάπτυξης λογισμικού και Mηχανικής, agile project management, επιχειρηματικής αρχιτεκτονικής, Επιστήμης των Δεδομένων, αυτοματοποίησης διαδικασιών, σχεδιασμού προϊόντων και εμπειρίας και customer analytics και insights.

Το δεύτερο hub, γνωστό με το αρκτικόλεξο GBS, απασχολεί σήμερα περί τα 300 άτομα και δραστηριοποιείται στον χώρο των ολοκληρωμένων επιχειρησιακών δραστηριοτήτων στους τομείς των οικονομικών, του ανθρώπινου δυναμικού, των προμηθειών και της διαχείρισης έργων.

Πάνω από 500 άτομα εκτιμάται ότι θα απασχολεί το 2024 το Κέντρο Πληροφορικής και Λογισμικού της Deutsche Telecom

Πάνω από 500 άτομα εκτιμάται ότι θα απασχολεί ώς το 2024 το Κέντρο Πληροφορικής και Λογισμικού (Telekom IT hub) της Deutsche Telecom (DT) στη Θεσσαλονίκη, όπως αποκάλυψαν υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΤΕ, με την ευκαιρία επίσκεψης του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, στις εγκαταστάσεις του hub.

Ήδη, από την περασμένη εβδομάδα, οι πρώτοι 258 επιστήμονες πληροφορικής, προερχόμενοι σε σημαντικό βαθμό από την Αγία Πετρούπολη (σ.σ. η DT ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο ότι σταματάει την ανάπτυξη λογισμικού στη ρωσική πόλη, στο πλαίσιο των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία), εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ φέτος αναμένεται να γίνουν επιπλέον 100 προσλήψεις, ισάριθμες το 2023 και 70 το 2024, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Το κέντρο θα καλύψει τις ανάγκες ΙΤ της DT στη Γερμανία, παρέχοντας υπηρεσίες πληροφορικής και λογισμικού.

Το IT HUB της DT στεγάζεται προσωρινά σε μέρος του πενταώροφου κτηρίου ιδιοκτησίας του ΟΤΕ, στη συμβολή των οδών Καρόλου Ντηλ με Βασιλέως Ηρακλείου, αλλά στο μέλλον σχεδιάζεται να μεταφερθεί σε άλλο ακίνητο του ομίλου, πιθανώς σε ένα στις αρχές της οδού Λαγκαδά, το οποίο θα ανακαινισθεί για αυτόν τον σκοπό. Το Telekom IT hub στη Θεσσαλονίκη, όπου εργάζονται software developers, που αναπτύσσουν διάφορες λύσεις (συστήματα billing και ERP, υπηρεσίες), στόχος είναι να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο καινοτόμα κέντρα πληροφορικής στην Ευρώπη.

Ο Peter Leukert, CEO της Telekom IT, δήλωσε προ ημερών ότι η Ελλάδα επελέγη για την εγκατάσταση του hub τόσο για το επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού της, όσο και για την έμπρακτη υποστήριξη που παρέχει η Πολιτεία στις επενδυτικές πρωτοβουλίες. Σήμερα, στελέχη του ομίλου ΟΤΕ διευκρίνισαν με τη σειρά τους ότι η DT δεν μετέφερε απλώς στη Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο hub της Αγίας Πετρούπολης, αλλά επένδυσε ειδικά στη δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, το οποίο μάλιστα σχεδιάζει να μεγεθύνει σημαντικά στα επόμενα χρόνια: «αν δεν βρούμε επαρκές δυναμικό στην Ελλάδα, θα το αναζητήσουμε και στην υπόλοιπη Ευρώπη» ανέφεραν σχετικά αρμόδια στελέχη.

Τον κ. Πιερρακάκη, ο οποίος συνοδευόταν από τον αρμόδιο υφυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο, υποδέχθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ και ο τεχνικός διευθυντής Στέφανος Θεοχαρόπουλος.

 

Οι έξυπνες πόλεις στο επίκεντρο των συναντήσεων του υπουργού

Στο μεταξύ, η μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε έξυπνη πόλη, με τη χρησιμοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το πρωί, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, με τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Θοδωρή Λιβάνιο.
Παρόντες στο δημαρχιακό μέγαρο ήταν επίσης ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου και ο νέος γενικός γραμματέας του δήμου Νίκος Λιακόπουλος.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε πως «είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση του δημάρχου σε σχέση με το πρόγραμμα των έξυπνων πόλεων και το πώς θα υλοποιηθεί στον δήμο της Θεσσαλονίκης, πώς θα μετατραπεί σε μία έξυπνη πόλη χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες», προσθέτοντας πως το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα χρηματοδοτήσει το σχέδιο του δήμου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό με 10 εκατ. Ευρώ.
Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης είπε πως το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και νέα προγράμματα, μεταξύ των οποίων η αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση όλων το ΚΕΠ της χώρας. «Η Θεσσαλονίκη θα λάβει σημαντική χρηματοδότηση. Το υπουργείο έχει την αυτοδιοίκηση στον πυρήνα του. Οι υπηρεσίες του κράτους αλλάζουν και πρέπει να γίνουν πολιτοκεντρικές. Να βάλουν τον πολίτη στο επίκεντρο της διαδικασίας και της εξίσωσης. Αυτό έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό και οι δήμοι είναι στην πρώτη γραμμή».
Απευθυνόμενος προς τον υπουργό και τον υφυπουργό, ο κ. Ζέρβας είπε πως «βαδίζουμε χέρι χέρι και οι επιτυχίες που ήρθαν μέχρι στιγμής ήταν πολύ σημαντικές, σε δύσκολη περίοδο. Θυμίζω ότι έναν χρόνο πριν, ο δήμος δέχτηκε κυβερνοεπίθεση, που σύντομα αποκαταστάθηκε χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικές ζημίες».
Ο κ. Ζέρβας τόνισε ακόμη πως «ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ωριμάσει ένα μεγάλο πακέτο έργων, προϋπολογισμού άνω των 20 εκατ. ευρώ που έχουν τη βάση τους στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το Αντώνης Τρίτσης και το ΕΣΠΑ. Πέρα από τις υποδομές που θα ξεκινήσουν άμεσα, θα προχωρήσουμε σε προσωποποιημένες υπηρεσίες απέναντι στον πολίτη. Αυτός είναι ο στόχος μας, η ποιότητα, η διαφάνεια, η αποτελεσματικότητα και η μικρότερη δυνατή επισκεψιμότητα στις υπηρεσίες του δήμου».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε πως «η Θεσσαλονίκη αλλάζει σελίδα και ψηφιακά. Στόχος είναι, στο ψηφιακό μέλλον που ανοίγεται μπροστά, η πόλη να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, με στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να βοηθηθεί τόσο όσον αφορά την καθημερινή της λειτουργία όσο και την ανάπτυξή της».
Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Κορδελιού-Ευόσμου Κλεάνθη Μανδαλιανό. Όπως δήλωσε ο υπουργός μετά τη συνάντηση, ο δήμος έχει καταθέσει μία από τις καλύτερες προτάσεις και θα λάβει στο πλαίσιο του προγράμματος το ποσό των 3 εκ. ευρώ. Ο κ. Μανδαλιανός σημείωσε, από την πλευρά του, ότι ο δήμος Κορδελιού- Ευόσμου , ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας και ο δεύτερος μεγαλύτερος στη Βόρεια Ελλάδα, έχει μεγάλο νεανικό πληθυσμό, που έχει ανάγκες στην εκπαίδευση και την καθημερινή του ζωή, τις οποίες έρχεται να καλύψει ο ψηφιακός μετασχηματισμός.