Την ανησυχία του για μια ενδεχόμενη περικοπή παροχής φυσικού αερίου στην ΕΕ, εξέφρασε χθες ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος στο Eurogroup. Το τελευταίο, το οποίο συνεδρίασε λίγες ώρες αφού η ρωσική Gazprom διέκοψε για 10 ημέρες τη ροή αερίου προς τη Γερμανία επικαλούμενη εργασίες συντήρησης του Nord Stream 1, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών μελών και τάχθηκε υπέρ των επενδύσεων μεσοπρόθεσμα στην ενεργειακή απόδοση και την ανάπτυξη περιβαλλοντικά βιώσιμων τοπικών πηγών ενέργειας. Φόβους για οριστική διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου εκφράζει ανοικτά πλέον η Γερμανία, κάνοντας λόγο για «πολιτικό εφιάλτη», ενώ η Ελλάδα όπως δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προετοιμάζεται ακόμα και για το χειρότερο σενάριο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος χθες στη συνεδρίαση του Eurogroup, παραδέχτηκε ότι μια ενδεχόμενη περικοπή στη ροή του φυσικού αερίου, δεν θα έφερνε συνέπειες μόνο στην ανάπτυξη, αλλά μια γενικότερη δύσκολη κατάσταση. «Προετοιμαζόμαστε. Στις 20 Ιουλίου η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης», ανέφερε ο Ιταλός Επίτροπος. Υπενθύμισε, επίσης, ότι στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της η Επιτροπή είχε συμπεριλάβει ένα δυσμενές σενάριο με προβλήματα παροχής φυσικού αερίου, βάσει του οποίου η ανάπτυξη φέτος θα ήταν αρνητική. «Αυτή τη στιγμή δε βρισκόμαστε στο δυσμενές σενάριο, αλλά οι κίνδυνοι να πάμε προς τα εκεί αυξάνονται», δήλωσε ο Π. Τζεντιλόνι.
Στις 13 Ιουλίου η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις ενδιάμεσες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην ΕΕ. Ερωτηθείς αν η ενεργειακή κρίση επηρεάζει τις οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής, ο Π. Τζεντιλόνι απάντησε ότι η αύξηση στις τιμές της ενέργειας επηρεάζουν τον πληθωρισμό, ενώ παράλληλα παραδέχτηκε ότι οι περικοπές της προσφοράς και οι πραγματικές ελλείψεις εφοδιασμού στην ενέργεια θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα της, προς το παρόν, «μειωμένης» και «βραδείας» ανάπτυξης. Σημείωσε πάντως ότι «δεν είμαστε σε αρνητικό έδαφος αυτή τη στιγμή», όσον αφορά την ανάπτυξη.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλούνται σήμερα να εξετάσουν τη μακροοικονομική κατάσταση εν μέσω «αβεβαιότητας», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας. «Πλέουμε σε ταραγμένα νερά», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Χρειάζεται το υψηλότερο δυνατό επίπεδο συντονισμού, σταθερότητας και ευελιξίας», πρόσθεσε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζει τα κράτη-μέλη προς μία δημοσιονομική πολιτική που θα μετατρέψει την καθολική στήριξη σε πιο στοχευμένα και προσωρινά μέτρα, ενώ παράλληλα διατηρεί ενεργοποιημένη τη γενική ρήτρα διαφυγής από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. «Σε γενικές γραμμές το μήνυμά μας είναι διαφοροποιήστε τις δημοσιονομικές πολιτικές σας ανάλογα με το επίπεδο του χρέους και επικεντρωθείτε σε μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής έκτακτης ανάγκης, σε προσωρινά και στοχευμένα μέτρα», τόνισε ο Π. Τζεντιλόνι.
Χρ. Σταϊκούρας: Απαιτούνται ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
Την ανάγκη για «ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή ασφάλιση και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης», αλλά και καλύτερο ευρωπαϊκό συντονισμό «στις πολιτικές για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε δήλωσή του στο περιθώριο του Eurogroup.
Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε: «H ευρωπαϊκή οικονομία περιβάλλεται πλέον από αυξημένους κινδύνους. Κινδύνους στα πεδία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού. Η ελληνική οικονομία όπως και όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες επηρεάζονται από αυτή την εξωγενή κρίση. Έχει επιδείξει όμως, η ελληνική οικονομία, αυξημένες αντοχές και ισχυρή δυναμική, ικανοποιητική κατανάλωση, αυξημένες επενδύσεις, καλή πορεία του τουρισμού, συρρίκνωση της ανεργίας. Απαιτούνται όμως ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή ασφάλιση και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και καλύτερος συντονισμός, ευρωπαϊκός συντονισμός στις πολιτικές για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. Εμείς, ως κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στον κάθε πολίτη για όσο χρειαστεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας».
Eurogroup: Προσωρινά και στοχευμένα μέτρα στήριξης – Προσεκτικό σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής το 2023
«Τα ευρείας βάσης δημοσιονομικά μέτρα, όπως οι γενικές μειώσεις των φόρων και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, είχαν ως στόχο να μετριάσουν τον αντίκτυπο της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας σε εθνικό επίπεδο, αλλά αυτά θα πρέπει να είναι προσωρινά και να προσαρμόζονται ολοένα και περισσότερο προς στόχευση των πιο ευάλωτων». Αυτό αναφέρεται στη δήλωση του Eurogroup που συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι «τα μέτρα εισοδήματος είναι, καταρχήν, προτιμότερα από τα μέτρα τιμών». Αναγνωρίζεται ότι η αρνητική επίδραση στα εισοδήματα λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί διαρκώς μέσω αντισταθμιστικών δημοσιονομικών μέτρων, αλλά θα απαιτηθούν επενδύσεις μεσοπρόθεσμα στην ενεργειακή απόδοση και στην ανάπτυξη περιβαλλοντικά βιώσιμων τοπικών πηγών ενέργειας.
Στην ίδια δήλωση το Eurogroup τονίζει: «Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, στον απόηχο της παγκόσμιας πανδημίας, έχει αλλάξει σημαντικά το γεωπολιτικό και οικονομικό πλαίσιο. Μέσω των επιπτώσεων στο διεθνές εμπόριο, ο αντίκτυπος του πολέμου στις οικονομίες των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ έγινε αισθητός μέσω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και των πρώτων υλών, προσθέτοντας πληθωριστικές πιέσεις και περιορίζοντας τις προοπτικές ανάπτυξης». Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι οι πολιτικές των κρατών-μελών πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες και έτοιμες να προσαρμοστούν στις ταχέως εξελισσόμενες συνθήκες, όπως απαιτείται.
Σημειώνεται ότι «ενώ οι οικονομίες μας παραμένουν ανθεκτικές, υποστηριζόμενες από τις σημαντικές μας πολιτικές δράσεις σε επίπεδο ΕΕ, ευρωζώνης και εθνικού επιπέδου, οι παγκόσμιοι παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τον πόλεμο, την πανδημία και την αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών, παραμένουν αυξημένοι».
«Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση και η αυξημένη αβεβαιότητα απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας των μέτρων, και συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών στη ζώνη του ευρώ το 2023» υπογραμμίζεται στη δήλωση του Eurogroup, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Υπό το πρίσμα των τρεχουσών συνθηκών και όπως αντικατοπτρίζεται στις συστάσεις ανά χώρα, το Eurogroup θεωρεί ότι η υποστήριξη της συνολικής ζήτησης μέσω δημοσιονομικών πολιτικών το 2023 δεν είναι δικαιολογημένη, αλλά αντίθετα η εστίαση θα πρέπει να δοθεί στην προστασία των πιο ευάλωτων, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία προσαρμογής, εάν απαιτείται. Οι δημοσιονομικές πολιτικές σε όλες τις χώρες θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους, καθώς και στην αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού με βιώσιμο τρόπο για την ενίσχυση της ανάκαμψης, διευκολύνοντας έτσι επίσης το έργο της νομισματικής πολιτικής να διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών χωρίς να προσθέτει πληθωριστικές πιέσεις.
Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να συνεχίσουν να διαφοροποιούνται κατάλληλα ανάλογα με την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσής τους στην κρίση και της εισροής εκτοπισθέντων από την Ουκρανία.
Επίσης, το Εurogroup συμφώνησε ότι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η υποστήριξη των επενδύσεων για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση παραμένουν προτεραιότητες, καθώς και η διαρθρωτική διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και η βελτίωση της ενεργειακής ανεξαρτησίας, λαμβάνοντας υπόψη την πρωτοβουλία REPowerEU και κάνοντας αποτελεσματική χρήση του RRF και άλλων κονδυλίων της ΕΕ, όπου χρειάζεται.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η Διακήρυξη των Βερσαλλιών ορίζει μια ατζέντα για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων, τη μείωση των ενεργειακών εξαρτήσεων και την οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής οικονομικής βάσης που πρέπει να προωθηθεί μεμονωμένα από τα κράτη μέλη και συλλογικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Κ. Σκρέκας: Επάρκεια και προσιτές τιμές οι δύο άξονες του εθνικού σχεδίου
Την μετάθεση του χρόνου καθορισμού των τιμολογίων ρεύματος για τις 25 Ιουλίου αντί για τις 10 του ίδιου μήνα, που με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό οδηγεί στην κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από την 1η Αυγούστου, εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ1.
«Η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από το κλείσιμο του βόρειου διαδρόμου Νord Stream 1, έπρεπε να συνυπολογιστεί. Εάν η λειτουργία επανέλθει μετά από δεκαήμερο συντήρησης, η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι πτωτική, εάν όμως εργαλειοποιηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο τότε η Ευρώπη θα απειληθεί, όπως είπε και ο Γερμανός καγκελάριος», ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας.
«Μελετάμε ακόμη και για το σενάριο συνολικής διακοπής»
Το εθνικό σχέδιο παρέμβασης έχει δύο άξονες, την επάρκεια και τις προσιτές τιμές και φυσικά δεν θα αφήσουμε αστήρικτα τα νοικοκυριά τον χειμώνα, είπε ο Κώστας Σκρέκας συνοψίζοντας τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης.
- Για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου που κατά 40 – 50 % προέρχεται από Ρωσία, υπάρχει πρόβλεψη για μεταφορά υγροποιημένου LNG σε χρόνο ρεκόρ με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις τηςΡεβυθούσας.
- περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρθει με αντίστροφή ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας
- Παράλληλα με την πρόβλεψη για χρήση περισσότερουντίζελ είναι και η «επιστροφή στο λιγνίτη».
«Τα τρία τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με 5.000 μεγαβάτ νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να γλιτώσουμε εισαγωγές πάνω από 1,7 δισεκατομμυρίου σε φυσικό αέριο», είπε ο Κώστας Σκρέκας σύμφωνα με τον οποίο η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη σήμερα είναι φθηνότερη αλλά όχι εάν πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς επιβαρύνεται από τον φόρο άνθρακα.
Οι καταναλωτές θα ξέρουν τιμή ρεύματος και επιδότηση
Τις δύο πρώτες ημέρες ανακτήθηκαν 30 εκατομμύρια ευρώ, από το νέο μηχανισμό που αποτελεί «τεράστια ελληνική παρέμβαση στην αγορά για πλαφόν στην αποζημίωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος. Ανακτούμε εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε μήνα και τα οδηγούμε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα πήρε εξαίρεση και εφαρμόζει δικό της μηχανισμό.
Από 1η Αυγούστου σταματά ο μαθηματικός τύπος που διαμόρφωνε την τιμή μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής. Οι προμηθευτές υποχρεώνονται να δηλώνουν ποια θα είναι η τιμή χρέωσης κάθε μήνα και μετά το κράτος θα ανακοινώνει την επιδότηση, ενώ δίνεται η δυνατότητα αλλαγής παρόχου αζημίως.
«Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές θα ξέρουν τιμή ρεύματος και επιδότηση», ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια»
Η ενεργειακή κρίση που ίσως αποδειχθεί μεγαλύτερη από την πανδημία, θα κοστίσει πάρα πολύ στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η Γερμανία και η δυτική Ευρώπη έχουν το μεγάλο πρόβλημα καθώς εκεί τα νοικοκυριά ζεσταίνονται με φυσικό αέριο, αντίθετα με την Ελλάδα, είπε ο υπουργός και υπενθύμισε:
«Πρώτος ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε στο Συμβούλιο της Ευρώπης έγκαιρα πρόταση για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος. Τώρα βλέπουν ότι έχουν πρόβλημα και οι δικές τους κοινωνίες και δεν μπορεί η Ευρώπη να κλείσει τα μάτια ενώ απειλούνται ευάλωτα νοικοκυριά».
Στον «πάγο» ο αγωγός Nord Stream 1 για δέκα ημέρες
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία ανεστάλη από χθες και για δέκα ημέρες προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος διαπερνά τη Βαλτική Θάλασσα και θεωρείται ο σημαντικότερος για τη ροή του καυσίμου προς τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.
Η ροή ήταν προγραμματισμένο να σταματήσει στις 06:00 (τοπική ώρα· 07:00 ώρα Ελλάδας) και, θεωρητικά τουλάχιστον, να ξαναρχίσει το πρωί της 21ης Ιουλίου.
Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι στη Γερμανία εκφράζουν ολοένα εντονότερα την ανησυχία τους πως η ροή μπορεί να μην αποκατασταθεί, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.
Η Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες επέβαλαν αλλεπάλληλους γύρους κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας για να την αναγκάσουν να σταματήσει τον πόλεμο.
Όμως, πολλές χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια και η Μόσχα αντιδρώντας ανέστειλε ή μείωσε τις προμήθειες αερίου σε αρκετές από αυτές, κάτι που θεωρείται κίνηση αντιποίνων στην Ευρώπη.
Η ρωσική δημόσια επιχείρηση αερίου Gazprom ήδη μείωσε σημαντικά τις παραδόσεις μέσω του αγωγού 1.200 χιλιομέτρων μεταξύ της Ρωσίας και της βόρειας Γερμανίας, επικαλούμενη καθυστερήσεις στα έργα συντήρησης και επισκευής.
Η Μόσχα αποδίδει τις καθυστερήσεις στις κυρώσεις που της επέβαλαν δυτικά κράτη, επιχείρημα που απορρίπτει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Το γεγονός πως αξιοποιείτο μόνο το 40% της δυναμικότητας του αγωγού οδήγησε σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στην αγορά αερίου, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύου της Γερμανίας.
“Πολιτικός εφιάλτης” το ενδεχόμενο ανεπάρκειας φυσικού αερίου, δήλωσε ο Γερμανός υπ. Οικονομίας
Σενάριο «πολιτικού εφιάλτη» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) το ενδεχόμενο ανεπάρκειας φυσικού αερίου και προειδοποίησε ότι, εάν χρειαστεί παρέμβαση του κράτους στη ροή, η Γερμανία θα βρεθεί ενώπιον μιας «πρωτόγνωρης εδώ και πολύ καιρό δοκιμασίας».
Για «δίκαιη» διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης έκανε λόγο η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, ενώ ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μιούλερ αναφέρθηκε σε «αντιφατικά μηνύματα» από την πλευρά της Ρωσίας.
«Ένα τέτοιο σενάριο (ενν. παροχής φυσικού αερίου με δελτίο) πρέπει να αποτραπεί, με εξοικονόμηση ενέργειας, αποθήκευση και δημοπρασία φυσικού αερίου, καθώς η κοινωνική αλληλεγγύη θα ωθείται στα άκρα και ίσως ακόμη πιο πέρα», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ στη Γερμανική Ραδιοφωνία και εξήγησε ότι η κρατική παρέμβαση στην ιδιωτική κατανάλωση φυσικού αερίου αποτελεί έσχατη λύση για την κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της Gazprom από χθες και μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1, ο υπουργός Οικονομίας παραδέχθηκε ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει οτιδήποτε. «Όλα είναι πιθανά, όλα μπορούν να συμβούν. Από το να ρέει και πάλι περισσότερο αέριο έως και το να σταματήσει εντελώς η ροή (….) Ειλικρινά, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και να εργαζόμαστε για το καλύτερο», δήλωσε.
Η επίσης «πράσινη» υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι της» για να διασφαλίσει ότι μια περαιτέρω έλλειψη ρωσικού φυσικού αερίου δεν θα διχάσει την κοινωνία. «Αν έχουμε λιγότερη ενέργεια, λιγότερη παροχή θέρμανσης, τότε θα διασφαλίσουμε ότι τα πράγματα θα γίνουν με δίκαιο τρόπο», τόνισε η κυρία Μπέρμποκ από την Ιαπωνία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Απέρριψε πάντως εκ νέου το αίτημα της αντιπολίτευσης για παράταση του χρόνου λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
«Η Ρωσία είναι απρόβλεπτη», πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών, «όχι μόνο στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, αλλά και σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση με τους κανόνες που ισχύουν, για παράδειγμα στον ενεργειακό εφοδιασμό και για αυτό προετοιμάζονται όλα τα διαφορετικά πιθανά σενάρια».
Στο ίδιο πνεύμα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μιούλερ έκανε λόγο για «αβέβαιη κατάσταση» και για «αντιφατικά μηνύματα» από την πλευρά της Ρωσίας. «Υπάρχουν εκπρόσωποι του Κρεμλίνου που λένε ότι, σε συνδυασμό με την τουρμπίνα της Siemens (η οποία θα επιστραφεί επισκευασμένη από τον Καναδά), θα μπορούν και πάλι να παραδοθούν μεγαλύτερες ποσότητες, αλλά υπάρχουν και πολύ πολεμικές ανακοινώσεις από το Κρεμλίνο. Για να είμαι ειλικρινής, κανείς δεν ξέρει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιούλερ σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF
Ο ίδιος απηύθυνε εκ νέου έκκληση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση φυσικού αερίου. Απέρριψε ωστόσο και αυτός το σενάριο παράτασης της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων, καθώς, όπως διευκρίνισε, η θερμότητα προέρχεται κυρίως από το φυσικό αέριο.
Η Gazprom μείωσε κατά ένα τρίτο την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ιταλία
Όπως ανακοίνωσε ο Ιταλικός Όμιλος Υδρογονανθράκων Eni, η ρωσική Gazprom μείωσε χθες κατά ένα τρίτο την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ιταλία.
Πιο αναλυτικά, ο ιταλικός όμιλος ενέργειας ανακοίνωσε ότι «η Gazprom έκανε γνωστό ότι για την Δευτέρα θα προμηθεύσει την Eni με συνολικό όγκο αερίου που αντιστοιχεί σε περίπου 21 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ τις τελευταίες ημέρες ο μέσος όρος ήταν 32 εκατομμύρια κυβικά μέτρα».
Ο όμιλος Eni πρόσθεσε ότι θα δώσει επιπλέον στοιχεία σε περίπτωση νέας και ουσιαστικής μείωσης της ροής.
Μείωση της ροής και προς Αυστρία
Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom, που ξεκίνησε εργασίες συντήρησης των δύο αγωγών Nord Stream 1, μείωσε εκ νέου τις παραδόσεις αερίου στον αυστριακό όμιλο OMV, ανακοίνωσε χθες ο τελευταίος.
“Ο OMV ενημερώθηκε από την Gazprom για τη μείωση του εφοδιασμού σε αέριο, κάτι που μεταφράζεται για τη Δευτέρα σε μείωση κατά 70% των ποσοτήτων που φθάνουν στον τερματικό σταθμό του Μπαουμγκάρτεν”, ένα από τα κυριότερα κέντρα διανομής στην κεντρική Ευρώπη, ανέφερε η εταιρία σε ανακοίνωση που διαβίβασε στο AFP.
Ισπανία: Η κυβέρνηση καλεί τις εταιρίες να μειώσουν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου
Η ισπανική κυβέρνηση κάλεσε χθες τους ενεργειακούς ομίλους της χώρας «να μειώσουν στο μέγιστο» τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου καθώς η Ρωσία έγινε, απρόσμενα, ο δεύτερος πάροχος στην Ισπανία, ξεπερνώντας την Αλγερία.
«Θα ήταν καλό» οι εταιρείες που εμπορεύονται φυσικό αέριο «να επιδιώξουν να μειώσουν στο μέγιστο» τις εισαγωγές από τη Ρωσία, δήλωσε η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου.
Σε αντίθεση με το πετρέλαιο, στο ρωσικό φυσικό αέριο δεν έχει επιβληθεί εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία όμως «η σύσταση είναι να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις», επέμεινε η υπουργός.
Τον Ιούνιο η Ρωσία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου στην Ισπανία, πίσω από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, το 29,6% του αερίου που εισήχθη στη χώρα προερχόταν από τις ΗΠΑ, το 24,4% από τη Ρωσία και μόνο το 21,6% από την Αλγερία , τη χώρα που ήταν επί χρόνια ο μεγαλύτερος πάροχος. Σύμφωνα με τη Ριμπέρα, οι αυξημένες αγορές ρωσικού φυσικού αερίου τον Ιούνιο προφανώς σχετίζονται με εμπορικές συμβάσεις που είχαν υπογραφεί πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι ωστόσο σημαντικό οι ισπανικές εταιρείες «να διαφοροποιήσουν τις πηγές τους», τόνισε.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ισπανία εισάγει μέχρι σήμερα μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου που καταναλώνει από την Αλγερία, κυρίως μέσω του αγωγού Medgaz που συνδέει την Ιβηρική με τα κοιτάσματα που διαχειρίζεται ο αλγερινός κολοσσός υδρογονανθράκων Sonatrach. Τους τελευταίους μήνες, με φόντο την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Μαδρίτης και Αλγερίου, οι εισαγωγές αλγερινού φυσικού αερίου μειώθηκαν. Η Sonatrach δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να αυξήσει την τιμή του αερίου που παραδίδει στην Ισπανία.