Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γενναία επιδότηση δίνει το ΥΠΕΝ στα νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Ιούλιο αφού διαμορφώνεται στα 200 ευρώ ανά Mwh χωρίς όριο στις καταναλώσεις ρεύματος ως αντίδοτο στο ράλι ανόδου του φυσικού αερίου και της χονδρεμπορική τιμής του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Χθες ανήλθε στα 373, 73 ευρώ ανά Mwh σημειώνοντας άνοδο κατά 15,43% όταν η τιμή του φυσικού αερίου στην προθεσμιακή αγορά του TFF της Ολλανδίας ενδοσυνεδριακά έφτασε τα 176 ευρώ ανά Mwh για να υποχωρήσει στη συνέχεια κάτω από τα 170 ευρώ.

Τα επιτελεία των προμηθευτών ενέργειας προετοιμάζονται για τη « μητέρα των μαχών» που είναι η Κυριακή 10 Ιουλίου που πρέπει να δωσουν στη δημοσιότητα το κόστος της Kwh του Αυγούστου διότι θα έχει καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ο ενεργειακός τουρισμός!

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ευνοεί τα μέγιστα στη μετακίνηση των καταναλωτών από τον ένα προμηθευτή στον άλλον χωρίς κόστος για τους καταναλωτές αφού επιτρέπεται το σπάσιμο των συμβολαίων. Οι συνθήκες είναι τόσο ευνοϊκές για μετακινήσεις που ορισμένα στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για ενεργειακό τουρισμό.

Όμως οι ρυθμίσεις και οι διευκολύνσεις που δίνει το ΥΠΕΝ στους καταναλωτές θα σκοντάψουν στο ΔΕΔΔΗΕ που θα δηλώσει πλήρη αδυναμία να ανταποκριθεί σε δεκάδες χιλιάδες αιτήματα για αλλαγή παρόχου όταν σε ένα έτος μπορεί να εξυπηρετήσει 100.000 καταναλωτές.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα συμβεί όταν 50.000 καταναλωτές της Αττικής θέλουν να αλλάξουν πάροχο μέσα στον Αύγουστο και να μετακινηθούν σε εκείνο τον πάροχο που θα έχει το φθηνότερο τιμολόγιο;

Στέλεχος προμηθεύτριας εταιρείας που ξέρει τις δυσκολίες σε φυσιολογικές συνθήκες δεν μπορεί να σκεφτεί τι θα γίνει όταν ο ΔΕΔΔΗΕ δεχθεί 50.000 αιτήματα που θα ζητούν να αλλάξουν πάροχο σε τρείς ημέρες όπως προβλέπει η διαδικασία.

Οι καταναλωτές πιθανότητα θα εγκλωβιστούν στον παρόντα πάροχο και η δημοσιοποίηση της τιμής της Kwh δεν θα έχει αντίκτυπο στην αγορά διότι θα είναι δύσκολη έως ακατόρθωτη η μετακίνηση τους λόγω τεχνικών δυσκολιών του ΔΕΔΔΗΕ.

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής οι νέες ταρίφες της ενέργειας.

Ένα έως δύο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα οι πάροχοι ενέργειας θα αναρτήσουν τις νέες τιμές τιμολόγησης της Kwh την Κυριακή 10 Ιουλίου όπως προβλέπει η νομοθετική διάταξή του ΥΠΕΝ αλλά δεν προσδιόρισε το χρόνο ανάρτησης από την πλευρά των παρόχων με αποτέλεσμα όλοι οι πάροχοι να εκμεταλλευτούν ένα ακόμη κενό της νομοθεσίας.

Βέβαια εάν η ανάρτηση γίνει μετά τις 12 τα μεσάνυχτα και έχει περάσει ακόμη και ένα δευτερόλεπτο μπορεί το ΥΠΕΝ να επιβάλλει κυρώσεις.

Η αγορά των προμηθευτών ενέργειας θα περιμένει πρώτη τη ΔΕΗ να αναρτήσει τη νέα ταρίφα της Kwh για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι προμηθευτές. Η έκπληξη θα ήταν να ανακοινώσει νωρίτερα η ΔΕΗ την νέα ταρίφα για τους καταναλωτές.

Ανεξάρτητα ποιος θα δώσει πρώτος τη δημόσια πληροφορία το γεγονός είναι ότι οι καταναλωτές θα πληρώνουν ακριβά το ρεύμα παρότι φεύγει από το προσκήνιο η ρήτρα αναπροσαρμογής.